De onheilskraai van Western Union op de stoep

Copy of georgestartbobDrie foto’s, wat uitslagen, een paar kleine krantenknipsels én zijn overlijdensdatum. Meer is niet bekend.  George Leanders leven én wielercarrière, een zucht in de sportgeschiedenis.  Ondanks dát publiceerde dit blog zo’n vier jaar geleden een column over hem.  George trok dan wél op een dramatische wijze richting hemel. De man,  afkomstig uit Chicago, sneuvelde fietsend achter de zware motor in het Parijs van 1904.  Fijn gegeven om Georgie niet zomaar anoniem in de geschiedenis weg te laten glijden. Wél met dank aan zijn  achterneef Russel Leander. Russel  mailde Stuyfssportverhalen een serie unieke, en onbekende  foto’s en documenten van zijn oudoom. Nog éénmaal een  eerbetoon aan Georgie Leander:  jongen met woeste dromen…

Voor de poen had George Leander de koersfiets helemaal niet nodig. Zijn toekomst als zoon van een uitgever mét drukkerij was veiliggesteld. Generatieconflicten zijn van alle tijden. Jongens van rond de twintig jaar. Probeer die maar eens in een keurslijf te proppen. Georgie, 21 jaar, amper  haar op z’n zak, gaf gehoor aan de onrustige lokroep van rondrazende hormonen. Voor the Wild West, vanouds de hangplek voor dat soort Amerikaanse jongens, kwam hij twintig jaar te laat. Als alternatief begon Georgie te fietsen achter zware motoren.
Copy of georgeheroGeorge, branie, uitstraling, mooie kop én een struis lijf, had zich als renner in de beruchte Amerikaanse zesdaagsen bewezen. Een goede binnenkomer voor de Europese wielerbanen. Zo dacht zijn manager er ook over. De laatste had zijn poulain natuurlijk opgewarmd met verhalen over volle wielerstadions, filmsteruitstraling en lekkere meiden bij de vleet. Dat het op de Europese wielerbanen, met zijn vele ongelukken, niet pluis was werd wijselijk verzwegen. Jongens als George Leander daar zaten ze in Europa op te wachten. Helemaal in Parijs.
Zalig zijn de sukkelaars en onwetenden. Ook moeder Leander. Die met een ‘doe je voorzichtig jongen?’, afscheid van Georgie nam.  Ze zal haar zoon terugzien in een lijkkist.
Georges  Europese première was op de Parijse wielerbaan Parc des Princes: 21 augustus 1904. Stayerskoers over drie manches. George achter gangmaker Cissac met tegenstanders Eugene Bruni en Bobby Walthour. Een dag eerder stuurde George zijn ma nog een kaartje met de geruststellende tekst dat ‘er hard getraind wordt’.Voor het geval  ma Leander mocht  denken dat haar jongen zijn pijp aan het leegkloppen was in de Parijse bordelen. Goede knul… Een paar dagen later viel George Leander achter de motor te pletter.  In gewonnen positie raakte hij heel even de motor. Leander werd met zware verwondingen afgevoerd naar het Beauyon Hospital, waar hij twee dagen later gaf hij de geest.
georgetelegramTerwijl George een  ‘houten jekker’  kreeg aangemeten werd bij Huize Leander aangebeld. Op de stoep als een onheilskraai, een telegrambesteller van Western Union. De schok moet voor de Leanders vreselijk zijn geweest. Na het tweede telegram, dat er eerst vierhonderd dollar betaald moest worden, arriveerde  het lijk van George Leander in zijn thuisstad.  George, 21 jaar, rust sindsdien ergens op een begraafplaats in Chicago. Waarmee een klein familieraadsel begon. Achterneef Russel, de beheerder van George documenten  weet niet welke.

Foto 1: Links George Leander. rechts Bobby Walthour.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: