De ballade van de knetterende derny

amber 001Afgelopen zondag werd in het Amsterdamse Velodrome het nationaal dernykampioenschap  verreden. Acht renners achter evenzoveel knetterende derny’s. Tussen de gangmakers, kerels gepokt en gemazeld in het metier, ook een twintigjarige meisje. Amber Adegeest is dan ook de enige vrouwelijke gangmaker van dit land.

Ze is de zegezang van de emancipatie. Amber Adegeest, twintig jaar jong, is gangmaker. In het bij uitstek mannenbolwerk bezorgde haar komst een kleine revolutie. Erg welkom voelde zij zich dan ook niet. Sport zonder  hypocrisie is onmogelijk. Een grietje op een derny. In  een wereldje dat gelijkenis vertoont met een sekte geheimschrijvers die  intriges en achterklap tot wetenschap  hebben verheven. Probeer daar als meisje maar eens overeind te blijven. Zelf zit ze daar niet zo mee. Ze  bespeelt de ballade van de knetterende derny met verve. Amber, struis, blond, blozend, blauwe ogen. Zo’n meid waarvan je je hart vasthoudt als ze met een scootertje door het stadsverkeer rijdt. Het volk hoeft geen zorgen te maken. Waar volwassen motorduivels even moeten slikken, raast Amber op centimeters van de concurrentie.  Adegeest is niet bang.
2014_12_14_12_52_08_Javelin_EOS-1D Mark III_0012In tegenstelling tot haar renner Melvin van Zijl: een getraumatiseerde coureur. Bij Van Zijl zit de kat op het dak. De man heeft de schrik te pakken. Opgelopen  tijdens de Zesdaagse van Amsterdam. Van Zijl was  betrokken bij de dramatische crash van Cees Stam. Dook met volle snelheid op zijn remmende derny. Beelden van het ongeluk zitten  vers in zijn hoofd. Sindsdien heeft Van Zijl moeite om met zeventig in het uur, vlak tegen het spatbordje van zijn derny te rijden. Voor een goede uitslag wél een pré. Van Zijl is bang.  Ondanks knagende angst doet hij mee. Met contracten voor de Six van Berlijn en Kopenhagen op zak, ziet hij het wel hoe de koers loopt. Van Zijl, tikkeltje opportunistisch, flegmatiek, had zonder vaste gangmaker ingeschreven. Met Amber rijdt hij de eerste keer. Hij legt zijn lot, tactiek én strijdplan in haar handen. Het laatste is simpel van eenvoud.  Amber gaat volgen. Loeren of er ‘lijken’ van geloste renners op te rapen zijn. En vooral geen initiatief nemen. En dan, dan komt Mark Rutte niet uit de kast,  maar gaan de derny’s in de baan.
De tweeëntwintig toeschouwers  op de tribune gaan er nog even goed voor zitten, als de renners vertrekken voor een race van veertig kilometer. Een koers die tot tien ronden voor het eind slaapverwekkend saai was. De voorzitter van een gemiddelde Solexclub tekent voor zo’n toertocht. Met Amber Adegeest als laatste in de optocht.
2014_12_14_12_43_34_Javelin_EOS 5D Mark II_6532Pas op het eind ontplofte de boel. Gelukkig wel. Met de broertjes Kos én Raymond Kreder als grootste slachtoffers. En Amber Adegeest? Die probeerde het. Vloog er lustig en fruitig in. En werd vervolgens teruggeroepen door Melvin van Zijl. Maakte allemaal niets uit. Amber had haar jongen veilig naar de vijfde plaats geloodst. Eén plek achter Nick Stöpler. En laat die nou als gangmaker ene Leo Adegeest hebben. De vader van Amber.

 

Uitslag: 1. Youri Havik-Ron Zijlaard, 2. Jasper Asselmann-Herman Bakker, 3. André Looy-Peter Bauerlein.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: