Van onze correspondent in New York

bochelWrakkige, houten, spartaans aandoende stadionnetjes die niet eens die naam verdienden. Kippenhokken voor hooguit een paar duizend man,  waar de timmerman, om de boel overeind te houden, overuren draaide. Niet alleen op de wielerbaan of het veld was het afzien. Op de tribunes werd ook geleden. Voor een bezoeker was het maar de vraag of hij of zij heelhuids het einde haalde.  Dat was de sportbeleving in Nederland zo’n eeuw geleden.
Sport! Een  hoogstverdachte aangelegenheid, waar vooral geen cent aan gespendeerd mocht worden. En wee die sporter die zijn kop boven het maaiveld uitstak. Met goedkeuring van de dominee werd die er onmiddellijk afgehakt. ‘Doe maar gewoon…’, dat soort hypocriete, moralistische geleuter. Nee, dan in Amerika. Mijlenver vooruit! Voor Charles Plaat, redacteur van de Revue der Sporten was het dan ook een cultuurschok. Het is Zaterdagmiddag 15 april 1912, als de man  aanwezig is in New York bij wat nu de Amerikaanse World Series zijn.  Superlatieven waren niet aan te slepen. Voor Charles begon het voorspel op weg naar het Polo Grounds stadium, thuisbastion van honkbalclub The Giants. Verbijsterd constateerde hij ‘drommen menschen die zich in hordes naar het stadion begaven’. Om te vervolgen dat het heel gewoon is dat Newyorkse werkgevers hun employés een uur eerder vrij gaven om de the ballgame bij te wonen.bocheltribune
Plaat kreeg ongetwijfeld spontaan natte plekken in zijn lange onderbroek bij het betreden van het stadion. Zoiets kolossaal had de man nog nooit gezien.  ‘Prachtige dubbel-decked ijzeren tribunes met menschenmassa’s waar wij in de Oude Wereld geen begrip van hebben’, noteert hij ijverig.  Na een korte uiteenzetting over het basebalspel en de match Giants versus the Athletics, beschrijft hij tot in detail de opkomst van de teams. Vooral het fenomeen ‘mascotte’ krijgt zijn aandacht. Anno nu beschikt iedere zichzelf serieus nemende vaderlandse basket- en honkbalclub over een mascotte. De laatste, één of andere kneus die zich in een mal schuimrubber pak hijst en de hele wedstrijd ‘leuk’ is met infantiel en irritant vermaak. In 1912 beschikte men niet over zo’n pak.
bochelstadionDát probleem werd door the Athletics creatief opgelost. De opkomst van het  baseballteam de Athletics, met hún mascotte, (zie foto) wordt door Plaat fijntjes beschreven.   Enfin voor bultenaren waren dat nog eens gouden tijden. Kom daar nu eens om.

Foto 1: De opkomst van the Athletics uit Philadelphia. Foto 2: De in de jaren vijftig gesloopte Polo Ground, Foto 3: De wrakkige Amsterdamse wielerbaan na een klein storm.

Bron: Revue der Sporten jaargangen 1912 en 1915.

One Response to “Van onze correspondent in New York”

 1. Kees Says:

  Beste André, ik geniet vaak van je leuke sportverhalen, maar bij dit stuk wil ik toch wat kanttekeningen plaatsen. De correspondent in New York is niet helemaal op de hoogte wat de geschiedenis van het honkbal betreft. De World Series worden en werden altijd na het gewone seizoen gespeeld, in oktober. In 1912 versloegen de Boston Red Sox de New York Giants, in 1911 en 1913 speelden de Philadelphia Athletics tegen de Giants. Op de bovenste foto kun je zien dat de Athletics een witte olifant op hun jack hebben. Dat was hun mascotte. De manager van de Giants, John McGraw had zich laatdukkend over de Athletics uitgelaten, hij noemde ze “white elefants”, wat zoiets betekent als “iets waardeloos” De Athletics (tegenwoordig de Oakland A’s) namen die uitdrukking als geuzennaam over. Nu nog is op de linkermouw van het uniform van de A’s deze afbeelding te zien. http://en.allexperts.com/q/Baseball-Trivia-General-2552/2011/9/oakland-uniform.htm
  De “bultenaar”op de foto is wellicht een batboy, zo’n 100 jaar geleden ging het bij het honkbal om het winnen van de wedstrijd en niet zoals tegenwoordig om het vermaak van de toeschouwers.
  Polo Grounds werd tot 1963 bespeeld door de New York Mets, de Giants waren toen al een aantal jaar verhuisd naar San Francisco. In 2012 wonnen zij de World Series, ze zijn dus nu “wereldkampioen”
  Blijf vooral schrijven over sport zoals het vroeger was, je doet er velen met mij een plezier mee.

  Kees


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: