Kos, blozend en fris achter de motor

alkmaar2012 011Hij is een liefhebber, dat is zeker. En waarschijnlijk ook één van de laatste in een traditie die meer dan honderd jaar terug gaat. Want zoveel stayers kent dit land niet meer. Van die jongens die het gewoon fijn vinden om heel hard achter een motor te fietsen. Of hij een adrenalinejunk is? Uiterlijk niet. Patrick Kos, leuke jongen, frisse, blozende kop, oogt meer als een kaasdrager van de markt in Alkmaar. Patrick, 26 jaar, kwam vorig jaar nog uit voor een Italiaanse ploeg. Maar koersen alléén op de weg…,  aardig, maar voor hem is er meer. Zijn hart ligt bij het stayeren. Dat kan ook niet anders. Als zoon van een vroegere wereldkampioen achter de motor zal dat wel genetisch bepaald zijn.
Een uurtje voor aanvang van het  kampioenschap van Nederland. Relaxed met zijn fiets  op de schouders slentert hij het middenterrein van de wielerbaan op.  Kos, tweevoudig nationaal kampioen en voormalig Europees kampioen knikt naar zijn gangmaker Fack. De wielerbaan van Alkmaar, uniek, prachtig, een aanwinst voor het baanfietsen. Maar om daar nou héél hard achter een motor te rijden. Link, gevaarlijk! Dat is hetzelfde als je kop onder een vallend heiblok te liggen. Je weet dat er ongelukken gaan gebeuren. In ‘Alkmaar’ staat de rol op ruime afstand achter de motor wat de snelheid eruit haalt. Nee, dan in Duitsland. De wielerbanen van Bieleveld en Chemnitz. Kos’ ogen gaan glimmen. Volgens hem echte stayersbanen waar je met zijn vieren naast elkaar kan rijden. En hard hé…! Volle bak, tegen de negentig in het uur.-nkstay-kopom23dec12m3-0461
Opeens gaan de deuren van het sportpaleis open. Om te voorkomen dat toeschouwers in een ijzeren long geschoven moeten worden is er frisse lucht nodig: de motoren komen in de baan. De microfonist, een man die alleen in clichés praat, ratelt de namen van de renners én hun gangmakers op. Favorieten voor Stuyfssportverhalen? Richard Konijn gegangmaakt door Dick de Haas: namen uit de koker van een stripboekauteur. Dan klinkt het startschot.  De renners trekken zich op gang en nemen hun plekje aan de rol in. Het kampioenschap van 2012 is begonnen.
Na een paar ronden draait Fack de gashandel open. In één ruk wordt naar de  tweede plaats gestoomd. En dat was meteen hét laatste wapenfeit van dit kampioenschap. Kos met zijn actie zichzelf opgeblazen, had ronden lang nodig om te herstellen. Belandde zelfs op de derde plaats.
almaarhuldigingMatthé Pronk, soepel uit de heupen fietsend, en getrokken door een Duitse gangmaker, zat op kop en bleef dat. Terwijl de schemer over Alkmaar valt, de microfonist er nog maar een cliché tegen aan gooit sluipt Bob Stöpler naar de tweede plaats. Ook Stöpler sneuvelt, stapt uiteindelijk teleurgesteld af. Achter de latere kampioen Pronk eindigt Kos op de tweede plaats. Derde is de ‘oude’ want drieënveertig jarige,  maar nog niet versleten Raymond Rol.

Foto 1 en 2: Patrick Kos mét Willem Fack. Foto 3: v.l.n.r.  Fack/Kos, Matthé Pronk, gangmaker Bauerlein, Raymond Rol, gangmaker  Dippel 

One Response to “Kos, blozend en fris achter de motor”

  1. Rob Duin Says:

    André weer een mooi verhaal …blijf het jammer vinden dat Bob Stöpler zo uit koers vandaan ging. Jongen maakte de wedstrijd levendig en spannend na zijn afstappen was de koers gedaan en was het wachten op de ceremonie. Waar overigens veel fans voor bleven wachten en zelfs uit volle borst ons vaderlandse getrouwen zongen en dat uit volle borsten (ddww)


Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d bloggers liken dit: