Jan Huppen een stylist met trotyl

Als Huppen niet naar de Spelen mag, wie dan wel’?, riep trainer Dick Groothuis in wanhoop uit. Groothuis  begreep er niets meer van. Nog twee maanden te gaan voor de Olympische Spelen van Tokio, 1964 en nog verkeerde zijn pupil Jan Huppen in onzekerheid. Jan Huppen, zijn Jantje, vlieggewicht, vierenvijftig kilo schoon aan de haak en nog geen 1.60 meter lang, was even daarvoor kampioen van Nederland geworden. En dan  niet met een gelukstreffer. Huppen, pas drie jaar in de ring,  twintig gevechten, waarvan zeventien met winst. Een betere conduitestaat was niet te overleggen. Ondanks dát had Huppen zijn uitnodiging voor de Spelen nog steeds niet binnen.
De Amsterdamse vuistvechter, een voormalig voetballer die het met zijn elfen iets te veel vond, meldde zich als jochie van zeventien bij de boksschool van Groothuis,  in de hoofdstedelijke Warmoesstraat. In de  illustere boksgym van Groothuis, op de zolders van een zeventiende eeuws pand, werden de kampioenen gemaakt. Ook Jan Huppen. De vlieggewicht, trotyl in zijn knuisten was ook nog eens een stylist want won vier keer een  stijlprijs. Een zeldzame combinatie. De boksbond en het Olympisch Comité zagen dat allemaal iets anders. Jan Huppen heeft geen internationale ervaring was het argument. Dat  laatste  was niet waar. Ook in Europa had Huppen een spoor van knock outs achter zich gelaten, want klinkende overwinningen in Parijs, Wales en Duitsland.
 Twee maanden later stond Jan Huppen tóch in de Olympische ring van Tokio. En daar werden de hoog gespannen verwachtingen niet ingelost. Jan, tegen de Amerikaan Louis Henry Johnson leed een volkomen onnodige nederlaag. Na afloop in de kleedkamer vroeg Huppen zich radeloos af hoe dát nou kon. Volgens Groothuis was de verdediging van zijn jongen prima,  slipte keurig weg bij aanvallen, maar vergat één ding.  Jan had zich tegen de kop grotere tegenstander ‘in moeten te vechten’ en meer initiatief moeten tonen.
Voor Jan Huppen waren de Spelen voorbij voor hij er erg in had. En toch, toch schreef hij geschiedenis. Maar dan niet in de boksring maar in de Budokan, hét judopaleis van Tokio. Huppen, samen met Jan de Rooij, ook bokser uit de school Groothuis, waren getuigen van de historische overwinning van Anton Geesink. Nadat de Utrechtse reus tot overwinnaar was uitgeroepen stormden twee toeschouwers uitgelaten de mat op. Het duo werd niet alleen met een simpel handgebaar door Geesink terug gestuurd maar ook vereeuwigd op het celluloid. Op de filmbeelden van Geesinks  historische zege, regelmatig vertoond, blijft Jan Huppen voor eeuwig de jongen, ‘Jantje Huppen’, dat boksertje uit Amsterdam dat het nét niet haalde.

Bron: De Waarheid en Het Parool, jaargang 1964

8 Responses to “Jan Huppen een stylist met trotyl”

 1. Maurice Willems Says:

  Nog bokstraining van gehad , oud schooltje in een zijstraat van de Vijzelstraat……
  In de sauna kwamen de verhalen op gang!
  Helaas verhuist naar sporthal Ookmeer.

 2. Johnny Bangkok Says:

  heb nog op z,n sportschool gezeten op de sparreweg in amsterdam oost
  was een knusse vereniging

 3. Gerrie Hacquebard Says:

  Ik ben trots op mijn zwager wat hij allemaal heeft gedaan

 4. eddievandijk Says:

  Ik, Eddie van Dijk heb Jantje Huppen wonende in de Molensteeg mee gemaakt als jochie, het moet in de vijftiger jaren zijn geweest. Samen met vriendje Jopie Bisschop nam ik ze een keertje mee naar Judo van Lou Spel op de Plantage Middenlaan.
  Zelf zat ik er al jaren op en wilde Jantje en Jopie laten kennis maken met de Judosport. Na een paar lessen hadden ze het al
  gezien het sloeg niet aan. Jaren later las en hoorde ik dat ze de bokskant zijn opgegaan en vooral voor Jan bleek dit achteraf een goede keuze. Jammer genoeg is het contact met beide verloren gegaan maar goed om te weten dat het goed
  met ze is gegaan.

  Eddie van Dijk, Hoorn.

 5. Gerrie Valk Says:

  Andre fijn om je verhalen weer te lezen
  Jan word vrijdag gecremeerd om 1445uur oosterbegraafplaats.gr Gerrie Valk

 6. Gerrit Herders Says:

  Jammer dat ik het niet op mijn blog over kan zetten ”protected” staat er


Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d