Patrick Kos het onbetwiste winterkoninkje

vijftigkm5Voor de finale verwacht hij niet veel. Zojuist de serie overleefd en bezweet op een tuinstoeltje zittend plaatst Patrick Kos  zich in de underdogpositie. Kenners weten beter. Al was het alleen maar de aanblik van zijn afgetrainde benen. Een landkaart gelardeerd met  adertjes en spiertjes. Kos is gewoon een kanshebber.
Het nationale kampioenschap over vijftig kilometer verreden in het Amsterdamse Velodrome.  Waar de ketel gevuld met zelfvertrouwen op het middenterrein niet overkookte. Wat moet je nou met de mededeling dat  dé favoriet het ook niet ziet zitten. Tim Veld, zilver op de Europese kampioenschappen, heeft dan wél een geldig excuus. Jetlag! Veld is een  paar dagen geleden teruggekomen uit Mexico, waar meegedaan werd aan internationale koers.  Kanshebbers, altijd komedianten. Wat dat betreft heeft Bart Harmsen nog wat te leren. Harmsen,  derde in het dernykampioenschap een week eerder, heeft nog dat ontwapende naïeve van de jeugd. Bart, winnaar van de serie, strak van zelfvertrouwen ziet het wel zitten. Al was het alleen maar door zijn rijden achter de derny. vijftigkm3
Veel reacties op zijn bronzen plak gehad, roept hij vanaf de rollenbank. De revelatie van deze winter heeft dan ook meteen iets te bewijzen. Dat hij daaronder gebukt gaat  is twijfelachtig. Zowel Harmsen, Kos als Veld weten zich in een veld van veertig renners te plaatsten voor de finale. 
’50-kilometerkampioenschap’, niet zo spectaculair als een titelstrijd achter derny of grote motor. Een bijna bewezen stelling. Tot half koers, één grote slaapverwekkende vertoning. Om daarna de vlam in de pan te laten slaan. De boel ontploft. Wat twintig ronden duurt. Wat eerst een koers dreigde te worden van een hoog valiumgehalte, veranderde in een swingende ballentent. Alles en iedereen demarreerde erop los. Als de benen verzuren en renners weer bij zinnen komen, hebben vijf man een ronde voorsprong. Waaronder de makkelijk meedraaiende Kos, en Bart Harmsen. Veld, achter de feiten aan, wist eerst aan te sluiten maar werd weer gelost.
vijftigkm6Patrick Kos dus. Gaten dichtend, alert koersend, én al een nationale stayerstitel in de knip, had de Noord-Hollander niets verliezen.  De laatste vier ronden was spektakel. Kos, de eindsprint te vroeg ingezet, werd op de streep geklopt door Didier Caspers met Melvin van Zijl als derde. Ondanks de titel van Caspers mag zich maar één renner het winterkoninkje van 2013 noemen: Patrick Kos. Drie medailles waaronder een nationale titel in drie weken tijd staan daar garant voor.

Foto 2: de sprint is ingezet met links Caspers, Kos en Van Zijl. Foto 3: links Patrick Kos, Didier Caspers en Melvin van Zijl.

3 Responses to “Patrick Kos het onbetwiste winterkoninkje”

 1. ko zomer Says:

  Petje af voor Pratrick Kos,
  maar in de 50 km wedstrijd, was caspers verweg de sterkste,een verdiende winnaar.,
  De rest kon alleen maar achter hem aan rijden,en als ze nog eens iets deden,
  dan liet hij meteen merken wie er echt de beste was!
  en dat was D J CASPERS!!!!!!

 2. Tom Gakes Says:

  Patrick Kos heeft een fantastische winter, dat staat buiten kijf. Maar om hem, met de kampioenschappen in Apeldoorn nog voor de boeg, nu het onbetwiste winterkoninkje te noemen vindt ik wat voorbarig. Met 2 nationale titels (omnium en 50 km) denk ik dat Didier Caspers toch zeker op gelijke hoogte staat. En ik sluit zeker niet uit dat hij er in Apeldoorn nog wat bij doet. Van Patrick Kos ook niet overigens. Laten we dus nog even 2 weken wachten voor we conclusies trekken over wie nu de ‘winterkoning’ is.

 3. stuyfssportverhalen Says:

  …als je tijdens drie opeenvolgende Nederlandse kampioenschappen een titel pakt en nog eens twee keer zilver wint, ben je in mijn belevingswereldje ‘een winterkoninkje’. Wat natuurlijk niets afdoet aan de prestatie van Didier Caspers.
  vr. gr. en hartelijk dank voor de reacties, André


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: