‘Alkmaar’ beter geschikt voor dernystrijd

Koersen achter de derny. Snelheden tegen de zeventig kilometer. Renners op millimeters achter het spatbordje. Welke renner zich een jaar lang de beste van het land mag noemen wordt 27 december in het Alkmaarse Sportpaleis  beslist.

‘Het gaat de goede kant op’. Uwe Smit, lid van de Alkmaarse baancommissie is meer dan tevreden. Vijftien renners hebben zich inmiddels ingeschreven voor het komende nationale dernykampioenschap. Dat is honderd procent meer dan de vorige edities. Waaraan de dernystrijd  plotseling zijn populariteit aan te danken heeft weet Smit feilloos uit te leggen. ‘Aan onze wielerbaan’.  Smit gaat uitleggen: ‘De vorige edities van dit kampioenschap werden verreden in het Amsterdamse Velodrome. Niets ten nadele van deze piste, maar voor een dernykoers is  deze baan té klein. Als je daar met zeventig in het uur rond rijdt is het gewoon té link. Renners hadden daar geen trek in’.
Uwe  Smit, is een autoriteit, want was jarenlang gangmaker op zowel de derny als de zware motor. Volgens hem kon je op de baan van het Velodrome maar twee keer een aanval doen. Meer zat er niet in. Volgens hem had de renner, zoals hij zegt, ‘opgeblazen’. 
‘Onze, tweehonderdvijftig meter lange baan van ‘Alkmaar’, is een stuk groter. Beter geschikt voor dernykoersen’. De voormalige gangmaker verwacht voor de komende titelstrijd  veel strijd. Aan de kwaliteit van de deelnemers ligt het ieder geval niet. De  broertjes Van Zijl, Jef Vermeulen en Raymond Kreder erkende dernyspecialisten, staan garant.

Dernykampioenschap: 27 december. Decor: het Sportpaleis van Alkmaar. Aanvang series: 18.00 uur, kleine finale 20.00 uur, gevolgd door de finale over veertig kilometer. Toegang 5 euro.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: