TV-dominee

Opeens was Bertus er. Bertus, vetkuif,  lang, slank in de heupen als  een kruising tussen Clint Eastwood en Gene Vincent. Bertus Hoogerman, amper droog achter de oren maakte ergens in de fifties zijn debuut als keeper bij Ajax.  Bertus in het doel was  garantie voor rock ’n roll in het zestienmetergebied.
Voor ons, de jongens van de staantribune was Bertus een rolmodel. Zoals Bertus,  wilde wij ook zijn.  Bertus was namelijk een held, met onheilspellende acties, wat altijd link is voor een doelman. Keepers de eenzaten van de sport, daardoor voer voor psychologen. Een beetje keeper behoort zó te zijn, want altijd balancerend op het randje van het mentale evenwicht. Ga er maar aan staan: één blunder en de bakken met publicitaire stront staat klaar.  Of Bertus zich daar wat aantrok?
Bertus Hoogerman,  – jeugdsentiment voor een hele generatie jongens, afkomstig uit Amsterdam- Oost –  met door zijn moeder gebreide handschoenen, waarmee hij roodgloeiende kogels mee ving.
Van die grote, speciale keepershandschoenen waarmee hedendaagse keepers hun doel mee schoon houden, kwam bij de toenmalige ballenvangers alleen voor in natte dromen. Trouwens, voor Bertus had deze speciale keepershandschoenen niks uitgemaakt.   Bertus’ lot lag immers vast. 
Feyenoord-Ajax anno 1964,  gespeeld in de Kuip. Waar de prelude klonk van Bertus’ nadere keepersondergang, en ons, zijn hondstrouwe fans een levenslang trauma bezorgde. Bertus had namelijk niet zijn dag. Negen ballen vlogen langs de lange Amsterdammer, waarvan er drie gestopt hadden kunnen worden door een visueel gehandicapte. Feyenoord-Ajax 9-4! Niet veel kon Bertus vertrekken uit Stadion de Meer.
Zijn opvolger was ene Gert Bals, een saaie man met het uiterlijk van een tv-dominee. Voor ons, de jongens van vak F, nóóit meer ruige rock ’n roll in Stadion de Meer. Goddank duurde dat maar héél kort. Het zelfde jaar maakte een muizig, uitziend jochie uit Betondorp zijn debuut in de spits van Ajax…
Bertus Hoogerman, onze held die nooit de grote successen van Ajax had meegemaakt, stierf op zesenzestig jarige leeftijd.

Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!

Ontdek meer van Stuyfssportverhalen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder