Hoe gevaarlijk is de wielersport….?

Ruim tweehonderddertig doden bij een sport die meer dan een eeuw oud is, is statistisch gezien niet veel: maar het blijft toch een schokkend getal. Stuyfssportverhalen heeft onderstaand lijstje verzameld waarbij er van uit gegaan is dat renners óf in de koers of daar aan gerelateerd voor in aanmerking kwamen. Een voorbeeld is het tragische auto-ongeluk in 1934 bij Schoorldam waarbij drie renners, terug komend van een koers, dodelijk verongelukte. Renners die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden komen weer niet in aanmerking, daar heeft Stuyfssportverhalen een speciaal verhaal over geschreven:  lees http://stuyfssportverhalen.com/2010/08/31/gevallen-op-dem-felde-der-ehre-2/. Renners die tijdens de training verongelukte werden wél in het lijstje geplaatst, dat bij lange na niet compleet is…

Het graf van Peter Gunther op het Sudfriedhof t e Keulen.
Het graf van Peter Gunther op het Sudfriedhof te Keulen.

1899: Op de winterbaan van Hamburg komt gangmaker Muller ten val en sterft ter plaatse. Voor zijn renner Kocher een rede om onmiddelijk testoppen met koersen.

1900: Op de wielerbaan van Walham, Massachusetts, klappen, op 31 mei,  vier motortandems op elkaar. Gangmakers Harry Miles, 25 jaar, en William Stafford eveneens 25 jaar, overleven dat niet.

1901: In Atlantic City, New Jersey, komt stayer Archie McEacher ten val. Met een slagaderlijke bloeding, verbrijzelde borstkast én doorboorde long sterft Archie op 13 mei. Mc Eacher werd 29 jaar.

1901: Na een valpartij in het Madisson Square Garden komt Johnny Nelson’s voet terecht in de spaken van een achterop komende motor. In het ziekenhuis wordt Nelson’s voet geamputeerd waarna Johnny 23 jaar, twee dagen later, op 4 september, overlijdt aan gangreen. Karel Kerff valt in de wedstrijd Marseille -Parijs en werd pas later dood langs de weg gevonden.

1901: Tijdens de wielerronde van Woensel, gehouden op zondag 25 augustus van dat jaar,  komt renner Perere, afkomstig uit Helmond ten val en breekt daarbij zijn nek. Perere is de eerste vaderlandse renner die tijdens de koers sneuvelt.

1903: Tijdens de grote Prijs van Dresden, een koers achter zware motoren, gehouden op 11 oktober 1903, kwam Alfred Görnemann, 26 jaar, ten val en stierf ter plekke.

Parijs, september 1918, de begrafenis van Louis Darragon.
Parijs, september 1918, de begrafenis van Louis Darragon.

Paul Albert, amateur wereldkampioen in 1898, kwam op 15 mei in botsing met een auto. Paul overleefde het niet.

1904: Tijdens de 20 milesrace van Boston een koers achter de zware motor, gehouden op 30 mei van dat jaar, kwam Harry Elkes ten val . Een achterop komende motor verbrijzelde Harry’s schedel. Elkes werd 26 jaar.

Bij tandemwedstrijden op de Buffalobaan in het Paris van 4 november komt een triplette ten val. Renner Guido, 25 jaar, overlijdt ter plekke aan een slagaderlijke bloeding.

Op de wielerbaan van Marseille kwam de Italiaanse renner Orregia ten val en stierf ter plaatse. Een maand later, op 12 juni, tijdens de Grote Prijs van Maagdenburg, verongelukte de Franse stayer Paul Dangla. Paul werd 22 jaar.

Op 16 juni kwam gangmaker Pilack ten val en stierf onmiddellijk.

Op 19 juni raakte stayer Otto Luther de zijkant van zijn gangmaakmotor. Otto werd gelanceerd en bijkans verplettert. 22 Juni verongelukte  zijn collega-renner Willy Vogt. Op 14 augustus, op de wielerbaan van Plauwen trok stayer Karl Käser voor de laatste keer zijn toeclipriempjes strak. Karl 30 jaar, gegangmaakt door zijn broer Josef, raakte de motor, viel en stierf. Bij een stayerskoers in het Madison Square Garden komt Joe Nelson, de broer van Johnny, ten val en sterft. Joe werd 21 jaar.

Volksheld Karel Verbist kreeg in Antwerpen een heldenbegrafenis. Tienduizenden volgden Karel op zijn laatste tocht. Tot ver na zijn dood zong het volk 'Kareltje, Kareltje, Kareltje Verbist, Had ge niet gereden op d'n pist, Had ge niet gelegen in Uw kist'. Schrale troost voor een renner die maar 26 jaar werd.
Volksheld Karel Verbist kreeg in Antwerpen een heldenbegrafenis. Tienduizenden volgden Karel op zijn laatste tocht. Tot ver na zijn dood zong het volk, ‘Kareltje, Kareltje, Kareltje Verbist, Had ge niet gereden op d’n pist, Had ge niet gelegen in Uw kist’. Schrale troost voor een renner die maar 26 jaar werd.

Het is 21 augustus als de Grote Prijs van Parijs gehouden wordt. Eén van de stayers, de Amerikaan George Leander raakt los van de rol, spurtte het gaatje dicht en klapte vervolgens vol op de motor. George, afkomstig uit Chicago, werd 22 jaar.

1905: Op 25 november van dat jaar deed de Parijse stayer Albert Brécy, 32 jaar, een aanval op het werelduurrecord. Tijdens deze race brak de voorvork van zijn motor, Albert kwam ten val en kwam daar bij om het leven.
Op 23 april wordt de openingskoers op de wielerbaan van Aix-les-Bains gehouden met een stayerskoers. De jonge stayer Louis Fabre valt daar bij en slaat met zijn hoofd tegen de balustrade. Louis, 20 jaar, sterft ter plekke.

Aan de gevolgen van een valpartij op de baan van Friedenau stierf, enige weken later de Engelsman Jimmy Michael. Jimmy werd 27 jaar.

Tijdens de grote prijs van Brunswijk werd Hubert Sevenich door de achterop komende motor verpletterd. Hubert werd 26 jaar.

Op 17 september, tijdens het Europees kampioenschap gehouden in Leipzig, kwam Willy Schmitter ten val en werd door een aankomende motor overreden. Willy werd 20 jaar.

Bij een stayerskoers in Berlijn kwam de amateurstayer Hans Haeser ten val. Niet veel later stierf Hans.

De begrafenisstoet van Piet van Nek in de Amsterdamse Van Woustraat. Op de route naar het kerkhof stonden naar schatting tachtigduizend mensen.
De begrafenisstoet van Piet van Nek in de Amsterdamse Van Woustraat. Op de route naar het kerkhof stonden naar schatting tachtigduizend mensen.

1906: Bij de Grote Prijs van Berlijn komt gangmaker Paul Dunkel ten val. In het ziekenhuis geeft Paul niet veel later de geest.

In Maagdenburg, op 29 april van dat jaar, verongelukte stayer Gustaaf Freudenberg. Gustaaf werd 26 jaar.

Op de baan van Halle kwam lokale favoriet Richard Hühndorf ten val en werd door een achteropkomende motor overreden. Richard werd 26 jaar.

1907: Tijdens sprintwedstrijden op de baan van Genua stierf de Italiaanse sprinter Bixio.

1907: Louis Mettling, gewezen amateurstayerskampioen van Amerika, vond de dood op de wielerbaan van Dresden. Louis werd 22 jaar.

Op 24 april, en staand op het middenterrein van de Treptowwielerbaan, Berlijn, wordt coach Tim Johnson, door een, op hol geslagen gangmaakmotor overreden. Tim werd 46 jaar.

Op 7 juni klapte de band van de motor van gangmaker Charles Pequy. Charles werd naast zijn al eerder overleden vrouw begraven.

Op de wielerbaan van Weissenfels verongelukte lokale favoriet Morits Hubner. Morits werd 20 jaar.

Op Pinksterzondag 4 juni 1911, plaats van handeling, de Zehlendorfbaan in zijn eigen stad klapte de voorband van Fritz Theile. Fritz die zijn nek brak werd op het kerkhof Wildersdorf nabij Berlijn begraven. Foto: Archief Stuyfssportverhalen
Collega’s dragen Fritz Theile naar zijn laatste rustplaats.

Op 29 oktober, tijdens de Oktober-prijs van Dresden verongelukte gangmaker Ernst Wolf. Ernst werd 28 jaar.

Op Pinksterzondag 4 juni 1911, plaats van handeling, de Zehlendorfbaan in zijn eigen stad klapte de voorband van Fritz Theile. Fritz die zijn nek brak werd op het kerkhof Wildersdorf nabij Berlijn begraven. Foto: Archief Stuyfssportverhalen

1908: Gangmaker Jozef Schwarzer, 27 jaar, stierf in Düsseldorf door een klapband. Op 22 oktober kwam stayer Gustav Schadebrodt  op zijn ‘thuisbaan’ Treptow om het leven. Gustav werd 25 jaar.

Tijdens de ‘hondermijl van Boston’, Kwam Lewis Trettling ten val en was op slag dood. Lewis werd 25 jaar.

1909: Op de wielerbaan van Brussel, op 21 juni, verongelukte de Belgische stayer Karel Verbist. Karel werd 26 jaar.

Op de Keulse wielerbaan verongelukte op 1 augustus de Amsterdamse gangmaker Hendrik Hayck.

Maandag 4 september op de wielerbaan van Boston, waar stayer Hugh Mac Lean, tijdens zijn dagelijkse training ten val komt. Hugh werd 28 jaar.

1910: Op de baan van Frankfurt verongelukte de Franse gangmaker Gregory.

1911: Op de Zehlendorfbaan in Berlijn klapte de voorband van stayer Fritz Theile. Fritz stierf op pinksterzondag 4 juni en werd 27 jaar.

Tijdens de monsterrace Parijs-Brest-Parijs kwam s’nachts de Fransman Ribeaux in botsing met het paard van een gendarme. Ribeaux overleed een dag later.

1913: Op de baan van Halle verongelukte gangmaker Hans Bachmann.

Op 25 juli verongelukte op de wielerbaan van Straatsburg de zevenentwintigjarige stayer  August Kraft.

De begrafenis van Louis Mettling op het Johannisfriedhof in Dresden.
De begrafenis van Louis Mettling op het Johannisfriedhof in Dresden.

Bij een stayersontmoeting in het Keulen van 7 september vielen twee doden. De band van de motor van gangmaker Gus Lawson ontplofte. Zijn motor sloeg om en verpletterde de aanstormende Duitse stayer Scheuermann. Lawson en Scheuermann namen gezamenlijk hun plaatsje in de Grote Stayershemel in. Nog geen maand later, in Berlijn, sneuvelde de Duitse amateurkampioen Max Hansen. Op de baan van Halle stierf de stayer Hans Lange. Hans werd 26 jaar.

1914: tijdens de Leipzigger Ostpreis kreeg Piet van Nek een klapband. Piet, 28 jaar geworden, werd op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam bijgezet.

Willy Hamann kwam op Treptowerwielerbaan van Berlijn, 28 juli,  aan zijn einde.

In de wegkoers Rund um die Hainleite verongelukte Hugo Marktscheffel.

De Zwitser Frans Suter werd tijdens de training, in de buurt van Parijs, op een onbewaakte spoorwegovergang gegrepen door een trein. Franz werd 24 jaar.

Willy Schmitter, doodgevallen in het Leipzig van 1905. Willy, 20 jaar geworden, en afkomstig uit Keulen kreeg een heldenbegrafenis.
Willy Schmitter, doodgevallen in het Leipzig van 1905. Willy, 20 jaar geworden, en afkomstig uit Keulen kreeg een heldenbegrafenis.

1916: Op de Treptowerwielerbaan van Berlijn verongelukte gangmaker Max Bauer. Max werd 29 jaar.

1917: tijdens de grote prijs van Düsseldorf op 8 juli, verongelukte de uit Keulen afkomstige stayer Jacob Esser. Jacob werd 23 jaar.

Zijn eerste grote stayerskoers vond plaats op 26 augustus, op de Treptowwielerbaan in Berlijn. Voor amateur Erich Baumler tevens zijn laatste. Tijdens de race raakte Erich de zijkant van de motor, kwam ten val en overleed een dag later an de gevolgen van een schedelbreuk. Erich Baumler werd 20 jaar.

1918: tijdens de Grote Herfstprijs van Düsseldorf 18 oktober verongelukte stayer Peter Günter. Peter werd 36 jaar.

Louis Darragon voormalig wereldkampioen in 1906 en 1907 verongelukte op het Velodrome d’Hiver. Louis werd 35 jaar.

1921: Bij sprintwedstrijden, gehouden begin september, op de Breslauerwielerbaan komt Alfred Hoffmann, ten val en sterft ter plekke. Alfred afkomstig uit Zuid-Duitsland, werd 32 jaar.

1922: Tijdens een tandemkoers in het Berlijn van 24 september komt de combinatie Schwab/Emanuel Kudela ten val wat Kudela, 25 jaar, niet overleeft.

18 Juni: Bij een wegkoers in Dombasle-sur-Meurthe, Frankrijk, klapt de beroepsrenner René Chassot op een vrachtwagen. René werd 31 jaar

1923: Tijdens Rund-um-Berlin, op 29 augustus van dat jaar, komt renner Adolf Huschke ten val  en sterft. Adolf werd 31 jaar.

8 Juli: Hoewel de wielerbaan van Nürnberg door regen spekglad geworden is gaat gangmaker Herbst met zijn renner Tag, tóch trainen. Eigen schuld dikke bult want Herbst komt ten val en sterft niet veel later aan de gevolgen van een schedelbreuk.

25 Augustus: Op de wielerbaan van Breslau komt stayer Paul Pasterak ten val en sterft een week later. Paul werd 38 jaar.

1924: 1 Juni. Aan de start van de  stayerskoers ‘Goldenen Rades von Magdeburg’ staat ook Walter Eberts, afkomstig uit Leipzig. Walter zal nooit meer de eindstreep halen. Walter werd 41 jaar.

Tijdens een clubkoers in de polders ten westen van Muiderberg, Holland, klapt Herman Sluijter, tegen een tegemoetkomende auto op. Herman werd 17 jaar.

15 December: Bij sprintwedstrijden in het sportpaleis van Berlijn maakt sprinter Paul Meyer een fatale fout, komt ten val en sterft een paar dagen later. Paul werd 25 jaar.

1926: Op 15 augustus tijdens de openingskoers van de wielerbaan van Hamborn vertrok gangmaker Franz Hofmann naar de Grote Stayershemel. Na een val stierf Franz drie dagen later. Hofmann werd 47 jaar.

Het graf van Adolf Hunsche in Berlijn
Het graf van Adolf Hunsche in Berlijn.

26 Augustus. Bij een stayerskoers in het Parc des Princes kreeg de Franse stayer Gustave Ganay een klapband. Drie dagen  later stierf hij. Gustave werd 34 jaar.

Op 10 augustus, bij een stayerskoers in Keulen komt gangmaker Wronker met een razende vaart met motor en al terecht in het publiek. Wronker overleeft het niet.

Op 11 oktober gaat het op de wielerbaan van Mainz helemaal mis. Tijdens de stayerskoers komt de combinatie Christman/Huttenrauch ten val. Gangmaker  Max Huttenrauch, 44 jaar, sterft enige tijd later aan zijn verwondingen.

Op 26 juni doet Herman Guddorf 27 jaar, op de wielerbaan van Munster een aanval op het tien kilometerrecord. Met nog één ronde te gaan breekt zijn pedaal. Herman, over de kop geslagen sterft aan de gevolgen van een schedelbreuk.

1927: In Leipzig stierf Franz Krupkat 33 jaar, aan de gevolgen van een val achter de zware motor. Gebeurde op 1 juni.

Tijdens de training op de Oerlikonbaan in Zurich verongelukte de Duitse stayer Ernst Feja. Ernst werd 28 jaar.

Bij sprintwedstrijden op de wielerbaan van Ostende komt Paul Muhlhoff, een sprinter uit het Duitse Krefeld ten val. Paul, 22 jaar sterft een paar dagen later aan zware hersenbeschadiging.

2 September 1927, stayerskoers over vijftig kilometer. Plaats van handeling: de wielerbaan van Palma de Mallorca. Waar, tijdens de veertiende ronde, gangmaker Antonio Parets, door een klapband komt te vallen. Antonio sterft ter plekke, aan de gevolgen van een gebarsten schedel.

20 September, op de Ardrupbaan in Kopenhagen, komt Axel Nielsen ten val, en sterft ter plekke aan een zware schedelbasisfractuur. Axel werd 22 jaar.

1928: Tijdens de training op de wielerbaan van Frankfurt komt de Belgische stayer Gustaf Lejour 27 jaar, ten val en overlijdt met zware hersenletsel. Tragisch detail: van zijn ongeluk was zijn dochtertje getuigen.

1930: Op de wielerbaan van Groningen breekt het stuur van stayer Leo Leene. Leo, gegangmaakt door Slesker, valt en overlijdt later aan zijn verwondingen. Leo Leene werd 30 jaar.

De begrafenis van Leo Leene.
De begrafenis van Leo Leene in Den Haag.

1931: Ottavio Botttechia de Italiaanse kampioen komt niet thuis van training. In een wijngaard werd niet veel later zijn ontzielde lichaam gevonden. Ottavio werd 33 jaar.

Op de wielerbaan van Elberfeldt, Duitsland, komt gangmaker Stan Ceurremans ten val. Enige dagen later is Stan wijlen. Hij werd 51 jaar.

Bij de Grote Prijs van Keulen, een stayerskoers, blijft de toeclip van renner Schone haken in de passerende motor van gangmaker Werner Kruger. De laatste komt ten val overlijdt enkele dagen later. Werner werd 53 jaar.

1932: Tijdens een koppelkoers over vijftig kilometer, op de wielerbaan van Lilienthal komt Paul Nickel ten val, en krijgt een pedaal van een renner tegen zijn hoofd. s’Morgens vijf uur krijgt Nickel een hersenbloeding waaraan hij sterft. Paul, afkomstig uit Breslau werd 38 jaar.

1933: George Lemaire werd vierde in de Tour de France, maar op 29 september van dat jaar, vertrok George naar de Grote Wielerhemel. Tijdens een koers in Tervure maakte hij een val met dodelijke afloop. George werd 28 jaar.

1933: Theo Perelaer, Belg, verongelukte op de wielerbaan van Verviers.

1933: Op de nog vochtige wielerbaan van Frost, verongelukt de jonge Duitse stayer George Pawlach. George werd 25 jaar.

1933: Tijdens de training op de wielerbaan van Rijswijk, krijgt stayer Frans Ceurremans, zoon van gangmaker Stan Ceurremans met ’90 in het uur’, een klapband. Drie dagen later overlijdt hij. Frans, begraven bij zijn vader,  werd 21 jaar.

1933: Het Nederlands kampioenschap voor wielerverenigingen gehouden in Arnhem werd overschaduwd door een tragisch incident. Renner P. J. Kooijman, lid van de Haagse club Voorwaarts, gelost werd hangend aan een motor met zijspan terug gebracht maar verloor de macht over het stuur. Kooijman stierf ter plekke.

1934: Terug komend van een wielerkoers kwam bij Schoorldam de auto van Klaas van Nek jr onder de trein. Niet alleen van Nek, 21 jaar, stierf maar ook Flip Reynders en Sam Hoevens.

Begrafenis van Cepeda in zijn thuisstad Sopuerta
Begrafenis van Cepeda in zijn thuisstad Sopuerta.

1934: Tijdens het Zwitserse baankampioenschap sprint kwam Emile Richli ten val. Twee dagen later overleed Richli ten gevolge van een schedelbreuk. Emile werd 30 jaar.

1934: Bij het Spaanse stayerskampioenschap komt favoriet Josep Nicolau ten val. Een dag later sterft Josep, 27 jaar, aan de gevolgen van hersenletsel

1935: Francisco Cepeda (Spa), kreeg tijdens de afdaling van de Lautaret, Tour de France, een klapband en stortte in een ravijn. Met een schedelbasisfractuur werd Francesco overgebracht naar Grenoble waar hij op 14 juli overleed. Cepeda werd 29 jaar.

Bij wielerkoersen op de baan van Woensel kwam de negentienjarig Gerrit Mortier ten val. Bewusteloos werd Gerrit naar het ziekenhuis gebracht waar hij dezelfde nacht overleed.

Het graf van vader en zoon Ceurremans op de Haagse begraafplaats Eik en Duin. Vader Stan, gangmaker, viel in 1931 dood. Tien jaar later zijn inmiddels stayer geworden zoon Frans die 21 jaar.
Het graf van vader en zoon Ceurremans op de Haagse begraafplaats Eik en Duin. Vader Stan, gangmaker, viel in 1931 dood. Twee jaar later verongelukte zijn, inmiddels stayer geworden zoon, Frans 21 jaar.

1935: Tijdens sprintwedstrijden op de winterbaan van Brussel komt lokale favoriet Alexis Heusy ten val en overlijdt ter plekke aan een schedelbreuk. Elexis werd 21 jaar.

1935: Diep in de finale van Parijs-Lille met nog honderd meter te gaan en alleen op kop komt de West-Vlaming Archiel Dermaux ten val en sterft ter plaatse. Archiel werd 29 jaar.

1936: Giulio Bartali, wordt tijdens het kampioenschap van Florence, door een auto geschept. Twee dagen stierf Giulio, 19 jaar jong.

1937: Tijdens de wereldkampioenschappen gehouden in Antwerpen verongelukte  de Franse stayer Andre Raynaud (Fra). André werd 32 jaar.

Tijdens de afdaling van de coll Esteret, (Grand Prix d’ Antibes), botste Adrien Buttafochi tegen een tegemoet komende auto. Adrien werd 30 jaar.

1938: Tijdens de training op de Oerlikonbaan, Zurich, krijgt de Duitse stayer Werner Walter een klapband. Tijdens de val verloor Walter ook nog eens zijn helm. Met een gebroken schedel sterft Walter, 28 jaar, niet veel later.

Wat ongelukken betreft had de  Oerlikonbaan een twijfelachtige reputatie. Twee dagen na de fatale val van Werner Walter verongelukt de Italiaanse gangmaker Pasquale Valentini tijdens de training. Valentini werd 49 jaar.

Bij een stayerskoers op ExhibitionBoard, een wielerbaan in Australië, krijgt stayer Hefty Stuart een lekke band en komt ten val. Helaas voor Hefty wordt hij door een achterop komende motor overreden. Hefty werd 26 jaar.

1945: Tijdens een stayerskoers, gehouden op 11 juni 1945,, verongelukt de Franse stayer André Hardegger,23 jaar

1946: Tijdens en profkoers in het Vlaamse Asper komt Triphon Verstraeten ten val. Twee dagen later geeft Triphon de geest. Hij werd 26 jaar.

1947: Op 7 juni 1947 verongelukte bij stayerskoers gehouden op de wielerbaan van Carcasonne, de Zwitserse gangmaker Schuhmacher.

1948: Op 16 juni kwam de talentrijke Ichtegemse renner Richard Depoorter om het leven in de vierde rit van de Ronde van Zwitserland tijdens de afdaling van de Süstenpass. Hij kwam ten val in een tunnel en werd overreden door een volgauto.  Richard werd 33 jaar.

1949: Tijdens een stayerskoers in het Parc des Princes komt Léon Level ten van en sterft aan een schedelbreuk. Léon werd 38 jaar.

1949: Op 4 september, tijdens een stayerskoers in het Parc des Princes, Parijs, verongelukt Paul Choque. Paul, winnaar van Bordeaux-Parijs 1936, werd 39 jaar.

1950: Tijdens het kampioenschap van Frankrijk werd Beroepsrenner Camille Danguillaume 31 jaar, doodgereden door een motor.

Het graf van Franz Krupkat in Berlijn.
Het graf van Franz Krupkat in Berlijn.

Walter Heslich, gangmaker op leeftijd, komt tijdens de training op de baan van Erfurt ten val en overlijdt ter plekke.

1951: Serse Coppi (Ita), de broer van Fausto Coppi, doodgevallen tijdens de laatste kilometer van de Ronde van Piemonte. Serse werd 28 jaar.

1951: Gerard van Beek maakte op 15 maart 1951, tijdens de Zesdaagse van Berlijn een fatale val. Gerard werd 27 jaar. Tijdens een clubwedstrijd botst Klaas de Lange, 20 jaar, tegen een stilstaande auto. Klaas sterft enige dagen later.

Tijdens de Zesdaagse van Berlijn, gehouden in december, komt Rudi Mirke ten val Enkele dagen later sterft Rudi aan zijn verwondingen. Rudi werd 31 jaar.

1952: Tweevoudig wereldkampioen stayeren én oorlogsveteraan Erich Metze, valt tijdens de training op de baan van Erfurt. Twee dagen later overlijdt Erich die 43 jaar werd.

1952: Tijdens de negende etappe van de ronde van Catalonië wordt Emilio Marti door een volgwagen aangereden. Emilio werd 28 jaar.

Het graf van Faoton en Serge Coppi. Serge rust rechts.
Het graf van Fausto en Serge Coppi.

1952: Tijdens de vierde etappe van de ronde van Italië komt Orfeo Ponsin ten val. Orfeo werd 23 jaar.

1954: Roland Jacquet, klapt, tijdens de Ronde van Europa, vol op een stilstaande auto. Roland werd 23 jaar.

Tijdens een trainingsrit verloor de Spaanse renner Francisco Aloman de macht over het stuur. Francisco 27 jaar, stierf aan zijn verwondingen.

1955: Tony Veldhuis 17 jaar start in de ronde van Kampen, en komt ten val. Op weg naar het ziekenhuis overlijdt Tony aan de gevolgen van een schedelbreuk.

Tijdens de training komt de Spaanse beroepsrenner Francisco Aloman ten val. Francisco, onder grote belangstelling begraven op Mallorca, werd 27 jaar.

Het graf van de in Vlaanderen nog steeds diepbetreurde Stan Ockers.
Het graf van de in Vlaanderen nog steeds diepbetreurde Stan Ockers.

1956: Stan Ockers (Bel), wereldkampioen op de weg, verongelukt tijdens een dernykoers in het Sportpaleis van  Antwerpen. Stan werd 36 jaar.

Tijdens de zesde etappe van de Ronde van Oost-Duitsland komt Erich Schulz ten val. Erich werd 42 jaar.

1958: Vlak nadat Adrie Alting, in de ronde van Friesland,  als tiende over de finish was gekomen botste hij tegen een boom en overleed ter plekke. Adrie werd 23 jaar.

1958: De Acht van Chaam, eindsprint bij de nieuwelingenkoers waarbij Reinier Riethoven, 16 jaar, zwaar ten val komt. Op weg naar het ziekenhuis overlijdt Reinier.

De Spaanse renners Joaquin Polo en Raul Motos, kwamen tijdens de ronde van Portugal ten val. Joaquin werd 20 jaar en ploeggenoot Raul 26 jaar.

Tijdens de Tour of Gippsland, Australie, komt Russel Mockridge in botsing met een tegemoetkomende touringcar. Russel werd 30 jaar.

1959: Willy ‘Rupske’ Lauwers komt op de wielerbaan van Mallorca ten val. Rupske werd 22 jaar.

1960: Olympische Spelen Rome, tijdens de ploegentijdrit sterft de Deen Knut Jensen. Vermoedelijk doodsoorzaak, combinatie van hitte en amfetamine. Knut werd 24 jaar.

Tijdens de training, 2 augustus, op de wielerbaan van Tula, Sowjet-Unie, krijgt amateurstayer Smirnow een klapband en overlijdt ter plaatse.

1961:  De Ronde van Duitsland. In de finale van de zesde etappe, aankomst in Triest, komt de Italiaan Alessandro Fantini ten val en sterft aan de gevolgen. Alessandro werd 29 jaar.

Graf Willy Depoorter
Graf van Richard  Depoorter.

1962: Tijdens de Grote Prijs Fourmies komt Marc Huiart in botsing met een auto. Marc wordt 26 jaar.

1963: Gangmaker Felicien van Ingelghem botst tijdens de start van een stayerskoers in het Amsterdamse Olympisch Stadion, tegen de starter op. Zwaar bloedend én een schedelbasisfractuur wordt Felicien afgevoerd nar het ziekenhuis waar hij twee dagen later overlijdt. Van Ingelghem werd 63 jaar.

1965: Peter Bronkhorst komt tijdens baanwedstrijden in het Olympisch Stadion, Amsterdam, ten val. Peter was 19 jaar jong.

Spaans veldrit kampioen 1964, Amelio Mendijur, wordt tijdens de training door een auto geschept. Amelio werd 21 jaar.

1966: Tijdens de training wordt de Spanjaard José Luis Talamillo dodelijk aangereden door een auto. Talamillo werd 33 jaar.

De begrafenis van Achierl Dermaux die diep in de finale van Parijs-Lille met nog honderd meter te gaan en alleen op kop ten val en komt en ter plekke sterft. Archiel werd 29 jaar.
De begrafenis van Achiel Dermaux die diep in de finale van Parijs-Lille, met nog honderd meter te gaan en alleen op kop ten val kwam en ter plekke stierf. Archiel werd 29 jaar.

1967: Tom Simpson (Eng), wereldkampioen op de weg, slachtoffer van een kransslagaderbreuk op de Mont Ventoux als gevolg van hitte en doping.

Tijdens het kampioenschap van Spanje breekt de ketting van Valentin Uriona. Valentin, 26 jaar, komt ten val en overlijdt. Roger de Wilde krijgt tijdens een kermiskoers in Kemzeke een hartstilstand. Roger werd 25 jaar.

1969: José Samyn (Fra), na botsing tegen verkoper van programmaboekjes tijdens een kermiskoers in Zingem (België). José werd 23 jaar.

Tijdens het criterium van Kortenhoef overlijdt Cees Schijff ten gevolge van een hartstilstand.

Tijdens de eerste etappe van de ronde van Groot Brittannië klapt de Tsjechische amateur Zdenek Kramolis tegen een vrachtwagen. Zdenek werd 21 jaar.

1970: Tijdens Pachuca-Mexico City, een wegkoers gehouden op 12 april, verongelukte Raduma Trevino.  Raduma werd 25 jaar.

1971: Tijdens de Grote Marktprijs van Retie knalt Jean Pierre Monseree tegen een auto.  Monseree, wereldkampioen, werd 23 jaar.

Erik Vermeeren, een beloftevolle amateur afkomstig uit Vlaanderen, brak tijdens een training zijn ketting, kwam ten val en werd overreden door een passerende auto. Erik werd 21 jaar.

1971: Ben Jurriaans raakt met zijn hoofd een stoeprand in een criterium te Leidschendam. Ben werd 19 jaar.

Piet van Nek, stayer, verongelukte op 14 april 1914 op de wieleerbaan van Leipzig. Piet, 28 jaar kreeg van zijn supporters een praalgraf op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam.
Piet van Nek, stayer, verongelukte op 14 april 1914 op de wielerbaan van Leipzig. Piet, 28 jaar kreeg van zijn supporters een praalgraf op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam.

1972: Manuel Galera (Spa), na een valpartij tijdens de Ronde van Andalusië. Manuel werd 29 jaar.

Op 26 april, tijdens een koers in Bretagne krijgt Francois Lebina, 37 jaar, een hartstilstand.

Op 17 juni, tijdens een Franse criterium komt  de amateur Maurice Laforet, 33 jaar, ten val en sterft ter plaatse.

1973:Tijdens een afdaling in de Ronde van Oostenrijk rijdt Graeme Jose, Australier, tegen een vrachtauto op. Graeme werd 21 jaar.

1974: Dries Rossloot wordt, tijdens het NCK in Dronten door een tractor aangereden. Dries werd maar 17 jaar oud.

1975: Tijdens de ronde van Zuid-Holland komt Cees Sintnicolaas ten val. Met schedelletsel wordt Cees naar het ziekenhuis afgevoerd waar hij een dag later stierf.

1976: Juan Manuel Santisteban (Spa), 31 jaar, bij een valpartij in de eerste etappe van de Ronde van Italië op Sicilië.

1977: Bas Hordijk krijgt, 30 juli van dat jaar, tijdens een criterium in Santpoort een hartaanval. Bas werd 25 jaar.

Het graf van Karel Verbist, bevindend in het dorpje Wijnegem, Vlaanderen.
Het graf van Karel Verbist, bevindend in het dorpje Wijnegem, Vlaanderen.

1978: Tijdens een criterium gehouden over de boulevard van Scheveningen wordt de Britse renner David Allan Ramsy 19 jaar, getroffen door een fatale hartaanval.

Jean-Jacques Fussien 27 jaar, Winnaar van onder meer de  Vierdaagse van Duinkerken, verongelukte tijdens de training.

Rudy Rijneveld rijdt in Dussen zijn eerste juniorenkoers, en komt in de tweede ronde ten val. Met een scheur in zijn schedel wordt Rudy naar het ziekenhuis vervoerd waar hij dezelfde dag overlijdt. Rudy werd 17 jaar.

Bij een stayerskoers, gehouden op 7 oktober in Leipzig, krijgt vijfvoudig Oostduits kampioen Karl Kaminski een lekke band en komt ten val. Met zwaar hersenletsel overlijdt Karl een dag later

1979: Tijdens een veteranenklassieker in de buurt van Helendoorn komt Toon Rutte ten val en overlijdt aan een schedelbreuk. Toon werd 41 jaar.

Pedro Jesus Huerteas, (Sp), valt op 4 september tijdens de Grote Prijs van Caboalles. Pedro, 26 jaar, zal nooit meer thuis komen.

Een koers in Newport, Engeland, gehouden op 18 juni valt Dave Broadbent (Eng), Dave 32 jaar overleeft het niet.

1980: Alain Meunier (Fr.) 27 jaar, valt tijdens de Ronde van Salbris en overleeft het niet.

Het graf van Ottavio Bottechia
Het graf van Ottavio Bottechia.

1981: Tijdens een trainingsrit in Spanje, op 14 maart van dat jaar, werd Piet Franken afkomstig uit Oosterhout door een auto aangereden. In het ziekenhuis overlijdt Piet.

1982: De Belgische wielrenner Rudy Vandenbroucke kwam na 30 kilometer van de 124 kilometer lange koers rond Liederkerke plotseling ten val. De gevolgen waren noodlottig. Door een hartstilstand verloor Vandenbroucke het bewustzijn en op weg naar het ziekenhuis sterft hij.

De 25-jarige Belgische amateur Wilfried Vandenbroeck is aan de gevolgen van een valpartij tijdens een criteriumkoers in Willebroek overleden. Tijdens de valpartij waarbij zes renners waren betrokken, raakte Vandenbroeck al buiten bewustzijn.

Tijdens een wielerkoers in het Joegoslavische Zenica zijn de wielrenners Nenad Bosanac en Mwehmedalija Cehajic dodelijk verongelukt. Vier andere renners raakten bovendien zwaar gewond, toen een automobilist het stopteken van het begeleidende politiekorps negeerde en zo het peloton inreed.

1984: Op 27 maart 1984 is de amateurwielrenner Maarten Vogels uit Stipthout tijdens een trainingsrit door een hartstilstand overleden.

Joacquim Agostino (Por), botst in de Ronde van de Algarve tegen een overstekende hond. Joacquim, 41 jaar, opgenomen in het ziekenhuis met een schedelbasis fractuur sterft 10 dagen later.

Het graf van Sam Hoevens op kerkhof Vredenhof in Amsterdam. Sam een beroepsrenner uit de jaren dertig, verongelukte samen met Flip Rijnders en Klaas van Nek.
Het graf van Sam Hoevens op kerkhof Vredenhof in Amsterdam. Sam een beroepsrenner uit de jaren dertig, verongelukte samen met Flip Rijnders en Klaas van Nek.

Tijdens de kampioenschappen van de Salland-IJsselstreek Combinatie gehouden op het parcours De Knobbel in de legerplaats ‘t Harde reed plots een militair voertuig het parcours op, waar de 18-jarige Chris Knul in volle vaart frontaal tegen op reed.  In het ziekenhuis van Zwolle werd geconstateerd dat hij ernstig hersenletsel had opgelopen en in coma was. Op de avond van eerste paasdag is hij overleden.

Een schijnbaar uiterst onbenullige valpartij tijdens een clubwedstrijd voor veteranen heeft de 46-jarige wielrenner Piet Overdevest het leven gekost. Hij viel op zijn hoofd waardoor vitale hersenfuncties zijn uitgevallen. Vier dagen later overleed Overdevest. Het ongeval vond plaats op het verenigingsparcours van LRTV Swift in Zoeterwoude.

1986: Emilio Ravasio (Ita),sterft na een val tijdens de eerste etappe van de Ronde van Italië op Sicilië.

1987: Peter Posmiers (Bel), sterft na een val tijdens een spurt van een kermiskoers in Leuven op 23 mei. Peter werd 18 jaar.

1987: Vicente Mata (Spa), sterft na een botsing met een auto tijdens de Grote PrijsLuis Puig in Valencia.

Michel Goffin (Bel), sterft na een val tijdens de Grote Prijs Haut-Var. Michel werd 26 jaar.

1988: Connie Meijer (Ned), onwel tijdens een vrouwen-criterium, in Nederland, en sterft aan een hartstilstand. Connie werd 25 jaar.

1988: Op vrijdag 11 november is Gerard Ratterman in zijn woonplaats Mijdrecht begraven. Tijdens een trainingstochtje eerder die week werd 33-jarige amateurrenner door een auto aangereden en aan de daarbij opgelopen verwondingen overleden.

1991: Danny Alaerts (Bel), na een val tijdens een sprint van een kermiskoers in Leuven op 8 oktober. Danny werd 23 jaar.

Tijdens een veldtoertocht in Achel wordt Patrick Coone door een hartstilstand getroffen. Patrick wordt 25 jaar.

1993: Tijdens een veldrit in het Vlaamse Heist-op-den-Berg wordt Geert de Vlaminck getroffen door een hartstilstand. Geert werd 26 jaar.

1992: Bij een mountinebikekoers in het Belgische Overijse krijgt Wim Lambrechts een hartstilstand. Wim werd 25 jaar.

Monument op plaats waar Jempi Monsere verongelukte.
Monument op de plaats waar Jempi Monsere verongelukte.

1995: Nestor Mora, Augusto Triana en Hernan Patino, allen afkomstig uit Columbia, werden, vlak na de start van een koers in Manzinales, door een vrachtauto dood gereden.

Philippe Marchix (Fra), na een val tijdens de Ronde van Eure (Frankrijk) voor amateurs.

Fabio Casartelli (Ita), na een val tijdens de vijftiende etappe van de Tour de France in de afdaling van de Portet-d’Aspet. Fabio, Olympisch kampioen van 19923, werd 24 jaar.

Philippe Marchix (Fra), valt in de eerste etappe van de Ronde van de Eure tegen een stoeprand. Philippe 22 jaar overleeft het niet

1996: José Antonio Espinosa (Spa), na een val tijdens een ploegentijdrit het Criterium Fuenlabrada.

1996: Danny Jonckheere (Bel), komt ten val in een koers in Roeselare. Danny werd 22 jaar.

Mariano Rojas, 23 jaar, wordt op 21 juni van dit jaar, tijdens zijn training geschept door een auto.

Het graf van Jimmy Michaels Foto: Andrew Homan
Het graf van Jimmy Michaels in New York.

1997: In de ronde van de Jura knalt Armin Hegglin tegen een boom. Armin werd 17 jaar.

1999: Manuel Sanroma (Spanje), komt tijdens een etappe in de Ronde van Catalonie, bij een eindsprint ten val. In de ambulance overlijdt hij. Manuel werd 22 jaar.

2000: In de ronde van Catalonie komt Saul Morales dodelijk  ten val. Saul werd 27 jaar.

Bij de ’42-mile-race’ gehouden in Arlington, Massachusetts, raakt de linkerpedaal van Nicole Reinhart een stoeprand. Nicole slaat vervolgens met haar hoofd tegen boom. Nicole werd 24 jaar.

2001: Ricardo Otxoa (Col), wordt tijdens een training aangereden door een vrachtwagen. Ricardo stierf op 15 februari en werd 27 jaar.

2003: Andrej Kivilev (kazachstan), sterft na een val in de 2e etappe van Parijs-Nice. Andrej werd 29 jaar.

Nieuweling Kenny Vanstreels werd kort na de start van de Omloop van Haspengouw, onwel en overleed een uur later. Kenny werd 19 jaar.

20 juli. Laury Aus, afkomstig uit Estland en prof in Franse dienst werd tijdens een training dood gereden door een dronken automobilist. Lauri werd 33 jaar.

Het graf van Jimmy Michaels Foto: Andrew Homan
Het graf van Laury Aus.

2004: Tijdens de veldrit van Erpe-Mere, Vlaanderen, sterft Tim Pauwels ten gevolge van een hartaderbreuk. Tim werd 22 jaar.

2005:  In de klim naar de Subida al Naranco krijgt Alessio Galetti een hartstilstand. Alessio werd 37 jaar.

Op 18 juli van dat jaar wordt de, in Duitsland trainende Australische renster Amy Gillet door een auto aangereden. Amy, 29 jaar geworden, komt daarbij om.

2006: Isaac Galves (Spanje), komt, tijdens de Zesdaagse van Gent, in botsing met Dimitri de Fauw en maakt, tegen de  balustrade, een dodelijke val. De Fauw die hier niet mee kon leven maakte op 6 november 2009 een eind aan zijn leven.

2008: Bruno Neveg 26 jaar (Portugal), komt ten val in een afdaling tijdens de Clasica de Amarante. Bruno overleeft het niet.

2008: In Amsterdam komt Gerard Agema, zestig jaar, tijdens een veteranenkoers ten val. Agema stierf een paar dagen later.

2009: Frederik Nolf  Stierf, tijdens de ronde van Qatar, in zijn slaap, Frederik werd 20 jaar.

2010: Thomas Casarotto 19 jaar, komt tijdens een afdaling in de Giro del Friuli, in botsing met een auto. Thomas sterft ter plaatse.

Herdenkinsteen op de plek waar Fabio Casartelli was doodgevallen
Herdenkingsteen op de plek waar Fabio Casartelli was doodgevallen.

2011: Het is de derde etappe van de Giro d’Italia als Wouter Weylandt, tijdens  de afdaling van de Passo del Bocco dodelijk verongelukt. Wouter werd 26 jaar.

Tijdens een trainingsrit in de buurt van Milaan werd de Australische wielrenster Carley Hibberd dodelijk aangereden door een auto. Carley werd 26 jaar.

2011: Tijdens een trainingsrit in de buurt van  Houthalen, Vlaanderen, wordt de  Yves Knuts geschept door een auto. Yves werd 39 jaar.

2012: De Spaanse neoprof Victor Cabedo komt tijdens een training in botsing met een vrachtauto. Victor, 23 jaar, overleeft het niet.

2013: Na de eindsprint van de kermiskoers in het Westvlaamse Veldegem komt de als derde geëindigde Wouter Dewilde,  33 jaar, in botsing met de dranghekken. Wouter, een eliterenner zonder contract, sterft enige uren later.

Veldrijdster  Amy Dombronsi werd trainend in Katelijne-Wave, door een vrachtwagen aangereden. Amy werd 28 jaar.

Felix Baur, 21 jaar, een talent afkomstig uit Zwitserland verongelukt tijdens een  trainingsrit in het Spaanse Alicante.

2014: Tijdens een keirinkoers op de baan van het Zuid-Afrikaanse Bellville kwam Jeanné Nell ten val. Met zware hoofdwonden werd Jeanné over gebracht naar het ziekenhuis waar hij stierf. Nell werd 30 jaar.

Herdenkingsteen voor Wouetr Dewilde bevindend enkele meters van de plaats waar Wouter verongelukte.
Herdenkingsteen voor Wouter Dewilde bevindend enkele meters van de plaats waar Wouter verongelukte.

Trainende voor het nieuwe wielerseizoen wordt professional  Kristof Godaert, in de buurt van Antwerpen door een bus geschept. Kristof werd 27 jaar.

Tijdens een ATB-koers in Meribel, Frankrijk, kwam Annefleur Kalvenhaar tijdens de afdaling ten val. Een dag later stierf Annefleur, 20 jaar, aan zwaar hersenletsel.

Vlak na de start van de veldrit gehouden in Ribbe-Grand-Bourg Frankrijk, komt veldrijder Franqois Jury ten val. Ondanks zijn helm sterft Franqois, 34 jaar, aan een schedelbreuk.

2015: Tijdens de training werd veldrijder Patrick Gaudy  door een vrachtwagen ‘geschept’. Gaudy, twee dagen eerder jarig en afkomstig uit Walonie, werd 38 jaar.

2016: Op 3 maart wordt de jonge Franse beroepsrenner Romain Gyot door een vrachtwagen ‘geschept’. Romain, 23 jaar, overleeft dat niet.

Tijdens een koers gehouden in Polen, krijgt de jonge Nederlander Gijs Verdick een fatale hartaanval. Gijs werd 22 jaar.

In de Vuelta de la Juventad, een klimkoers gehouden in Colombia, crasht tijdens een afdaling Diego Andrés Suta Robayo. Diego Andrés werd 22 jaar.

Honderdvijftig kilometer koers zat erop, tijdens Gent-Wevelgem, valpartij. Vijf renners op de grond waaronder  Antoine Demoitié.  Dubbel drama als Antoine, afkomstig uit Luik, ook nog eens door een passerende motor wordt overreden. Antoine werd 25 jaar.

Het Criterium International, gehouden op Corsica is halfkoers  als Daan Myngheer, België, zich onwel voelt. Daan, 22 jaar, inmiddels afgevoerd naar het ziekenhuis sterft enige dagen later aan de gevolgen van een hartstilstand.

Tijdens het inrijden voor een nieuwelingenkoers in Vinkt, Oost-Vlaanderen, botst Matiz Vanderpoorten, tegen een bus. Matiz werd 15 jaar.

Tijdens de afdaling van de Mount Wuyi, een koers in China, kwam de Servische renner Dejan Maric, 25 jaar ten val, en overleed niet veel later in het ziekenhuis.

2017: Op tweeëntwintig april, trainend voor de Ronde van Italië, werd Michele Scarponi  aangereden door een busje.  Scarponi, 37 jaar, stierf ter plekke.

Tijdens de Afrikaanse Continentale baankampioenschappen, gehouden in Durban, Zuid-Afrika, krijgt de Egyptische renner Eslam Nasser Zaki, een fatale hartaanval. Eslam werd 23 jaar.

Bij the Indian Pacific Wheel Race, een koers over 3300 mijl, gehouden in Australië, wordt Mike Hall, geraakt door een passerende auto. Mike werd 36 jaar.

De Tour of the Gila, een etappekoers in Nieuw Mexico, USA, loopt Chad Young ernstige hoofdwonden op bij een valpartij. Enige dagen later, geeft Chad de geest. Chad werd 22 jaar.

Tijdens de Tour of Kansas City verongelukt Casey Sanders dodelijk. Casey werd 30 jaar.

Mathieu Riebel, een jonge Franse renner, neemt deel aan de ronde van Nieuw-Caledonie. Waar hij tijdens een afdaling in botsing komt met een auto. Mathieu werd 20 jaar.

2018: Op de tweede kasseistrook in Parijs-Roubaix, werd Michael Goolaerts getroffen door een fatale hartstilstand. Michael werd 23 jaar.

2019: Tijdens de Memorial Alfred Gadenne, een amateurkoers gehouden op 17 maart in het Waalse Dottenijs, botste Stef Loos, afkomstig uit België, tegen een bestelbus. Dezelfde nacht overleed Stef aan zwaar hersenletsel. Stef Loos werd 19 jaar.

In de derde etappe van de ronde van Polen komt de Vlaamse renner Bjorg Lambrecht ten val en raakt daarbij een betonnen rioolbuis. Bjorg werd 22 jaar.

Robert de Greef, krijgt tijdens de Omloop van de Braakman een hartaanval. Een maand later overlijdt Robert, 28 jaar.

In de eindsprint van de Trofeo Bassa Valle Scrivia, een koers gehouden op 9 oktober in Noord-Italië, kwam Giovanni Lannelli ten val, en botste met zijn hoofd tegen een pilaar. Niet veel later gaf Giovanni de geest. Giovanni Lanneli werd 22 jaar.

2020: Wortegem-Petegem, een koers gehouden op 4 juli, is nog meer dertien kilometer onderweg als de Vlaamse renner Niels de Vriendt, door een hartaanval wordt getroffen. Niels werd 20 jaar.

Tijdens zijn training, op 5 augustus,  werd de Duitse junior Jan Riedmann, in de buurt van Nürnberg, aangereden door een auto. Jan, werd 17 jaar.

2021: Na afloop van het seizoen ging Desiet Kidane verdienstelijk renster in de Europese koersen, terug naar haar geboorteland Eritrea om daar te overwinteren. Wat haar noodlot werd. Op 8 november werd zij, tijdens een training aangereden door een onvoorzichtige automobilist. Desiet Kidane werd 21 jaar.

2022: Drie maanden nadat hij gestopt was als profrenner, is Davide Rebellin betrokken bij een ongeval. Tijdens een trainingsritje botste Davide (winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race en drie keer de Waalse Pijl) tegen een vrachtauto. Davide werd 51 jaar.

2023: Tijdens een training in de buurt van het Spaanse stadje Villares de la Reine, werd Estela Dominguez aangereden door een vrachtauto. Estela, een groot wielertalent werd 18 jaar.

In de afdaling van de Albulapas (ronde van Zwitserland), crashte Gino Mader, en stortte in het ravijn. Gino 26 jaar, werd afgevoerd naar het lokale ziekenhuis, en overleed een dag later.

In de ronde van Oostenrijk voor junioren verongelukte de Italiaan Jacopo Venzo 17 jaar.

Tijdens een training in zijn woonplaats Boulder, in de staat Colorado werd Magnus White geraakt door een auto. Magnus 17 jaar, overleed ter plaatse.

Tijdens de 36e grote Prijs van Nettetal, een veteranenkoers gehouden op 20 augustus in Breyell, Duitsland, verongelukte Marc van der Wiel, 51 jaar.

Tijdens de training kreeg de jonge prof Tijl De Decker een ongeluk. De Vlaming De Decker, enkele maanden eerder nog winnaar van Parijs-Roubaix voor ‘belofterenners’, overleed enkele dagen later. Tijl werd 22 jaar.

Voor de ‘liefhebber’: lees mijn boek ‘Flirt met de Dood’ , een verslag over de lugubere stayerssport van weleer waarbij meer dan veertig renners de dood vonden. In ‘Flirt met de Dood’ het levensverhaal van Piet Dickentman, de Amsterdamse stayer die meer dan vijfentwintig jaar de dood trotseerde. Het boek staat vol met unieke, historische foto’s beschikbaar gesteld door de familie Dickentman.  Voor meer info: stuyf@msn.com

error: Inhoud is beschermd!
%d