Als marathonloper te vroeg geboren…

In het rijtje populaire sportbeoefening staat hardlopen soeverein bovenaan. Honderdduizenden zijn dagelijks op loopschoenen actief om vetrollen weg te werken en longen op spanning te brengen. Op verjaardagen tel je pas mee als je een marathon volbracht hebt. Toppunt van status is deelname aan de run door New York. Maanden voordat het startschot gegeven wordt is de Dam tot Damloop volgeboekt.
Maar er was een tijd dat rennen langs de weg niet zo’n pretje was. In de jaren zestig was je als hardloper een uiterst verdacht sujet. Vrouwen omklemden hun tasjes en mannen scholden ze uit als ze door zo’n ‘halfgare’ loper werden gepasseerd…
Daarom dubbele hulde voor dié atleten die daar maling aan hadden en toch iedere dag hun loopschoenen aandeden. Pioniers waren het die aan de wieg stonden van de halve marathon van Egmond of de hele van Amsterdam: inmiddels klassiekers én kaskrakers voor hedendaagse organisaties. Amsterdammer Louis Vink was zo’n pionierende hardloper. Gestopt als wielrenner en nog tjokvol  energie begon Vink begin jaren zestig met rennen. Met succes. In 1970 werd Vink nationaal marathonkampioen.
Ook op de middenafstand was Vink succesvol. Als veteraan behoorde hij tot de beste ter wereld. In zijn imponerende carrière brak hij verschillende records en raffelde meer dan vijftig marathons af waarin hij vaak ‘prijs’ liep.
Gestopt als actief atleet begon Vink als trainer bij het Amsterdamse ATOS. Vink, inmiddels 75 jaar,  is zo’n sportdier die nog regelmatig een stukkie mag rennen of fietsen.  Met zeven kruisjes achter de naam verliest de urinestraal de kracht en spieren worden slapper. Hoewel hij dat als géén ander beseft, neemt hij zijn hedendaagse sportleven zoals het is. Een enkele keer wordt hij besprongen door het idee dat hij als marathonloper  te vroeg geboren is. Maar dat is maar voor héél even. Het is mooi geweest.
Zijn imposante prijzenkast heeft hij opgeruimd, en alleen de belangrijke medailles worden in een oude schoenendoos bewaart.
Naar Louis Vink, tanig, pezig en afgetraind, wordt geen straat of plein vernoemd, terwijl hij in het Mokumse sportwereldje héél belangrijk was. Of hij toch waardering krijgt…?   Ja! Eén van de populairste loopevenementen van Amsterdam is naar hem vernoemd.
Zondag gaat weer de jaarlijkse ‘Louis Vinkloop’ van start. Een ren van tien kilometer door het wonderbaarlijke mooie Waterland. Terwijl honderden mannen en vrouwen hun best doen om het persoonlijke record te verbeteren staat  Vink, bescheiden als altijd, ergens langs de kant te kijken…

9 Responses to “Als marathonloper te vroeg geboren…”

 1. Bap van Breenen Says:

  Hoi André,
  Als ik me niet vergis werd Louis Vink ook nog een keer 3e bij het N.K. wielrennen op de weg achter winnaar Jo de Haan en Henny Marinus in 1958 op het circuit van Zandvoort
  Ook bij Ulysses reed hij goede uitslagen.
  Groeten,
  Bap van Breenen

  • Wieke Vink Says:

   dat vinkie derde werd op Zandvoort klopt maar dar was een. andere vink ,Deze vink straat beschreven in het boekje van Bertus Raats.De roep naam van hem was wieke.Beide vinkies wonen in A,dam noord en nog geen twee honderd meter van elkaar.Wieke was een iets betere renner als Louis en heeft ook langer gefietst.Het boek waar eerder over werd gesproken is deel vier 1954 -1957 Amsterdams wegwielrennen. Wieke werd door Gerrit Schulte gevraagd of hij in zijn ploeg wilden komen.Dit heeft hij geweigerd omdat hij toen met de opbouw van zijn maatschappelijke loopbaan bezig was ,en dit belangrijke vondt dan fietsen.Gewerkt bij wat nu het Friesland Campina.heet.Vroeger waar het mee begon was Vami Sterovita op de Overtoom.Dit veertig jaar gedaan. Dus dit is de andere vink.

   • Gerrit Herders Says:

    Ik neem aan dat het niet Louis was die met een ijskarretje door onze straat kwam met de kreet ‘Vami Roomijs’ Ik heb Louis nog zijdelings gekend als hardloper. Zijdelings omdat ik zelf niet ‘hard’liep, maar wel mee ging naar wedstrijden van mijn vriend Joop Keizer. Louis en Joop zaten bij dezelfde vereniging. Ik heb Louis leren kennen als een fijne man. Het ga je goed, Louis!

 2. Hans Says:

  Dag Stuyf,
  De Louis Vink-loop in Amsterdam -Noord heb ik ook meerdere keren gelopen.
  De laatste keren werden de inschrijfbedragen echter steeds verveelvoudigd! Dat weigerde ik uiteindelijk en liep de laatste keer (vanuit principe) mee zonder startnummer.
  Lag redelijk op kop maar werd +/- 2 km voor de finisch door “route-agenten” belaagd omdat ik geen zichtbaaar startnummer had.
  Eindigde echter nog wel voorin!
  Het is tragisch om te constateren dat het “graaien” ook hier
  gemeengoed is geworden.
  Niets ten nadele van Louis Vink natuurlijk, maar aan die organisatie zou ik mijn naam niet willen verbinden!

  Groet,

  Hans

  • Jan Says:

   Inderdaad Hans, de inschrijfbedragen zijn de afgelopen 9 jaren velen malen over de kop gegaan.
   Zo betaalde je in 2012 maar liefst €4,50 voor de 10km bij voorinschrijving.
   Ik kan je uit heel betrouwbare bron melden dat de kosten de inkomsten nog steeds overschrijden. Voor de 80 vrijwilligers, die er totaal in actie zijn om de lopers een mooie en veilige loop aan te bieden, is het belangrijkste nog steeds het plezier van de lopers. Gelukkig is dat er nog steeds al wordt het soms vergald door een zwartlopers die denken dat de wereld van hen is en ook niet schromen om de vrijwilligers uit te kafferen als zei de zwartlopers wijze op hun gedrag. Eigelijk is het gedrag van de zwartlopers te zielig voor woorden.

   Waarom dan toch reageren?

   AV Atos is trots op club-Icoon Louis Vink. Louis Vink is trots op de grote groep vrijwilligers die het elk jaar weer mogelijk maken dat er een goed bezette hardloop wedstrijd wordt georganiseerd door zijn club AV Atos. Louis heeft zijn naam daar 9 jaar geleden graag aan verbonden. Hij vond en vindt dit nog steeds een eer.

 3. atleet Says:

  En bij AV Edam dragen ze hem ook nog steeds op handen.In de jaren dat Louis daar trainer was heeft hij wat moois neergezet.

 4. Johan Massop Says:

  Mooi stukje over een inderdaad heel bescheiden en vriendelijke man. Heeft zich altijd ingezet voor de atletiek en atleten, waarbij hij geen onderscheid maakte tussen toppers of mensen van een minder niveau. Louis had en heeft altijd tijd voor je. Een sieraad voor de sport!

 5. Arnoud Bosch Says:

  Ik zocht naar uitslagen van de CPC Loop in Den Haag en tot mijn verbazing kwam ik tegen een bekende naam Louis Vink loop. Mijn vraag was waarom die naam gekozen was. Als atleet in de omstreeks 1965 kende ik Louis Vink heel goed van de vele lopen op de baan (5KM). De stoomboot kwam altijd laat opgang maar als je hem hoorde aankomen dan was het met jouw gebeurd. Louis ik vind het fijn om te horen dat je als voorbeeld wordt gezien van de lange afstand lopers. Het is erg jammer dat niemand de naam Jan Stender ( en de Nederlandse Zwemploeg) van de zwemvereniging de Robben nog gebruikt als grondleggers van de conditietraining voor vele sporters zoals zwemmers atletenwielrenners . Je mocht alleen bij hem trainen als je ook ging trainen achter de Paardensportbaan in Hilversum. Hij heeft de duin en veldopen geïntroduceerd met de Robben Veldloop. Louis het gaat je goed.
  Arnoud Bosch Hillegom voorheen AV Haarlem

 6. Gerrie Valk Says:

  Wat heerlijk om zulke verhalen te lezen van mijn oude trainer.


Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d bloggers liken dit: