Brug vernoemd naar Piet Dickentman

Het was een lobby die vijf jaar duurde. Jaren waarin Stuyfssportverhalen allerlei Amsterdamse gemeentelijke instanties bestookte met mailtjes, brieven, telefoontjes, met die ene vraag: waarom sportheld Piet Dickentman nog steeds zijn verdiende erkenning niet krijgt.  Burgemeester Van der Laan werd daarbij niet overgeslagen. Terzijde: ik sluit niet uit dat op diverse Stadsdeelkantoren inmiddels ambtenaren rondlopen met een  ‘Piet Dickentman-syndroom’. Jammer, maar het doel heiligt de middelen.
Om het nóg meer onder de grote aandacht te brengen, publiceerde schrijver dezes een vijfkoloms verhaal over Dickentmans sportverleden in Het Parool. Toezeggingen en beloftes genoeg. Maar géén resultaat. Om een straat dan wel brug  in de hoofdstad, naar deze inmiddels totáál vergeten sportheld te vernoemen blijkt  taaie kost te zijn.
Over onrechtvaardigheid gesproken. Want als één Mokumer  daar recht op heeft, is het Piet. Precies een jaar geleden kwam de lobby in een stroomversnelling. De katalysator?  Een piepklein éénkolommertje in Het Parool waarin melding werd gemaakt dat Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer in de nieuw te bouwen wijk Zeeburg een straat gaat vernoemen naar de vroegere Ajax-trainer Bobby Haarms.
Godverdegodver! En waarom Piet Dickentman niet? Piet was niet alleen Amsterdams eerste wereldkampioen want 1903, maar ook de eerste grote internationale sportman uit de hoofdstad. En nee, ik ga jullie niet wéér opzadelen met Dickentmans wapenfeiten. Wie dát wil weten moet maar even op deze blog neuzen. We hebben het over de flater waarom Dickentman van zijn Amsterdam nog steeds niet de eer kreeg waarop hij recht had en heeft.
Opnieuw een mail gestuurd richting Stadsdeel. Met resultaat. Ambtenaren zoals mevrouw Cheriff en vooral Floris Thoolen kregen de vastgelopen lagers in Dickentmans benoeming los.Daarvoor was dan wel de door Stuyfssportverhalen geschreven biografie van Dickentman, ‘Flirt met De Dood’,  voor nodig. Na het lezen daarvan belde een paar dagen later Thoolen, ‘coördinator naamgeving openbare ruimte’, met de mededeling dat Dickentman aan alle voorwaarden voldeed voor een straat dan wel een brug.
Uiteindelijk duurde het nog een jaar voor de kogel door de ambtelijke kerk was gejaagd. Als voorzetje daarop kwam op 16 maart j.l. het  mailtje van Thoolen, met de toezegging.
Eindelijk, zesenzestig jaar na zijn overlijden, krijgt Piet Dickentman de lang verdiende erkenning. In de nieuwe wijk Zeeburg wordt een brug vernoemd naar één van de allergrootste sporthelden uit Amsterdams historie. Wat vandaag door burgemeester en wethouders tijdens een raadsvergadering, officieel werd bevestigd.
In de Grote Stayershemel zit  Piet Dickentman ongetwijfeld goedkeurend te knikken.

12 Responses to “Brug vernoemd naar Piet Dickentman”

 1. Marco Says:

  Mooi werk André

 2. Muis Says:

  Gefeliciteerd André met deze overwinning.

 3. Piet v. Heusden Says:

  De aanhouder wint, gefeliciteerd Andre

 4. Bap van Breenen Says:

  Mooi André, de aanhouder wint!

 5. Henny Marinus Says:

  Prachtig,André Stuyfersant als oudwielrenner kon je knokken voor de Overwinning,die heb je nu behaald voor onze Ras Amsterdammer Piet Dickentman Grootste Stayer Allertijden waar na in de Toekomst een Brug wordt genoemd. Chapeau André !

 6. Honingh Says:

  Goed!

 7. Eric Says:

  Jouw verdienste!.Gefeliciteerd!!! Eindelijk!…en nu nog het Johan Cruijf Stadion.

 8. Tweede adem Says:

  Maar wel minimaal een brug over het IJ en niet zo’n onvindbaar bruggetje in Zeeburg!
  P.S. Zag vandaag nog een wielrenner rijden in zijn Amsterdam shirt.

 9. Irene Hogenbirk Says:

  Geweldig om te lezen dat mijn opa eindelijk de erkenning krijgt! Bedankt André!
  Wel triest dat mijn lieve tante Lotti dit niet meer meemaakt. Ze was super trots op haar vader.

 10. Pieter Dikkentman Says:

  hoi André,

  Fantastisch werk dat er nu een brug naar mijn opa vernoemd wordt!
  Alle eer voor deze aktie komt jou toe voor je aanhoudende inzet naar de gemeente toe! Na 67 jaar is er dan toch een “tastbare” en verdiende herinnering aan deze Amsterdamse sportheld en mijn grootvader!
  Als er een lintje door geknipt moet worden, dan ben jij de aangewezen persoon om dat te doen!!!
  Pieter Dikkentman


Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d bloggers liken dit: