De keuze was voetbal of boksen…

Dat in het mooi verzorgde graf een voormalig bokskampioen rust is duidelijk. Zijn palmares én actiefoto sieren de steen. En dat het graf zich bevindt ‘in de hoek’ van het kerkhof heeft een prachtige verborgen bokssymboliek. Op de Nieuwe Oosterbegraafplaats, daar waar twee paden elkaar snijden, bevindt zich de laatste rustplaats van zwaargewichtkampioen Wim Snoek.
Snoek, geboren en getogen Jordanees,  stond meer dan 633 rondes in de ring, wat staat voor 93 gevechten, was dertien keer nationaal kampioen en behoorde in de jaren vijftig tot de Europese top.
In 1962, de nadagen van zijn carrière, kwam de Mokumse pugilist uit tegen voormalig wereldkampioen Ingemar Johansson: die hij prompt in de eerste ronde knock-out
sloeg. Door een arbitrale dwaling verloor Snoek uiteindelijk dat gevecht. In datzelfde jaar zag ik Wim Snoek live aan het werk.
Op de Singel,  nabij de Heiligenweg, was de boksschool van Ome Piet ter Meulen waar Wim dagelijks zijn spieren staalde.  Voor ons, de jongens uit de Nieuwmarktbuurt was de sportkeuze niet zó groot: voetballen of boksen! De buurt had één voetbalclub want WMHO, maar wel drie boksscholen.
Dat uit de stegen, straatjes en grachtjes rondom de Nieuwmarkt goede boksers kwamen, was dan ook gewoon de macht van het getal. Tijdens de Olympische Spelen van 1952 vertegenwoordigde vlieggewicht Heintje van der Zee, de Nieuwmarktbuurt, Amsterdam en Nederland: in die volgorde. Acht jaar later, bij de Spelen in Tokio, was het de beurt aan bantamgewicht en buurtgenoot Jan Huppen.
Ik koos ook voor boksen. Veertien  jaar jong, met een bleek stakerig lijf, meldde ik mij bij Ome Piet. In Ter Meulens sportschool hing de juiste lucht van verschraald sportzweet, groene zeep en leer. Conditietraining werd gegeven door  een jongen met spierwit stekeltjeshaar die aangesproken werd met Tom Poes, hetgeen niet zijn echte naam was…
Als wij bezig waren met touwtjespringen of andere oefeningen, gebeurden in de boksring de meest verschrikkelijke dingen.  Snoek was dan aan het sparren met Harco Kokmeier. Die vreselijke, angstaanjagende, weemakende klappen op warm vlees…
Hoewel mij dringend verzekerd was dat het niet om het ‘echie’ ging, stopte ik mijn bezoekjes aan Ome Piets sportschool.  Het idee dat ik op een dag ook in die ring moest staan…
Wim Snoek heb ik sindsdien nooit meer gezien. Tom Poes wél! Later, véél later zag ik hem terug als directeur en eigenaar van de Kwantumhallen.
Joop Steenbergen had het als bokser niet gemaakt. Wel als zakenman…

Als jullie nog niet op mijn boek “flirt met de Dood’gestemd hebben…tot 21 april is dat mogelijk!
http://nicoscheepmakerbeker.nl/index.php?module=boeken&s=lijst#WIELRENNEN

 

8 Responses to “De keuze was voetbal of boksen…”

 1. Bert Says:

  Zijn mooie verhalen Andre!

 2. cor.cornelissen Says:

  In 1968 begon ik met boksen bij Ome Dick Groothuis in de Warmoesstraat tot Ome Dick stopte met zijn club. Daarna bij Herman Schregardus en Jan Huppen getraind. Tot nu toe wanneer ik in Holland ben, ik woon nu een gedeelte van de tijd in Malaysia, train ik nog steeds. Nu bij Hercules in Osdorp. Met mij nog vele andere ouwe jongens. Ik schrijf regelmatig een verhaaltje over vroeger en nu. Welke verhaaltjes ook te vinden zijn op http://www.seniorplaza.nl.
  Bovenstaand verhaal komt mij dus bekend voor. Ik heb door het boksen veel leuke dingen meegemaakt.

  Sportgroeten van Cor Cornelisen.

 3. Henny Snoek Says:

  Wat een mooi verhaal. Dit gaat over mijn vader Wim Snoek. Ik zag ineens zijn grafsteen en was verbaasd dat dit nog te vinden was, maar ik ben heel blij dat er soms nog aandacht aan mijn vader wordt geschonken. Hij was niet alleen een groot bokser, maar ook een super lieve vader, man, opa en vriend. Hij was een lief man en jammer dat hij op een hele nare manier afscheid van het leven heeft moeten nemen. Hij heeft de laatste 3 maanden van zijn leven weer gevochten, maar dan voor zijn leven, ook deze wedstrijd heeft hij jammer genoeg verloren. Dank voor dit moment op internet. Henny Snoek

  • Fred Klein Says:

   Hallo Henny

   Toevallig was ik op zoek naar boksers, zo rond 1930,en kwam toen op de naam Wim Snoek. Wij woonden in de jaren ’50 op de Hoofdweg in Amsterdam west en mijn nichtje Wil Kuit had verkering met Wim en deze is dan ook bij ons thuis geweest. Ik kan mij heel vaag herinneren dat hij een motorfiets had waar ik ook een keer achterop gezeten heb. De verkering is uitgegaan en daardoor is het contact verdwenen.
   Ik kwam deze verhalen tegen ook de foto van de laatste rustplaats van je vader.
   Vriendelijke groet van Fred Klein

 4. wim3 Says:

  Ik heb Joop Steenbergen leren kennen toen hij in dienst van de Koninklijke Hollandsche Lloyd op de Handelskade de post rondbracht. Dat was omstreeks 1954. Ik zat in een zwaar beveiligd kantoortje in een loods op de Handelskade. Zwaar beveiligd want in dat kantoortje stond een kluis waarin o.a. het geld zat dat aan schepelingen, die van een reis uit Zuid-Amerika terugkwamen, uitbetaald moest worden. Joop en ik hebben door de tralies van dat kantoortje vele gesprekken gevoerd. Ik had bewondering voor hem ten eerste omdat hij bokste en ten tweede omdat hij voor zijn werk bij de Lloyd z ook’n mooi “pakkie” aan had.

 5. Suze Groothuis Says:

  Hallo,
  Wij onderzoeken de geschiedenis van het Haarlemsch Koffiehuis aan de Prins Hendrikkade.
  Ome Dick Groothuis was de eigenaar destijds toen hij ook de boksschool had.
  Wij weten, dat het ongeveer naast bureau Warmoesstraat zou moeten zijn. Dat kan zowel links als rechts zijn.
  Rechts worden op dit moment 3 panden gerenoveerd te weten nrs155, 157, 159.
  Wellicht kunt u ons zeggen op welk nummer de boksschool gevestigd was.
  Mijn vrouw Suze Groothuis heeft veel bij ome Dick gelogeerd en beschrijft nu naast haar familie stamboom, de geschiedenis en de verhalen van het Haarlems Koffiehuis. Onlangs hebben wij veel info gekregen van het stadsarchief in A’dam.
  Hopelijk kunt u ons verder helpen. Ook informatie van anderen is welkom
  Alvast bedankt.
  Namens Suze Groothuis,

  Freek van Rennes, echtgenoot van Suze.
  Romei 1
  6901AV Zevenaar

 6. Margriet van der Schee Says:

  Heeft een van jullie wel eens gehoord van de Bokser Jan Outjerszoon de Groot, geboren in 1928? Hij is de grootvader van onze (pleeg)zoon en we zijn benieuwd waar hij wedstrijden gebokst heeft. Volgens de overlevering was hij professioneel bokser maar veel meer weten we ook niet.


Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d