Strandracer Kos voor de vijfde keer stayerskampioen

Het mooie, onbezorgde leven is voorbij. Niet meer overdag trainen maar in de avonduren: wél met goede fietsverlichting. Patrick Kos, sinds enkele maanden werkzaam als fulltime verkoper bij een transportbandenfirma, moet zijn trainingen uiterst economisch indelen. In november stond Kos aan het vertrek bij de internationale ronde van Rwanda, waar volgens hem, ontzettend hard gekoerst werd. En in de weekenden werd het Noordzeestrand opgezocht. Net als zoveel andere had Kos ‘de strandrace’ ontdekt. Koersen langs en door de vloedlijn, mateloos populair en loodzwaar. De Noord-Hollander behorend tot de betere van het zandpeloton, won al een koers.  Ondanks dát blijft hij zijn eerste liefde trouw: stayeren achter de motor. Met een surplus aan conditie was Patrick Kos, afgelopen zondag, dé grote favoriet voor de nationale stayerstitel. Met als grote concurrent Dex Groen.
De laatste, moet geestelijk en lichamelijk ijzersterk zijn, want  maakte, bij het laatste kampioenschap, een bijna doodsmakkerd. Niet alleen een godswonder dat die jongen, met een totaal ontvelde rug, dat ná kon vertellen, maar ook dat hij daar geen trauma had opgelopen. Alhoewel die  klap nog lang  nadreunde.  Het koste Groen de eerste helft van het wegseizoen en uiteindelijk ook zijn contract bij zijn toenmalige team. Groen, student commerciële economie bij het Johan Cruijff-College, kende vorig jaar wél een goed stayersseizoen. Tussen de criteriums en andere wegkoersen in werden regelmatig de Duitse wielerbanen bezocht.
Terwijl Groen, voor de start nog even  relaxed een bakje haver zit leeg te lepelen laat  Jeroen Kaldenbach de rollenbank dansen. Zwetend, zijn hartslag omhoog stuwend, laat  Kaldenbach, 21 jaar, weten voor een plek bij de eerste drie te gaan. Om daar aan toe te voegen dat het stayeren hem wel legt. Kaldenbach, rank in de heupen, niet groot van gestalte kan wel eens gelijk hebben. Later in de middag stond hij met een zilveren medaille op het ereschavot.
Dan de koers zelf.  Op de tribunes zagen vroegere stayerscoryfeeën als een Cees Stam, Nico Been,  Henny Marinus en Ron van Hout,  hoe Kos, na het startschot, er direct in vloog.  Gevolgd door  Dex Groen die dapper Kos aanviel. Waarmee zijn lot bezegeld was. Groen, van de rol af, blies zich zelf op en werd uiteindelijk derde.
Kos, oppermachtig, reed alles en iedereen op één hoop, en werd voor de vijfde keer nationaal stayerskampioen. Alleen Kaldenbach, getrokken door Besteman, kon redelijk in zijn spoor blijven. Nog even vertellen dat de onverslijtbare Matthé Pronk verdienstelijk vierde werd.

Uitslag: 1. Patrick Kos, 2. Jeroen Kaldenbach, 3. Dex Groen.

Foto 1: Aanval van Groen op Kos. Foto 2: rechts Jeroen Kaldenbach.

Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d