Jules Miquel, een geboren mazzelpik uit Parijs

miquelstayerBrullende motoren met de aroma van verbrand rubber en motorolie. Met een onrustbarende regelmaat pikten zijn zintuigen ook andere signalen op: de geur van vers bloed en krakende botten.  Jules Miquel, afkomstig uit Parijs, modaal stayer, geen topper. Toch stond zijn naam vaak op de aanplakbiljetten. De Parijzenaar maakte het de kampioenen altijd lastig. Jules, sinds 1910 professional. Verdiende voor de Eerste Wereldoorlog een goed belegde boterham op de Duitse wielerbanen, waar hij negentien koersen won.  Jules, een renner zonder kapsones, laagdrempelig, een goedzak. Of zoals de Geïllustreerde Sportspiegel van 1922 schreef, ‘een eenvoudige, nederige en gewetensvolle stayer’. Logisch!
De man was er goed van doordrongen dat het leven heel sterfelijk is. Niet één renner uit de stayersgeschiedenis scheerde zó vaak langs de  randen van een vers gedolven graf als die nederige Jules. De Franse stayer, streed  meer dan zeventien jaar zijn duels uit. Levensgevaarlijk jaren, wat staat voor honderden koersen. Dat hij er ongeschonden uit kwam is één van die grote onopgeloste  sportraadsels. Want als De Dood z’n zeis had geslepen, was het Jules die het zoevende geluid van harde, kil staal vlak boven zijn hoofd hoorde.  
Jules Miquel anno nu totaal weggezakt in de wielergeschiedenis. Onterecht! Alleen voor dát feit trekt Stuyfssportverhalen de ouwe Jules nog éénmaal in de schijnwerpers. Een soort postume eer. Miquel was namelijk een held, schreef geschiedenis. Weliswaar van een bedenkelijk soort, maar toch. Miquels vuurdoop in 1911 was een opmaatje voor wat hem nog allemaal te wachten stond. Na een jaar als b-stayer zijn ballen geschroeid te hebben op obscure provinciale wielerbaantjes, werd Jules goed bevonden voor het grote werk. Een contract voor de Grote Pinksterprijs op de  Zehlendorfbaan in Berlijn was zijn première: die hij nooit meer zal vergeten. Een uitverkocht huis met onder meer publiekslieveling thuisrijder Fritz Theille. Dertigste ronde. Theille passeert de jonge Jules als hij enkele seconden later een klapband krijgt. Fritz komt ter val. Jules’ gangmaakmotor kachelt over Fritz’ nek. Miquel, ook gevallen, en zwaargewond  glijdt samen met de stervende Theille de baan uit.miqueltheille
De Parijzenaar, inmiddels negentien koersen gewonnen, waarbij hij meerdere keren aan een ‘enkeltje’ kerkhof ontsnapte, kon in 1914 zijn militaire plunje aantrekken. Na de oorlog was het de beurt aan Miquel. Gerijpt en gehard in de loopgraven, bestormde Jules met de Duitse gangmaker Franz Hofmann de wielerbanen.
Hofmann, en Miquel, eertijdse vijanden: dat Hofmann, voormalig oorlogsvlieger bij de Luftwaffe, de loopgraven van Miquel beschoten had, was niet ondenkbaar.  Maar sport verbroedert, anders wel het geld. Tussen 1920 en de zomer van ’26 werden  bijna veertig koersen gewonnen.  Dan is het augustus 1926, de Grote Prijs van Hamborn, met de inmiddels eenenveertigjarige Miquel aan de start.
miquelstayer2De combinatie Hofmann/Miquel voor het laatst in actie. Met negentig in het uur komt Hofmann ten val en sleept Miquel mee. Enkele dagen later geeft de voormalige oorlogspiloot de geest. Jules Miquel, met een fijne bankrekening, telt zijn zegeningen en bergt  niet veel later zijn fietsje definitief op. Jules Miquel, de nu onbekende Parijse mazzelaar, stierf in 1966 op eenentachtigjarige leeftijd.
Foto 1 én 3: Jules Miquel. Foto 2: Fritz Theille paseert Miquel. Enige seconden nadat de fotograaf ‘kiekte’ viel Theille dood. 

Bron: Radwelt jaargangen 1911 t/m 1927, Geïllustreerde Sportspiegel jaargang 1922.

One Response to “Jules Miquel, een geboren mazzelpik uit Parijs”

  1. Theo Okhuijzen Says:

    Weer een prachtig verhaal!!! Zo mooi, dat die vergeten sporthelden nog eenmaal door Den Stuyf worden ‘opgedolven’!!!


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: