Krijgt Mien van Bree eindelijk erkenning?

 Mien op traning 1937De overeenkomst? Ze zagen alle twee het levenslicht in Loosduinen. Ook kenden ze elkaar persoonlijk. En daar houd het mee op. Piet Moeskops en Mien van Bree. Wielrenners tijdens het  interbellum. Dat Moeskops, vijfvoudig wereldkampioen op de sprint, zijn plaatsje in de sportgeschiedenis heeft ingenomen, is genoegzaam bekend. Voor Piets verdienste zijn talloze straten vernoemd. Mien van Bree is letterlijk vergeten. Oneerlijk, want als geen ander verdient Van Bree ook zo’n eerbetoon. In een tijd van vrouwenonderdrukking, jaren dertig, was zij de eerste pionier op het gebied van dameswielrennen. In het Nederland van dominees en kruideniers was het onbetamelijk dat meisjes op een racefiets stapten, laat staan dat ze gingen koersen. Mien van Bree had daar maling aan. De Loosduinse trok naar Vlaanderen waar het dameskoersen mateloos populair was. Tussen 1935 en het begin van de Tweede Wereldoorlog won Van Bree tientallen grote koersen, waaronder een officieuze wereldtitel. Na de oorlog was het met koersen gedaan. Mien van Bree nam de zorg van haar chronisch zieke vader op zich.Mien 2e prijs 5-4-1936
Stuyfssportverhalen ontdekte in 2011 het bestaan van Van Bree, en spoorde vervolgens haar neef op. Over Van Bree, in 1983 eenzaam en verbitterd overleden, publiceerde deze blog twee verhalen. Journaliste Mariska Tjoelker pikte dat op en heeft zich verder in Van Bree verdiept.
Mien van Bree dus, een bijna vergeten sportpionier, die nooit de erkenning kreeg die zij verdiende. Een onrecht dat recht getrokken kan worden. In Loosduinen bevindt zich een al lang bestaand, naamloos fietspad waarvoor de Zuid-Hollandse gemeente inmiddels een passende naam zoekt. Het was de lokale CDA die daarvoor een poll uitschreef en geplaatst in De Loosduinse Krant. Een voorzet voor open doel natuurlijk. Die héél Loosduinen en omstreken kan inkoppen door te kiezen voor  Mien van Bree.
24 April 2015 is het een eeuw geleden dat Mien geboren werd. Een betere aanleiding is er bijna niet.

Ook niet Loosduiners kunnen stemmen op: http://www.cdadenhaag.nl/nieuws/loosduins-fietspad-verdient-een-mooie-naam

Foto 1: Mien van Bree, Foto 2: 1936, Mien van Bree, rechts  tweede in het officieuze wereldkampioenschap

 

One Response to “Krijgt Mien van Bree eindelijk erkenning?”

  1. Frans van den Muijsenberg Says:

    Wilt u meer weten over Mien van Bree, lees dat dit artikel dat eerder in het tijdschrift De Muur verscheen: http://www.mariskatjoelker.nl/oude-helden/de-gesmoorde-hartstochten-van-mien-van-bree-de-muur/


Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d