Kampioenschap zonder ‘briefje’

Het nationale stayerskampioenschap. Komende dinsdag gehouden in het Sportpaleis van Alkmaar. Waar titelverdediger Patrick Kos de strijd aan kan gaan met zeven concurrenten. Reinier Honig, een vroegere viervoudige stayerskampioen, jarenlang niet achter de motor gereden, maar als wegrenner actief, is één van de grote favorieten.

Een veteraan. Gepokt en gemazeld als stayer. Werd vier keer nationaal kampioen achter de motor. Waar geen droog brood mee te verdienen viel. Er moesten keuzes gemaakt worden. De stayerij of de wegkoersen. In 2009, mét een contract bij Vacansoleil, maakte Reinier Honig de stap als professioneel wegrenner. Acht jaar later met een carrière bij onder meer de ploegen Acqua e Sapone, Landbouwkrediet, Crelan, en twee seizoenen Roompot, staat Honig aan de drempel van een nieuw wegseizoen. Als voorbereiding daarop ging Honig terug naar zijn vroegere liefde: fietsen achter de zware motor.
Inmiddels heeft de drieëndertigjarige prof meerdere keren aan de rol gezeten. Talent verloochent zich nooit, want het voelt goed. Waarmee je meteen Honig tot dé favorieten kunt rekenen voor de komende titelstrijd. Het gaat een leuke koers worden ‘op Alkmaar’, belooft de vroegere kampioen. Om in één adem te vertellen dat hij hoopt op een goede loting bij de start. Dat hij niet té ver van achteren wordt weggeschoten. Want dán gaat het zwaar worden. Honig heeft het over ‘vuile wind’, veroorzaakt door de motoren waar hij door heen moet ploegen.
De stayerssport, indertijd kapot gemaakt door de louche praktijken van een kwartet gangmakers, kent nu een nieuwe lichting ‘trekkers’. Jonge gasten wars van vieze spelletjes. Er gaat dan ook ‘rechtuit gereden’ worden, en niet ‘van een briefje’, verzekert Honig. Zelf rijdt hij achter gangmaker Jos Pronk, die hem, Honig, positief verraste.
Pronk, een vroegere ploeggenoot van Honig, heeft volgens de laatste, een goede abri, waarmee de zuigkracht wordt bedoeld.

Voor het seizoen 2017 heeft de vroegere kampioen  onderdak gevonden bij de Oostenrijkse formatie Team Voralberg, een ‘continentale ploeg’. Honig heeft het over een mooi wegprogramma, zoals de ronde van Oostenrijk, koersen in Frankrijk en Duitsland. Zware wedstrijden waarin hij zijn ervaring als prof wil delen met jonge ploeggenoten.

Het Nederlands kampioenschap stayeren. Decor: het Sportpaleis van Alkmaar. Datum: dinsdag 17 januari. Aanvang 20.30. Afstand: 50 kilometer. Toegang: 2.50 euro.

 

Foto 2: Honig met verzorger én goede vriend Niki Terpstra.

Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d