Gaskamer voor Lonnie

Ze hebben een hoog incasseringsvermogen. Ook geestelijk. Maar als een bokser eenmaal  over de rode streep wordt getrokken, berg je dan maar. De geestelijke luiken gaan van het dek. Emotionele remmen komen los.  Mister Jekyll neemt de plaats van Hyde in. Dat had mevrouw Virginia Cook moeten weten. Virginia,  de ex van Lonnie Craft. De laatste een gepensioneerd zwaargewicht afkomstig uit Phoenix, Arizona.
Lonnie, tijdens zijn bokshoogtijdagen  opgezadeld met de bijnaam Battling Blackjack, stond zestien jaar in de loopgraven van het boksen, vocht  daarbij drieënveertig partijen, waarvan 27 gewonnen door knock out.  Zijn laatste gevecht vond plaats ergens in maart 1954. Vijf jaar later stierf Lonnie in de gaskamer van de State Prison van Arizona. Lonnie moest boeten voor de moord op z’n ex Virginia, waar de man vermoedelijk een moeizame relatie mee had.
Dertien maanden duurde het geluk tussen Virginia en de ex-bokser. Geluk, kapot gemaakt door het gestook van de vader van Virginia. Althans als je de versie van Lonnie moet geloven, opgetekend in het rechtbankverslag. Dat liefde een geestelijke sluipmoordenaar is bewees Lonnie. Hij kon z’n Virginia niet los laten.  6 maart 1957 wás de datum voor Lonnie’s  lijmpoging. Op deze dag des Heres ging vertrok hij naar Dispatsch Laundry, een lokale wasserij waar Virginia werkte, en nodigde haar uit voor een lunch in Sublett’s Café. In z’n  broekzak een zojuist gekochte revolver.
In het café, zittend aan de balie werd de lunch besteld. Waarbij Lonnie die ene brandende vraag stelde: of Virginia bij hem terug wilde keren. En daar had ze nou nét geen trek in. Wat haar het leven kostte. Lonnie, de revolver in z’n hand, schoot Virginia twee keer in haar rug. Zonder zijn Virginia stelde het leven weinig voor, besefte hij. En schoot vervolgens twee keer in z’n eigen borst. Lonnie Craft, een ijzersterk gestel, opgebouwd door  zestien jaar van harde trainingen, blee
f met twee kogels in z’n eigen borstkast,  rechtop staan. Als extra dramatisch effect viel Lonnie vervolgens op z’n knieën, laadde z’n revolver en schoot nog een keer op zich zelf. Wat hij ook overleefde.
Lonnie Craft, eenmaal opgelapt en staand voor Judge Lorna R. Lockwood werd op 20 september 1957 tot de doodstraf veroordeeld. Op 7 maart 1959, in de gaskamer van de State Prisson, Arizona vertrok Lonnie Craft, 41 jaar, uit dit ondermaanse.


Bron: Het rechtbankverslag van de Arizona Supreme Court, BoxingRec.
Met dank aan de wonderbaarlijke database van John Brouwer de Koning.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: