Het verraad van ‘die Ouwe’

De hele dag bij een baas werken. En in de avonduren snel zeventig kilometer trainen. Vloeken in de kerk van de Topsport. Evengoed wist hij twintig amateurkoersen te winnen. Maar het waren de trainingen in de winter die een omslag maakte. Dries Helsloot besloot stayer te worden. Nooit meer met vrieskou en regen de weg op. Het werd een opmaat voor een opmerkelijke stayerscarrière. Met één grote uitschieter: amateur stayerskampioen van Nederland  1966. Helsloot was evengoed géén blinde kip die wel eens zijn graantje meepikte. Deelname aan vier wereldkampioenschappen onderschrijven dat. Werd één keer derde. Zijn palmares hadden groter kunnen zijn. Dat gebeurde niet. Over het hoe en waarom kan  Helsloot  smakelijk over vertellen. Het zijn verhalen over bedrog, flikken en geflikt worden. Of, zoals Helsloot dat pathetisch verteld, ‘Ik ben  verraden door die Ouwe’, waar  gangmaker Wiersma mee bedoeld werd.
Voor een toevallige bezoeker van deze blog: dat is de mores in de wereld van de stayerij waar géén plaats is voor misdienaars, padvinders en ander soort dwaallichten. De Mokumer was alles behalve dát.  Na een opwarmertje in 1965 brak hij een jaar later door. Gegangmaakt door de bejaarde Frits Wiersma werd de nationale  titel gepakt. Met opkomende ster Piet de Wit op één ronde. Dries Helsloot, tjokvol moraal ging naar de mondiale titelstrijd gehouden in Frankfurt. En keek daar recht in een slangenkuil. Met notabene zijn eigen gangmaker als de bezweerder van dienst. Het intrigebal werd geopend door bondscoach Zwartepoorte. Die verordonneerde dat De Wit wereldkampioen moest worden. Helsloot, zelf aspiraties, ging in luid protest. Ouwe Frits zweeg. Het complot was een feit. Wiersma hield op cruciale momenten, tégen de zin van zijn renner, het gas dicht. Helsloot eindigde kansloos, of zoals hij dat nu formuleert: ‘Ik ben gewoon in het pak genaaid’.  
Zoals gezegd, flikken en geflikt worden. En dat zijn nou eenmaal de fijnste verhalen. Maar de mooiste komt nog. Eerst even vertellen over het wereldkampioenschap gehouden in 1967. Waar het volgens Helsloot ook niet helemaal okselfris aan toe ging. Evengoed stond de laatste als derde op het erepodium.
En dan is er de wereldtitelstrijd in het Rome van 1968. Groots in bedrog, en intriges, en gehouden op het Velodromo Olimpice. Volgens Helsloot een wielerpiste ‘zo gevaarlijk als de pest’. Paar weken eerder klopte daar een Italiaanse stayer op de poorten van de hemel, want bijna doodgevallen. Wat geen incident was. Tijdens de trainingen maakte gangmaker Noppie   Koch ook een flinke kukel.  Om de snelheid er uit te halen besloot de UCI de meedraaiende rol achter de motor op zeventig centimeter te zetten. Verder kon het niet. Het loste niets op. Voor stayerskoersen bleef de wielerbaan  een voorportaal van een moratorium.  De combinatie Helsloot/Wiersma had één keer op het Velodromo getraind, wat Frits Wiersma toen 74 jaar, opééns deed beseffen dat hij nog véél langer wilde genieten van zijn AOW.
s’ Nachts, zonder iets te zeggen vertrok hij stiekem naar huis. Helsloot, werd overgeleverd aan  de Belgische gangmaker Meuleman. En laat die laatste nou nét de trainer van de Italiaanse stayersselectie zijn. Met al twee Nederlanders in de finale moet je toch wel helemaal van de stayerspot zijn gerukt te denken dat een derde daar kon aanschuiven. Op een deskundige manier werd de Amsterdammer geëlimineerd. Bijna vijftig jaar later kan  Dries Helsloot, 79 jaar, daar om lachen. Ondanks alle intriges had hij een mooie tijd gehad. Behalve prachtige verhalen heeft hij aan zijn carrière niets over gehouden. Zelf zijn kampioenshirt niet. Die schonk hij aan musicus én verzamelaar van wielermemorabilia, Tonny Eyk.

Foto 1: Helsloot achter de ‘Ouwe’ Frits Wiersma.  Foto 3: Dries Helsloot anno 2016.

6 Responses to “Het verraad van ‘die Ouwe’”

 1. Henny Marinus Says:

  Ik heb ook jaren Gestayerd,met verschillende Gangmakers,Beets,Pelser,Van Inelgem waar Ome Frits Wiersma voor mij het beste uitkwam,ik kan Dries zijn verhaal begrijpen je moet de Organisatie van die dag plus Allen Gangmakers op je hand hebben,wil je het WK winnen.Ik heb dat eens in’t Revance WK ondervonden toen ik op kop lag in’t Olympisch Stadion en nog 5 ronden moest gaan er een vuile streek met mij werd uitgehaald,nog wel een Nederlandse Gangmaker wie vele rondens achter lag mij opving en zodoende naar de Tweede werd getorpedeerd zo gaat het in het Gangmakers Milieú en niemand van de Organisatie van het Revance WK had wat gezien !

 2. Herman H Veenstra moter. ( deskundige ) Says:

  Gangmakers Breek je de bek niet open. Er nog niets veranderd

 3. Bobby kroon Says:

  Ik ken het verhaal van m’n vader , in 1965 . Pech en nog meer pech . Zodat die was overgeleverd aan een Franse gangmaker . In de verdwenen plakboeken zie ik al de krantekoppen nog voor me “ Eddy kroon vermoord “ etc . Maar dacht dat dat een uitzondering was , maar zo te lezen dus schering en inslag

 4. Gijs Zandbergen Says:

  Het mooie van al die verhalen van geflikte renners is dat je nooit leest dat ze ooit iemand anders hebben geflikt. Het klinkt gek, maar juist daarom houd ik zo van ze.

 5. Rik Moorman Says:

  Ja ja heel herkenbaar, zo triest dat in pak word gedaan door een grote sukkel, het blijven boeven die gangmakers.
  Deze gasten zijn wel de voor lopers die de wielersport stayeren kapot hebben gemaakt zo jammer.
  Ben natuurlijk wel een paar jaartje jonger horen veel van mijn vader met verhalen.
  Zo zag ik ouwe Jan Derksen en Frits Wiersma wel regelmatig bij de baan coursen boeven waren het net zo als de Heer J Derksen die de hele baan sport internationaal naar de kloten heb geholpen.
  Ja als jong renner kon je wel buitenlandse zesdaagse rijden maar dan moest je paar duizend gulden neer tellen om te kunnen rijden
  Ja de Heer JDerksen kan dat wel regelen maar je moest betalen, maar je begrijpt toch wel dat wij als jong renner dat geld niet hebben.

 6. Patrick Police (Pacer Décisif) Says:

  Terrible… Le demi-fond a failli en mourir. Une triste histoire racontée dans un style magnifique . Merci


Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d bloggers liken dit: