Was het de geest van Piet van Nek…?

Beetje oneerbiedig geformuleerd maar het graf is een publiekstrekker eerste klas. In bezoekersfolders van de Nieuwe Oosterbegraafplaats staat de monumentale laatste rustplaats van Piet én Klaas van Nek, in kleur, nadrukkelijk vermeld. Ook  Stuyfssportverhalen, woonachtig op nog geen tweehonderd meter van het graf, fietst er regelmatig even langs want  gefascineerd door het tragische verhaal van de familie Van Nek.
Oom en neef, als wielrenners beiden doodgevallen, mogen zich dus ver na hun dood in een bedenkelijke populariteit verheugen. Op deze blog is al meerdere keren over Piet en Klaas geschreven (zie: ‘de begrafenis van Jong Klaasje’ en ‘Als beloning een monumentaal graf’ hieronder) waarbij flink gebruik gemaakt werd van het Amsterdamse Gemeentearchief en de jaargangen van Radwelt waarin met Deutsche pünktlichkeit de carrière van vooral Piet gereconstrueerd kon worden.
Maar hoe de begrafenis van de laatste nou was? Hoe er ook in diverse archieven gezocht werd…, niets te vinden. Tot vanmorgen. Bij het zoeken in de boekenkasten viel een ordner gevuld met krantenknipsels op de grond. Vergeelde, stoffige en knisperende krantenstukjes, ooit gekregen van een bezoeker van dit blog, maar nooit goed ingekeken, dwarrelde rond. Bestaat het begrip ‘toeval’? Was het de geest van Piet van Nek himself…? Het was om bang van te worden. Want na vergeefse zoekpartijen in archieven én vier dagen nadat er een verhaal over Piet geschreven was (zie: hieronder) dwarrelde een groot krantenknipsel met verslag én foto van de begrafenis van Piet van Nek aan de voeten van Stuyfssportverhalen neer.
Dat stayers voor de Eerste Wereldoorlog de status van filmsterren hadden werd goed duidelijk. Duizenden en duizenden Amsterdammers, tien rijen dik, stonden aan de kant toen de lijkstoet van het ouderlijke huis van Van Nek, een winkel in koffie en thee, gevestigd in de Van Woustraat, naar de ‘Ooster’ trok.  Piet werd gevolgd door niet alleen alle Nederlandse renners van betekenis maar ook door drie rijtuigen gevuld met bloemen en kransen.
Foto 1: De stoet in de Van Woustraat.
Foto 2: Piet van Nek.

2 Responses to “Was het de geest van Piet van Nek…?”

 1. Corry van Nek Says:

  Mooi verhaal. Mijn schoonvader was ook een Piet van Nek geboren in Landsmeer. Wie was de vader van wielrenner Piet van Nek ?

 2. Peter van Nek Says:

  Heel appart als je hier de naam piet van nek leest.
  Mijn vader hete ook piet van Nek woonde in ede, en had ook fam in amsterdam wonen.
  Dus misschien wel fam.
  Peter van Nek


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: