Armoede troef in Velodrome

‘Het is een armoedige boel’, bromt Willem Fack. De boomlange gangmaker had geen woord te veel gezegd. Het Nederlands kampioenschap derny, was dan ook één troosteloos gebeuren. Waarbij alle betrokkenen de beschuldigende vinger wijzen naar de KNWU. ‘Het is dodelijk dat bij dit kampioenschap profs samen rijden met jonge amateurs. Dat  kan eigenlijk niet’, vat vroegere bondscoach Eric Geserick het probleem samen. De inschrijvingen waren  een voorbode voor een  echec.  Vorige week hadden zich pas vijf renners gemeld. De rest had geen trek om als kanonnenvoer te dienen. Om de afgang van een geannuleerd kampioenschap te voorkomen werden uit alle hoeken en gaten renners benaderd. Dat leverde merkwaardige situaties op.
Renners die vlak voor de start voor het eerst kennis maakte met hun gangmaker. Zoals Dylan van Zijl met gangmaker Dick de Haas. Geen meter getraind samen, laat staan een koers gereden. In de serie ging dat bijna mis, maar daarover straks. Eerst even vertellen over Dennis Bakker, talentvol renner gegangmaakt door zijn vader Alphons. De laatste kon gebrek  aan lef niet ontzegd worden. Zijn tweede wedstrijd pas. Zelf nooit gekoerst. Voor hem is het een leerjaar. Met Dennis als leermeester. Na de serie werd senior door zoonlief,  uitfietsend op de rollen, fijntjes op zijn fouten gewezen.
Het dernykampioenschap 2015 dus, georganiseerd door de geheimschrijvers van het Velodrome. Die er weer in geslaagd waren dit kampioenschap in volledige anonimiteit te laten verrijden. Op de burelen van het Velodrome is het begrip ‘public relations’ nog steeds onbekend. Geen aankondiging in de pers, helemáál niets.  Eigenlijk maar goed. Het handvol toeschouwers kreeg  een slaapverwekkende vertoning opgelepeld. Favorieten en smaakmakers als een Patrick Kos en Youri Havik, voormalige kampioenen, schitterden door afwezigheid. Kos gaf de voorkeur aan een strandrace. Havik zat in een trainingskamp in Spanje. Het enige bedenkelijke hoogtepuntje vond plaats in de eerste serie. Met in de hoofdrollen genoemde Dylan van Zijl met gangmaker Dick de Haas. De laatste passeerde de combinatie Christian Kos té strak. In een impuls gaf Kos zijn tegenstander een gooi. Waarbij de ketting van Haas’ derny er afliep.
En dan de finale, die verdacht veel leek op het kinderliedje van die tien kleine negertjes. Van wie de één na de ander sneuvelde. Met dank aan latere kampioen Jesper Asselman.  De laatste had aan één flinke versnelling genoeg. Slechts drie renners konden enigszins mee komen. De rest was afgestapt. Twee ronden voor het einde was de kampioen al bekend. Aardig was de strijd om de derde plaats tussen Jeff Vermeulen en Dennis Bakker. De laatste greep door onervarenheid van pa uiteindelijk naast het brons.

Uitslag: 1: Jesper Asselman. 2. Melvin van Zijl, 3. Jeff Vermeulen.

Met dan aan fotograaf Javelin.

Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d