Sportpaleis ontsnapt aan inferno

alkmaarval2Een inferno lag op de loer. Het móest wel mis gaan. Drie motoren naast elkaar. Ruim zeventig in het uur en de bocht komt er aan. Zenuwstrengen van gangmakers worden op stressbestendigheid getest. Russisch roulette. Eén millimeter uit de lijn, en  de muil van het monster catastrofe gaat open. Dat laatste gebeurde. Valpartij. Motor, gangmaker en renners schuiven meters over de baan. Splinters ter grote van aanmaakhoutjes vliegen  rond. Bloedspatten kleuren de baan rood. Dat Dex Groen en Mark Oostendorp, met ontvelde ledematen, minuten later staan na te trillen is een godswonder.  Waarmee meteen het nationale kampioenschap stayeren, gehouden in het Sportpaleis van Alkmaar, van zijn spanning was beroofd.
En Dex Groen was met  Patrick Kos nog wel een van dé kanshebbers. Niet Raymond Rol. Na achttien jaar koersen achter de motor reed hij, als vijfenveertigjarige, zijn laatste koers. Ook niet Matthé Pronk. Die zag voor zich zelf een vijfde plek in het verschiet. Pronk, een voormalige kasseienstamper met een schitterende erelijst behaald op de weg, had  dit jaar pas vier keer getraind. De ritjes van en naar zijn werk want Tuitjenhorn richting Petten, niet meegerekend.
alkmaarval4Het moest van streekgenoot Dex Groen 24 jaar, komen. Groen, serieuze stayer die vorig jaar meerdere grote koersen in Duitsland en Zwitserland reed, was de enige renner die Patrick Kos, dé grote favoriet, serieus partij kon geven.  De ouverture van het kampioenschap was veelbelovend.  Motoren komen brullend tot leven. Een geluid dat de inmiddels achtenzeventig jarige Henny Marinus, een voormalige stayerskampioen, doet huiveren van spanning. De goed gevulde tribune ziet na tien ronden het duel Groen versus Kos losgaan.  Groen opende de aanval op Kos. Elkaar opjagend, wordt de combinatie Uwe Smit met renner Oostendorp op een ronde gezet. En dan gaat het mis.
In de Grote Stayershemel schudt Piet Dickentman  bezorgd het hoofd.  De lezingen van de betrokkenen lopen sterk uiteen. Maar dat Uwe Smit ten val komt en Groen onder zijn motor meesleept, is een feit.
Oostendorp duikt  er volop. Met een paar flinke brand- en schaafplekken komen beiden renners er goed vanaf. Nadat de koers opnieuw gestart is, zonder Oostendorp, ijlt Kos onbedreigd ver voor alles en iedereen naar zijn vierde titel. 
alkmaarval1Wat een spannend gevecht om de eerste plaats had moeten worden, gebeurde nu voor het zilver. Het was Raymond Rol die heel lang daar uitzicht op had om in de slotfase te buigen voor de geestelijk en lichamelijk gekneusde Dex Groen. Met een derde plaats kon Rol terug kijken op een geslaagd afscheid.

Foto 1: Seconden voor de val. Foto 2: Uwe Smit valt, onder de motor ligt Dex Groen. Oostendorp knalt er boven op. Foto 3: Dex Groen.

One Response to “Sportpaleis ontsnapt aan inferno”

  1. André Jansen Says:

    Weer een meesterstukje, ditmaal als ooggetuige..


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: