De Staalmeester is vertrokken

Copy of RIH SPORT 01 (1)Hij noemde zich zelf De Staalmeester. En terecht. Niemand bouwde een racefiets van staal zo perfect als hij. Terwijl iedere wielrenner overstapte op een fiets van kunststof,  bleef hij het staal trouw. Volgens Willem van der Kaaij loopt en rijdt geen racefiets zó goed als een exemplaar gebouwd met stalen Reynoldsbuizen. Om dat fijntjes te illustreren dat Peter Post koersend op een RIH-fiets nog steeds de snelste tijd heeft als winnaar van Parijs-Roubaix. Willem van der Kaaij constructeur van het illustere RIH-Sport wist waar hij het over had. Meer dan vijftig jaar beoefende hij de stiel van framebouwer. Begonnen als leerling van de beroemde Wim Bustraan, om later de zaak over te nemen. Maar ook framebouwers worden oud, hebben niet het eeuwige leven. Na negentig jaar bestaan te hebben sloot Van der Kaaij twee jaar geleden de deur van zijn geliefde RIH-Sport aan de Westerstraat voorgoed. Maar bij de ambachtsman Van der Kaaij bleef het knagen. Thuis zitten was niets voor hem. De komst van Lorenzo Milelli en Diederik Martens was voor hem een geschenk uit de hemel. Copy of CIMG1785
Milleli en Martens, jong ambitieus, namen het merk RIH over en maakte op een industrieterrein in Amsterdam-Noord de doorstart van RIH-Sport. Van der Kaaij, geboren en getogen Jordanees, bleef er bij betrokken, was iedere dag in de werkplaats te vinden en onthulde zijn twee leerlingen de geheimen hoe je een een frame bouwt. Van der Kaaij, 77 jaar, hoopte tot in lengte van dagen actief te zijn bij ‘zijn’ RIH. ‘Als Onze Lieve Heer een framebouwer nodig heeft, dan hoor ik het wel’ vertelde hij twee weken geleden nog.
Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Onze Lieve Heer had zeker een frame nodig. Gisteravond overleed geheel onverwachts Willem van der Kaaij ten gevolge van een hersenbloeding.

 

Foto 1: Links een nog jonge Van der Kaaij met Wim Bustraan.

Foto 2: Willem Van der Kaaij in gesprek met Jan Jonker.

11 Responses to “De Staalmeester is vertrokken”

 1. Chris le Roy Says:

  Zeer triest nieuws in november 2014 nog met Willem gesproken op de wielerbaan in Sloten , hij stond daar met de nieuwe RIH (baan) fietsen en de bouwers daarvan die hij het vak nog heb kunnen leren , hij was zeer spraakzaam en vertelde nog dat er nu een wachtlijst is als je een RIH wilt bestellen , ik nam nog een foto van hem terwijl hij in gesprek was met oud renner Rijn de Jongh .

  Willem rust zacht

  Chris uit Amsterdam

 2. bea de vries-boumans Says:

  Een legende is vertrokken…. De staalmeester gaan we missen…. Mevrouw van der Kaay en familie heel veel sterkte…

  • Marieke Gorter Says:

   Hallo Bea,
   k weet niet wie je bent, maar niet alleen een legende is vertrokken, maar een bescheiden lief en integer mens. Marieke Gorter was 40 jaar klant en 8 jaar zijn geliefde. In een groot deel van de wielerwereld was dat geen geheim. donderdagochtend de laatste dag van zijn leven heeft hij uren in mijn armen gelegen met een verschrikkelijke hoofdpijn. Ik had moeten onderkennen dat het een begin van een hersenbloeding was.
   Wim had veel stress aan twee kanten, thuis werd hij contstand beschreeuwd en beschimpt en met de mensen op de nieuwe locatie was er gebrek aan respect.Toch wilde hij zijn vrouw blijven verzorgen, dat was Wim. Elke dag kwam hij bij mij lunchen en kon zijn verhaal(en) kwijt. Bang, bang was ik dat ik hem daardoor kwijt zou raken, goede raad sloeg hij in de wind.
   Hij schijnt in besloten kring begraven of gecremeerd te worden, dat is niet wat hij had gewild.
   Mijn hart schreeuwt het uit, ik was degene die alles van hem wist en met hem besprak.

   groet Marieke Gorter

 3. Natascha Says:

  Misschien is een beetje meer respect naar thuis wel gepast Marieke! Een verhaal heeft altijd 2 kanten!

  • Marieke Gorter Says:

   Ik weet niet wie je bent Natacha, maar het was bekend bij zoon en vrouw dat ik er was.
   Bij mij is er rauwe rouw en ik kende hem beter dan wie ook.
   Ik kende zijn behoeftes en niet het eeuwig dwarsliggen van dat “thuis” In die 8 jaar heb ik “thuis” meer dan gerespecteerd, maar als “thuis”besluit tot een begrafenis in kleine kring en ik zeker weet dat Wim dat niet heeft gewild dan is dat alleen maar om wraak op hem te oefenen. Wim was bescheiden maar dol op de aandacht voor zijn persoon van fietsenmaker.
   Meningen verkondigen zonder alle in en outs te weten is makkelijk en dit verhaal heeft maar één kant, Wim was dol op mij en zal zo een correctie van jou niet op prijs hebben gesteld Hij zou gewild hebben dat je je deelneming betuigt
   Marieke Gorter

 4. Natascha Says:

  Uit respect naar Ome Wim en Tante Rie zal ik hier verder niet op reageren.

  • Karin Evers Says:

   Dat is de enige juiste reactie Natascha!!! Laat dat mens eerst nadenken en niet zomaar haar gevoelens de wereld in blaten, een beetje respect naar de familie is zeker op z’n plaats…
   Elke reactie op mijn antwoord zal ik, net als jij, dan ook niet beantwoorden uit respect voor de familie.
   Negeren is vaak het beste middel…!!!

 5. chris Says:

  Beste Marieke , jij reageert 2 keer en begint dan met , Ik weet niet wie je bent , maar ik / wij wisten ook niet wie jij was tot nu dan .
  Laten wij Meneer van der Kaaij zoals ik hem noemde als ik hem tegen kwam herdenken als de persoon de Fietsenmaker zoals jij zelf beschrijft en dat is waar het om gaat .

  Toch nog sterkte gewenst met het verlies van Wim .

  Chris uit Amsterdam


Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d