Terug naar aanrecht, fornuis en wieg

Deze week is in Duitsland het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen van start gegaan. In negen stadions gaan zestien teams strijden om de cup waarvan huidig wereldkampioene Duitsland de grote favoriet is. Met in hun achterhoofd dat er al 670.000 kaarten zijn verkocht belooft de  Fifa dat het één groot feest gaat worden. Dat hadden die Rotterdamse meiden in 1913 nou nooit kunnen bevroeden. Zelfs niet in hun meest woeste en natte dromen. Fatsoenlijke vrouwen voetbalden niet! Wie dat wel deed was volgens de algemene mores een hoogstverdachte feministisch manwijf. Alle hulde voor die meiden uit Rotjeknor die zich daar niets van aan trokken en voor de Eerste Wereldoorlog een voetbalclub oprichtte. Een lang leven was dat niet beschoren. In de zomermaanden werd een paar avonden gespeeld en daar bleef het bij. Het was de N.V.B. de toenmalige voetbalbond die het verbood. De Revue der Sporten vond rennende meiden achter een bal maar helemaal niks. Volgens hen was voetbal een mannelijk spel dat de vrouw niet ten goede komt. Of zoals de redacteur van dienst als foto-onderschriftje maakte, ‘terug naar het aanrecht, fornuis en wieg’. 

Kijk ook op: http://www.sportgeschiedenis.nl/2011/06/29/voetballende-vrouwen-moet-je-vangen-en-opsluiten.aspx

Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d bloggers liken dit: