Life in the Slipstream

Een jaar geleden schreef Stuyfssportverhalen een stukje over de Amerikaanse stayer Bobby Walthour. Van Bobby, begin vorige eeuw actief op de Europese wielerbanen, vond Stuyfssportverhalen in zijn archief oeroude wedstrijdverslagen mét unieke foto’s Vanuit Californië werd op dat artikeltje gereageerd. Andrew Homan, schrijver, was bezig met de biografie over zijn illustere landgenoot. Aan de hand van verhalen van nazaten werd Bobby’s leven gereconstrueerd. Maar er was één probleem. Bij een brand was het familiearchief  verloren gegaan: er waren niet genoeg foto’s . Stuyfssportverhalen mailden vervolgens een hele rits illustraties richting Westkust.
Begin augustus kwam Life in the Slipstream uit. Homan beschrijft hierin de opkomst en carrière van  een voormalige kruideniersjongen afkomstig uit Atlanta. Hoe Bobby, via successen in de Amerikaanse Zesdaagsen naar Europa trok om als stayer de wereldtop te halen. Het levensgevaarlijke fietsen achter de zware motor waarin Walthour twaalf collega’s zag doodvallen. Ook Walthour werd regelmatig wakker in het ziekenhuis: tot twee keer toe werd hij doodverklaard. Ook persoonlijke drama’s worden met vlotte pen beschreven. Zijn financiële ondergang:  Walthour’s  fortuin stond geparkeerd op Duitse banken dat na de Eerste  Wereldoorlog met de grote geldontwaarding niets meer waard was, maar ook de huwelijksproblemen. Dat  laatste liep helemaal uit de hand met als dieptepunt een moordpoging van mevrouw Walthour op de inmiddels voormalige wielerkampioen.
Live in the Slipstream, 17 dollar, via internet te bestellen. Ongetwijfeld ook te bekomen bij the American Book Center in Amsterdam.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: