Raymond Kreder kampioen maar toch geklopt…

‘Mijn opa, mijn opa, niemand zó goed als hij’, zong Leen Jongewaard al in ‘Ja zuster, nee zuster’. Wielrenner Youri Havik zal dat volmondig beamen. Gegangmaakt door zijn opa, Cees Stam, greep Youri, (foto: links) afgelopen zondag, het zilver bij de nationale titel achter de derny.
Het kampioenschap van Nederland achter de derny, gaat niet de analen in gaat als zijnde het aller-spannendste. Maar geen liefhebber van het metier die daarom maalt. Die was al lang blij dat hij weer eens rondrazende motoren mét renners kon zien.
Maar om daar getuige van te zijn moest wel wat gedaan worden. De organisatie want de K.N.W.U. én het Velodrome had haar uiterste best gedaan om dit evenement geheim te houden. In niet één krant of blad stond een aankondiging. Dat de tribune én het middenterrein redelijk vol waren,  was een wonder op zich. Dat onder het volk ook Peter Post, in gezelschap van zijn hondstrouwe butler Willem Faber, zich bevond was een aardig detail.
Ondanks tegenwerking van de bond blijkt fietsen achter motoren nog steeds een aantrekkingskracht op de renners te hebben. Dertien coureurs kwamen hun rugnummers afhalen, waarvan er acht naar de finale gingen.  Volgens ‘kenners’ werd er in de eindstrijd niet op een ‘briefje’ gereden, wat staat voor onderlinge afspraken.
Er werd recht voor volk en vaderland gekoerst. Raymond Kreder, strak gegangmaakt door Joop Zijlaard, en fietsend op een millimeter van het spatbordje, ging met de titel aan de haal. Zilver was voor de piepjonge Havik en brons voor Christiaan Kos. De laatste werd gegangmaakt door Willem Fack. Even voor de cijfertjesfreaks: de koers, over veertig kilometer, werd afgelegd met een gemiddelde van tweeënzestig kilometer per uur.
Kreder, een aanstormend talent met een grote toekomst, heeft voor het komende seizoen een profcontract voor de prestigieuze formatie Garmin op zak…
Of  Kreder van zijn vers gescoorde titel veel moraal overgehouden had is nog maar de vraag!  Een dag later verbrak Maas van Beek, op de wielerbaan van Moskou, het werelduurrecord achter de derny. Na een uur razen achter de rug van gangmaker Van der Hoorn liet Van Beek de teller stilstaan op 66 kilometer en 343 meter.
Maas van Beek is dus 53 jaar…

Foto: Wessel van Keuk

3 Responses to “Raymond Kreder kampioen maar toch geklopt…”

 1. ko zomer Says:

  de volgende keer proberen aanwezig te zijn

  zij die er niet zijn hebben geen recht van spreken.

 2. stuyfssportverhalen Says:

  …op deze regenachtige zondag zat ik op de tribune van het Velodrome. En zag een heel leuke dernykoers…!

  André Stuyfersant

 3. ko zomer Says:

  we hebben genoten,

  vooral door uit het startschot

  alla de grote peter post over het hele zootje

  heen te walsen. ko zomer


Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d bloggers liken dit: