Laatste gevecht

Leon Spinks, uitdager van heersend wereldkampioen Muhammad Ali, met inzet de wereldtitel bij de zwaargewichten. Plaats van handeling het Las Vegas van 15 februari 1978. Vóór het gevecht,  eerst de gebruikelijke persconferentie.  Waar Ali in grootste vorm verkeerde. Het voorzetje hiervoor, werd door hem met gemak ingekopt. Uitdager Leon Spinks, miste vier tanden in z’n bovengebit.  De man zat daar duidelijk niet mee en  grijnsde onbekommerd in de lenzen van de internationale pers.
‘Ik hoop niet dat die engerd in mijn nek gaat bijten’, was het geestige antwoord van Ali op de vraag waar hij  voor het komende  gevecht het meest bang voor was. Een dag later. In een epische gevecht over vijftien ronden, die de geschiedenis inging als the Legendary Night, waarin Ali, 36 jaar,  zijn laatste danspassen vertoonde, verloor The Greatest  z’n  titel aan de twaalf jaar  jongere underdog, Leon Spinks. Voor de laatste wachtte  een glorieuze toekomst in de ring.
Leon Spinks, inmiddels zesenzestig jaar, bestormde als jongen de bokswereld. Won ondermeer een gouden medaille op de Spelen van 1976. Schokte de sportwereld met zijn onverwachte wereldtitel. De herinneringen aan  deze Leon Spinks is niets meer van over. Het ooit gespierde, ijzersterke torso is verworden tot een mager karkas. Leon Spinks, 36 kilo afgevallen,  lijdt niet alleen aan een beginnende vorm van Alzheimer, maar wordt ook geteisterd door prostaatkanker, uitgezaaid naar de  botten.  Uitgemergeld vecht Spinks nu zijn laatste partij. Met als inzet z’n leven. Een gevecht die hij gaat verliezen.
Het ‘verhaal Spinks’ is zoals met veel voormalige boksers: de man bezit niks meer. Zit aan de grond. Om zijn peperdure medicijnen te betalen – een pot met honderdtwintig pillen,  kost achtduizend dollar, – geeft de voormalige champ betaalde handtekeningensessies. Spinks, een carrière van zesenveertig partijen waarbij maar zeventien keer werd verloren,  woont iets ten zuiden van Las Vegas.
In zijn vrijstaande huis, vol met foto’s van z’n bokscarrière, verplaatst de voormalige kampioen zich in een rolstoel. Liefdevol verzorgd door zijn derde vrouw Brenda. Om de ondragelijke pijn te verzachten rookt Spinks regelmatig een jointje, gekocht bij de lokale apotheek, want inmiddels legaal in Nevada. Ruim veertig jaar geleden werd die zelfde Spinks beschuldigd van een misdrijf. De man werd gearresteerd op het bezit van wat marihuana. Nu verlicht deze ‘drugs’ zijn bestaan. Hoe hypocriet kan het leven in Amerika zijn?

Bron:  USA Today.

Onvergetelijke beelden…

Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d