Met pek en veren de stad uit jagen

skeveskaets 007Met afstand de enige echte sportkroeg van dit land. Volstrekt uniek want een interieur van een hoog sportmuseaal niveau. De Skeeve Skaes, al decennia bevindend op en aan de Amsterdamse Jaap Edenbaan. Stampot, rookworst, bokbier én warme chocolademelk op de kaart. Honderden antieke schaatsen aan de bruine plafondbalken. Van de wanden spat de historische schaatsparafernalia. Wedstrijdkleding, relikwieën eigenlijk, van ijsheiligen als een Ard en Keesie achteloos boven de toog gespijkerd. Verzamelaars zijn bereid daar een vinger voor af te laten hakken. Het is zo’n kroeg die je alleen nog  tegen kan komen op het Vlaamse platteland, waar de koersfietsen, foto’s, rugnummers en truien van voorheen lokale wielerhelden het interieur bepalen. De Skeve Skaes, tijdens de winter dagelijks bezocht door honderden en honderden schaatsers. Na het trainen met rode koppen aan de zuurkool of een andere stamppot: dé specialiteit van de kroeg.  Aan die grote populariteit zit hem nou nét de kneep.  Het commerciële succes van de kroeg werd door de directrice van de ijsbaan, tuk op extra inkomsten, met lede argusogen bekeken. skeveskaets 016
Nederlanders mogen dan allemaal behept zijn met het schaatsvirus, wat niet weg neemt dat dit ook het land van kille kruideniers is, levend naar de cijfers van het kasboek. 
De Skaes, bijna dertig jaar gepacht door Jac Hoeve die daarvoor aan de directie van de ijsbaan jaarlijks een bedrag schuldig is. Volgens de Jaap Edenbaan niet genoeg. Directie en consorten willen daarom de horeca in eigen hand houden.
jachoeve 003Via meerdere rechtszaken werd uitbater Hoeve gedwongen zijn nering te verlaten. Een steunpetitie met vijfduizend handtekeningen mocht niet baten. Einde voor een stuk sportcultureel erfgoed. Volgens een medewerker tijdens de  hectiek van de bediening ‘een drama’.  Wat geen woord teveel gezegd is.
Komende zondag valt het doek voor de Skeve Skaes. Niets is heilig in deze barre tijden, want de  kroeg moet leeg opgeleverd worden. Alles moet eruit, tot de stenen op de vloer. De sportschatten worden door Hoeve opgeslagen. Ondanks die grote tegenslag krijgen ze Jac Hoeve niet klein. De laatste is van plan terug te komen met een nieuwe kroeg. Als het even kan dicht in de buurt van de ijsbaan. En wat de directie van de ijsbaan betreft, die moet met pek en veren de stad uit gejaagd worden. Voor sportcultuurbarbaren is hier geen plaats.

Foto links: Jac Hoeve.

 

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: