‘Alkmaar’ wil succes delen

Of hij wensen heeft? Ja natuurlijk! Dat het stayeren óók nationaal gezien in de lift komt. Aan Uwe Smit zal dat niet leggen. Als voorzitter van de Alkmaarse baancommissie is hij nauw betrokken bij de organisatie van alles wat met stayeren ‘op’ Alkmaar betreft. Dat het Nederlands stayerskampioenschap, afgelopen zaterdagavond gehouden in de Kaasstad is daarom niet meer dan logisch. En net als ieder jaar daarvoor, was de laatste editie, wat belangstelling van publiek, pers én toeschouwers betreft, één groot succesverhaal. Meer dan duizend toeschouwers namen plaats op de tribunes.
Uwe Smit, voormalig gangmaker wil graag dat succes delen. Maar daarvoor moeten de anderen wielerbanen wél voor open staan. Zo begrijpt Smit nog steeds niet waarom de leiding van OmniSport, de Apeldoornse wielerbaan, het aan hen toegewezen stayerskampioenschap 2017, had terug gegeven. De kennis én  gangmaakmotoren kon men van Alkmaar lenen., Maar dan moet zo’n baan zich wel voldoen aan de eisen van de Alkmaarse baancommissie. Volgens Smit gebeurde dat niet. Een  gemiste kans voor de sport én de Apeldoornse wielerbaan.
Voor de stayerssport fungeert het Alkmaarse Sportpaleis als een warm bad. Het stayeren trekt nog steeds doceert Smit. Er is een gestage aanwas van nieuwe rolrijders, en ieder winter zijn er koersen. Zelfs vanuit Duitsland is belangstelling. Bij de grote koersen zijn altijd één of twee goede Duitse gangmakers bij betrokken. Smit beweert dat die laatste daar geen geld voor rekenen, wat er trouwens niet is.
Om de stayerskoersen financieel rond te krijgen is een onmogelijke klus. Er is geen geld. En sponsoring vanuit de middenstand is nul, komma, nul. Dat de sport ondanks dát floreert mag op de conduitestaat van Smit en zijn anderen baancollega’s worden bijgeschreven.

Uitslag Nationaal Stayerskampioenschap: 1. Reinier Honig, 2; Jeroen Kaldenbach, 3: Luuk Jansen.

3 Responses to “‘Alkmaar’ wil succes delen”

 1. Martin Venix Says:

  een goed verhaal. Eindelijk weer mensen, die enthousiast zijn. Bij ieder baanprogramma zou eigenlijk een stayerskoers moeten zijn. Het publiek houdt van snelheid en spektakel.

  Martin Venix

 2. Uwe Smit Says:

  Bedankt André voor je goede weergave van ons gesprek. Een klein foutje niet de baancommissie stelt de voorwaarden voor verhuur van de stayersmotoren, maar het bestuur van de w.v. Alcmaria Victrix. De vereniging is eigenaar van de motoren. En ik ben geen bestuurslid.

 3. Jan Quax. Says:

  Mooi kampioenschap achter de rug. Wellicht komt Apeldoorn tot inkeer en wordt het stayeren wat meer landelijk dan Noordhollands.


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: