De toges van een goede knecht

Copy of clemtens19361Kopman en knecht! Een vorm van platonische herenliefde, dat het begrip kameraadschap ver voorbij gaat. Waar dat mee begint? De kont van zo’n knecht! Jaren na zijn carrière kon menig kopman die nog uittekenen. Het was immers die toges  waar hij tienduizenden kilometers lang tegenaan keek. Waar hij beschutting tegen storm, regen en ander gruwel, vond. Dan ontstond er iets moois. Of Arsène Mersch en Matthias Clement ‘iets’ met elkaar hadden, is niet meer duidelijk. Ook is niet meer zeker wie de kopman dan wel knecht was. Wél dat ze van elkaar hielden. Zoveel is zeker. Althans als je die ene foto goed bekijkt. Zo’n plaatje waar de genegenheid vanaf spat. De fijne ‘pakkerd’ die Arsène krijgt, spreekt namelijk boekdelen. Twee mannen, bezweet, beslijmd en bevuild die elkaar ongeneerd knuffelen. Op elkaars mond zoenen. Matthias en Arséne. Twee jongens, amper twintig lentes jong, Luxemburgers, die hun landje in één keer op de wielerkaart plaatste.
Tour de France, woensdag 9 juli 1936. De dag die de jongens hun leven nooit meer zouden vergeten. De zesde etappe,  Charleville-Metz, dwars door het Groothertogdom.  Honderdzestig kilometer lang. Ondanks de stromende regen waren Matthias  en Arsène, tjokvol moraal, de hele koers in de aanval. Strijdend voor eigen publiek, want rijen dik, daar kan geen preparaat uit een apotheek tegenop.arsenemersch
Matthias had dat goed gesnapt. In de laatste kilometers plaatste hij dan ook de beslissende ontsnapping. Met veertig seconden voorsprong solliciteert Matthias naar een plekje in de eregalerij van  etappewinnaars. Als even later blijkt dat Arsène Mersch de gele trui heeft veroverd gaan de Luxy’s helemaal los. Achter de finishstreep vinden er opmerkelijke zaken plaats.  Clement, dronken van euforie, neemt zijn vriend in een wurgende omhelzing. Een horde  toeschouwers kijken verbijsterd toe.  Maar die laatsten weten dan ook niets van de voordelen om achter zo’n kont te fietsen. 

Matthias Clement gekoerst tot 1948, stierf op zesentachtig jarige leeftijd. Zijn kameraad Arsène, die ook nog eens de 21e etappe won, ‘vertrok’ op zevenenzestig jarige leeftijd.

 Foto rechts: Arsène Mersch. Bron: Sport Illustres jaargang 1936.

 

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: