Wielermusea, garantie voor debacle

vakantie2013 088Om de zoveel tijd steekt het de kop op. Dan is er weer een hobbyïst mét goede bedoelingen  die meent dat dit land behoefte heeft aan een wielermuseum. Waarmee aan de horizon  het zoveelste debacle opdoemt. Wieler- én sportmusea zijn niet rendabel te maken. Subsidiepotten zijn leeg. Bedrijven houden de houden de hand op de knip. Geen doemdenkerij maar realiteit. Zoals in Lelystad, waar  onder de ronkende naam ‘Het Nationaal Sportmuseum’ het licht zag. Voormalige sporthelden schonken hun diep gekoesterde sportattributen. Niet veel later sloot het museum de deuren. Volgens hardnekkige geruchten werden de sportrelikwieën op een veilingsite geplaatst, waar een Olympische kampioen als Jan Wienese zijn  skiff mét riemen waarmee eeuwige  Olympische roem mee werd behaald, terug kon kopen. Als dat een les was geweest, zijn ze in Twente het slechtste jongetje van de klas. Daar ging drie jaar geleden een project van start met de naam ‘Huis van de Wielersport’. Wat namen betreft, geen gebrek aan fantasie. Wielervedetten in ruste en andere schonken belangeloos hun memorabilia. Geld en fondsen werd ingezameld, waarmee  het complete wielerarchief van Wim van Eijle werd aangekocht.vakantie2013 071
De ‘collectie Van Eijle’. Wat foto’s, boeken, jaargangen enzovoort betrof, het grootste in zijn soort. Geroemd om zijn compleetheid. En  voor iedere journalist, schrijver en wielerliefhebber altijd toegankelijk. 
Niet veel later liet het Huis van de Wielersport via een persberichtje weten dat het hele project afgeblazen werd. Financieel niet rond te krijgen. Dat de geschonken spullen in de opslag zijn beland, was ter kennisgeving.
Wielermusea dus. Alleen in België en Italië, waar ‘de koers’ een vorm van religie is, weten ze zo’n museum overeind te houden. Vraag niet hoe. Stuyfssportverhalen vorig jaar aanwezig in  het Museo del Cyclismo Gino Bartali, gevestigd in Porte a Ama, Toscane. Wat wielermuseum betreft het mooiste in zijn soort. Een schatkamer geheel opgedragen aan Gino Bartali. En niet alleen aan de voormalige campionissimo.  Het Museo toont ook een indrukwekkende collectie Italiaanse koersfietsen, van 1900 tot diep jaren vijftig. Een must voor iedere liefhebber. Dat het Museo via een flinke subsidie wordt overeind gehouden, liet het gastenboek even zien. Hooguit dertig bezoekers per week.
Copy of vakantie2013 052Pieter Buijsman en Hans Middelveld, zomaar twee collectioneurs met een indrukwekkende verzameling koersfietsen en aanplakbiljetten, peinzen er dan ook niet over om ook maar één stuk uit hun collectie weg te schenken aan zo’n toekomstig museumpie. Gelijk hebben ze. Verzamelaars behoren dan ook privé van hun  spullen te genieten. En als de tijd rijp is, verkoop het of doe zoals Stuyfssportverhalen. Die schenkt, ter zijner tijd, zijn koers- en stayersfietsen en andere memorabilia geënt op de geschiedenis van het hoofdstedelijke wielrennen, aan het Amsterdams Historisch Museum. Waarmee de toekomst verzekerd is.

Foto’s: Het Museo del Cyclisme Gino Bartali.

One Response to “Wielermusea, garantie voor debacle”

  1. Gerrie Hulsing Says:

    André, als initiatiefnemer van het Nationaal Wielersport Museum (begon als Zaans Wielersport museum) wil ik toch even ageren. Eén van de redenen dat veel projecten geen doorgang vonden of geen draagkracht toonde had te maken met een té duur plan, een té grote bemoeienis van diversen mensen, té vage afspraken onderling. Ook werd er soms te hoog gegrepen. Een concept moet ‘simpel’ blijven maar wel duidelijkheid uitstralen. Zoals ik al een tijdje in mij uppie bezig ben, merk ik dat het wel degelijk haalbaar kan zijn. Door langzaam te bouwen, persoonlijk contact te leggen en te houden, vertrouwen te kweken en uit te stralen, liggen er wel degelijk kansen. Anderzijds verdient ons land gewoon een nationaal wielersport museum! Echter, een serieuze aanpak zonder al te veel ‘tamtam’ maar geheel gericht op het doel zou mijn inziens bijstand en hulp van buitenaf waardig zijn. Goede en juiste intenties op dit gebied zijn doorslaggevend. Ik doe in ieder geval al een paar jaar mijn stinkende best door in alle openheid (van levensbelang in een project als dit) en met volle overgave het Nationaal Wielersport Museum naar de meet te leiden….
    Groet, Gerrie Hulsing
    http://www.stichtingnwm.nl


Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d bloggers liken dit: