Stuyfssportverhalen en contact.

Gustaf Ganay, succesvol Franse stayer, waar het evengoed dramatisch mee afliep. Lees: 'Een standbeeld voor de Elektricien van de Alcazar', elders op deze blog.
Gustaf Ganay, succesvol Franse stayer, waar het evengoed dramatisch mee afliep. Lees: ‘Een standbeeld voor de Elektricien van de Alcazar’, elders op deze blog.

In 2009 ben ik met deze blog begonnen. Stuyfssportverhalen is een platform voor historische maar ook hedendaagse sportcolumns. De fascinatie voor sport én het verzamelen van oeroude sporttijdschriften, vaak meer dan honderd jaar oud, brachten mij hier toe. Door de prachtige foto’s, én de soms dramatische én hilarische verhalen van inmiddels totaal vergeten sporters, probeer ik deze weer ‘tot leven’ te brengen. Ook verhalen over hedendaagse sporters komen aan bod. Iedere sportliefhebber is hier van harte welkom en nodig ik uit om regelmatig een kijkje op mijn blog te nemen, waar inmiddels zo’n achthonderd, door mij geschreven, unieke verhalen- én columns op staan. Veel plezier.

 

Anonieme reacties en de zogenaamde ‘pingbacks’ worden geweigerd. 

Op alle door mij geschreven verhalen en columns rusten copyright. Zonder mijn toestemming mogen geen verhalen van mij elders geplaatst worden.

34 Responses to “Stuyfssportverhalen en contact.”

 1. eric van oostrom Says:

  Hoi André,
  Nog de beste wensen en schrijf ze in 2011. Ben ook jouw e-mailadres kwijt. Dus doe ik ‘t maar langs deze weg. Alvast bedankt voor het Placké interview.
  Groeten,
  Eric

 2. stuyfssportverhalen Says:

  Appie Donker woont in Amstelveen. Kijk maar even in het desbetreffende telefoonboek. Veel succes.

 3. wim van eyle Says:

  Beste Andre,
  Knap stukkie werk over Piet Dickentman. En dan nog met
  de muziek van Duke WEllington op de achtergrond, helemaal
  mijn pakkie aan. Dat geluid van die gangmakers-motoren kan
  ik dromen (vanaf 1952…). Ga zo door man (nu die straat nog).
  Beste groeten
  wim van eyle

 4. Petra Hunsche Says:

  Ha Stuyf, leuk om je stem weer eens te horen, via de radio nu. En nog altijd even begeesterd…alsof de tijd niet bestaat, goed hoor! Hartelijke groet, je Petje

 5. suske verhaegen Says:

  prachtig en mooi ik ben Suske verhaegen ex-renner en bezieler van het kempens wielermuseum

 6. suske verhaegen Says:

  mijn adres leopoldstraat 117
  2280 grobbendonk
  suske verhaegen

 7. peter nienhuis(vroeger pieter nienhuis) Says:

  hallo andre, ik zat het verhaal van Hennie Marinus te lezen die rit zag ik op de baan tegen Timoner.Wat een sensatie was dat.Je schrijft over de hoge goden wat ik fantastisch vind.Maar heb je wel eens gedacht om over de gewone jongens te schrijven die uit een achter buurtje kwamen en toch hele leuke verhalen met zit mee dragen.Om maar eens een kleurrijk vergeur te noemen Piet Noomen die ik ontmoette in het Vondelpark met de jongens van de Matador en gipsafdrukken ging maken van onze wielerschoentjes omdat hij vond dat je misschien wel beter ging fietsen,een klein voorbeeld Andre en zo zijn er nog vele leuke verhalen te vertellen als jij er wat in ziet,groetjes van de ouwe Matador

 8. Renso van Nuland Says:

  Grandioze site! Nu pas ontdekt, maar lees de verhalen met veel plezier. Ga zo door!

 9. Martijn Kniest Says:

  Ik kijk bijna iedere maand even op je website/blog om te spieken over er een nieuw verhaal staat. Ik hoop dat je nog lang doorgaat want ieder keer weer lees ik ‘ademloos’ de verhalen over avonturiers en epische wedstrijden uit vervlogen tijden. Vooral de wielerverhalen hebben mijn interesse, fantastisch om deze te lezen en mooi dat ook de oude, minder bekende kanten van de wielergeschiedenis hier tot leven komt..in leven blijft.

 10. Josephine Isaacs Says:

  Hallo André, ik wilde contact met u opnemen via bovenstaand adres, maar ik krijg een waarschuwing dat het mogelijk een “phishing site” is. Dus ik probeer het op deze manier. Ik ben op zoek naar informatie over de WK wielrennen in September 1904 in het Crystal Palace in Londen. Ik heb documentatie dat mijn grootvader (René Louis de Fielliettaz Goethart) daar als amateur heeft deelgenomen. Hoe kan ik daarvan de resultaten vinden? Ook zoek ik naar resultaten van hem in Duitsland en België (tussen 1897 en 1905).
  Hij fietste op de tandem, o.a. met Viruly, en reed ook lange afstand met motorgangmaking. Mvg, Josephine

 11. Uwe Says:

  André Ook dit artikel vergezeld van een foto met de stayers naast elkaar. Heb je ook gegevens over de oude wielerbanen. Zoals lengte, breedte en steilheid van de bochten. Uwe

 12. Hans Says:

  Loden plaquête voor de sportschrijver van het jaar!

  Hans Kramer

 13. Hans Kramer Says:

  Dag Stuyf,

  Zag net op internet je naam bij discussies over Amsterdamse framebouwers.
  Nou heb ik indertijd een raceframe op maat laten bouwen door PETER SERIER in de Nieuwe Uilenburgerstraat.
  Het frame is (uiteraard) van Reyolds 531, met gegraveerde lugs met een S er in.
  Ik heb hem nog steeds en rijd er regelmatig rondjes op (old school)!
  De fiets is prachtig donkerblauw (met iets van schittering er in) met witte letters Serier er op.
  Afgemonteerd (natuurlijk) met Campagnolo Super Record.
  Behalve de trapas, zadelpen, naven en pedalen; die zijn van Record (ivm het breekgevaar van de titanium onderdelen bij Super Record indertijd).
  Waar Peter nu zit weet ik niet, maar hij is indertijd naar Giant gegaan.

  Groeten van Hans

 14. Pieter Zandvliet Says:

  Zijn deze verhalen ook in een boek verkrijgbaar?

  Vriendelijke groet Pieter Zandvliet

 15. Verhaegen Suske Says:

  weer mooie verhalen doe zo voort

 16. peter brune Says:

  Volg dit nu al een hele tijd, fantastische verhalen! Dank!

 17. Verhaegen Suske Says:

  als wielersportman kan je dat niet missen voort doen

 18. Hans Kramer Says:

  1000 euro vindersloon voor gestolen fietsersbeeldje!

 19. Hans Kramer Says:

  Dag Stuyf,

  Check deze:

  http://www.youtube.com/watch?v=1-JZFxpuEnw

  Groeten van Hans

 20. Marieke Gorter Says:

  Op 13 december schreef je het verhaal “de staalmeester is vertrokken” met de prachtige gestileerde foto van Guus de Jong. Ik las voor het eerst een verhaal van jou, omdat die mooie man op de foto mijn geliefde is en een dag eerder overleden. Sindsdien lees ik al je verhalen. Je bent een meester in het korte verhaal, met een paar korte schetsen en inhoudelijke informatie neem je, je lezers bij de hand, niets moeilijker dan dat. Ietsiepietsie weet ik van schrijven, omdat ik meer dan 15 jaar in de redactie zat van het patienten blad van hersenletsel (NAH) . Ik interviewde bevlogen grootheden van die tijd, zij wilden de gevolgen van hersenletsel ontsluieren. Elk artikel woordjes tellen en ijdelheid bevredigen. Neem mij nog vaak bij de hand.

 21. Benoit Yserbyt Says:

  Als wielerverzamelaar, die ook nogal nostalgisch aangelegd ik beland ik wel es meer tussen de oude verhalen op internet! Maar U wil ik toch echt feliciteren met Uw juweeltje van een blog, ik ben reeds ruimschoots mn schade aan het inhalen en verwoed aan het lezen geslagen…heerlijk, ook de sereniteit waarmee U de graven van onze helden behandeld! Proficiat, mijn ‘klakke’ af!!!

 22. Arjen Says:

  Als wielerfan word ik blij van websites zoals deze. Mooie artikelen met gevoel voor nostalgie. Ga zo door! Wellicht een idee om via crowdfunding oid een gebundelde versie uit te brengen.

 23. stuyfssportverhalen Says:

  dag Peter, en natuurlijk schaam ik mij niet voor mijn weinig glorieuze rennersverleden. Tsja, dat begon in 1964 bij, inderdaad De Matador, een klein clubje in de marge van het Amsterdamse wielrennen. Heel leuke tijd gehad daar niet van. Leuke kameraden gemaakt waaronder jij. Maar voor mij begon het ‘echte’wielrennen pas toen ik een jaar later lid werd van Ulysses: die andere Mokumse club. Daar voelde ik mij, een echte renner. Enfin, twintig jaar gekoerst met weinig succes want alleen kleine prijsjes. Over die tijd had ik maar één column geschreven want ‘herenliefde anno 1966’. Kortom ik had niet zóveel stof om over mijn fietsverleden te schrijven. Maar blijf evengoed mijn blog bezoeken Peter.

 24. Berend Says:

  Ik volg alleen de Tour de Frans. Ik lees ook je stukjes. Vind ik wel leuk al die verhalen van vroeger. Ga zo door Andre, en maak een hoop mensen blij. Groetjes van je ouwe vriend Berend Slotema.

 25. Kees Pootjes Says:

  Tijdens het smurfen op het net kwam hier te recht en bij het lezen van Stuyfs en toen was de link vlug gelegd want gelukkig heb ik op mijn oude dag nog niet zoveel Alzheimer !!!
  Denk dat ik je voor het laatst gesproken heb in het oude WG toen je daar voor een onderzoek kwam en ik daar werkte als techneut van de röntgenapparatuur.
  Leuk om weer namen te lezen waar ik mee gefietst heb en was toen lid van Ulysses………………….mooie tijd gehad daar.

  Mzl

  Kees Pootjes

 26. peter(alias pieter) nienhuis Says:

  ja natuurlijk heb ik nog een herinnering aan kees pootjes ,we reden toen op een doordeweekse avond onze rondjes in het gebied bij de cocacola fabriek als ik het goed het en wij waren weg gesprongen ik zat te linkeballen en won de sprint.
  Maar jij kees won de eindstrijd en ik werd tweede kan je het nog terug halen.groetjes kees

 27. Tweede adem Says:

  Dag Stuyf,
  Is die brug er al en waar?
  Foto’s?

  • Stuyfs Sportverhalen Says:

   De brug, in de zogenaamde ‘sportheldenbuurt’, Zeeburgereiland, is al klaar. Het wachten is op de voltooiing van de andere twee bruggen. Dan pas komt de officiële naamplaat erop. Zodra dát het geval is publiceer ik daar een verhaal met foto’s over.

 28. Gerrit Herders Says:

  Beste Andre, zou ik het verhaal ‘Albert en de langste ontsnapping ooit’ over mogen nemen?
  Bedankt al vast
  Groet, Gerrit

 29. Stijntje Bruijn Says:

  Hoi Andre,
  Wat leuk je net ontmoet te hebben in het park! Fantastisch hè, zo’n gedeelde sport ervaring als de New York Marathon! Ik ga met aandacht jouw site bekijken. Je zorgt er in ieder geval voor dat ik met een glimlach rondloop, wat een leuke ontmoeting!
  Groeten,
  Stijntje

 30. Gerrie Valk Says:

  André is een topper,als mens en als sporter.heeft mij fietsen geleerd.
  Jaren genoten van zijn vriendschap.

 31. Jan Quax Says:

  Prachtig verhaal over o.a Gaby Minneboo. Kan jij mij eens laten weten hoe het met hem gaat?
  Vriendelijke groet,

  Jan Quax (oud vrijwilliger op de baan in Alkmaar) janquax@quicknet.nl

 32. patrick wieland Says:

  Dag ik ben patrick wieland heemkring meulebeca
  we schrijven een boek over wielrenners die in onze gemeente gewoond en geboren zijn.
  Een zekere wies van dongen geb 30/07/1931 in breda heeft bij ons in w-vl belgie gewoond in onze gemeente meulebeke hij woonde in cafe breda in de pittemstraat. profrenner van1955-1960
  nu hij wordt vermeld in het boek zou hij nog in leven zijn? zo niet graag zijn overlijdings datum of kunnen we familie bereiken dat hij vermeld is in een boek over onze wielergeschiedenis.
  dank u op voorhand voor de hulp


Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d