Titelstrijd om in te lijsten

Dat de piste van het Sportpaleis van Alkmaar geschikt is voor koersen achter de derny werd gisteravond bewezen. De snelheden tijdens het nationale dernykampioenschap waren angstig hoog. Zeventig kilometer per uur aan het spatbord, en koersen tot ‘het gaatje’. Resultaat,   een kampioenschap om in te lijsten. Met dank aan renners Jesper Asselman en Youri Havik.

‘Voor mij zit het er weer op. Als mijn renner de derny niet kan houden houd alles op. Afijn, de brommer kan weer voor een jaar de hoek in’. Gangmaker Willem Fack, voerde ooit tientallen renners naar een Nederlandse titel. Op de piste van het Alkmaarse Sportpaleis niet. Fack en zijn renner Ocko Geserick werden  in de serie  kansloos uitgeschakeld. Terwijl Fack stond te somberen verscheen op het gezicht van collega gangmaker Herman Bakker, een vette grijns. Bakker had zojuist zijn renner Asselman soeverein de finale ingereden. Waarmee het titelgevecht zijn grote favoriet kende.
Jesper Asselman, prof bij de formatie Roompot, met een uitgebreid wegprogramma overwintert gráág op de wielerbaan. Met succes. Vorig jaar pakte hij verrassend  het nationale dernykampioenschap.  Met dank aan vaste gangmaker Herman Bakker. De laatste, in dagelijks leven brandweerman in Den Haag had een eenvoudig maar simpel plan om het rood-wit-blauwe shirt te verdedigen. ‘Gewoon keihard rijden,’onthult hij. ‘Wachten tot het breekt, en dan door gaan’. Bakkers aanvalplan lukte. Dat wil zeggen:  bijna.
Tijdens de koers ging bij de brandweerman het gas er vol op. Asselman, afgelopen voorjaar nog de Vlaamse klassiekers verreden waaronder de Ronde van Vlaanderen, én winnaar van de loodzware Ronde van Drente, volgde gemakkelijk. Roy Pieterse, achter Marcus, en de als laatste man gestarte Youri Havik haakte aan.  De rest was programmavulling.  Halfweg koers doofde bij Pieterse langzaam het lichtje. Asselman en Havik stoomden door. Met snelheden tegen de zeventig.
Met een finale die ingelijst kan worden.  De laatste tien ronden, waar tot twee keer toe, de gerouleerde zesdaagserenner Havik, aanviel. Evenzoveel sloeg Asselman deze af. Bij het ingaan van de laatste drie ronden moest de dapperen en moe gestreden Asselman capituleren. Of de laatste daar wakker van lag? Vermoedelijk niet. Het wegseizoen komt er voor hem aan. Eind januari reist de Roompotrenner af naar Australië voor de Ocean Race én de Sun Tour. Maar eerst  de Zesdaagse van Rotterdam over een week, waarin  Asselman koppelmaat is van Havik.
Uitslag: 1: Youri Havik, 2: Jesper Asselman en 3: Roy Pieters.
Foto 2: Jesper Asselman.

Posted in Niet gecategoriseerd. 1 Comment »

One Response to “Titelstrijd om in te lijsten”

  1. Uwe Smit Says:

    Andre mooi weergegeven. Dinsdag 17 januari om 21 uur in Sportpaleis Alkmaar Finale NK stayeren. Favorieten uittredend kampioen van Nederland en oud Europees kampioen Patrick Kos achter Willem Fack, Dex Groen achter Sam Mooij, intredend na jaren afwezigheid Reinier Honig oud kampioen van Nederland en outsider maar slimmerik Jeroen Kaldenbach achter Patrick Besteman die vorig jaar verassend het brons veroverden. 200 ronden = 50 kilometer strijd om wie het eerste aankomt en de rest breekt. Ik zie jou weer graag als verslaggever. Uwe


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: