‘De reus van de natuur’….

Op 21 juli 1910 werd de Tourmalet voor het eerst opgenomen in het routeschema van de Tour deFrance. Over een soort geitenpad dat er sinds 1736 ligt moesten de renners zich maar een weg zoeken.  Het werd een overlevingstocht, want het pad lag vol stokken, keien, grind, steenslag, en kuilen en bij regen was het één grote modderpoel. Pas in de jaren zestig kreeg het een fatsoenlijk wegdek.
De Tourmalet met zijn 2115 meter de hoogste van de Pyreneeëncols blijft evengoed een scherprechter, want renners wonnen er de Tour of sneuvelde jammerlijk. Slechts éénmaal, in 1974,  werd er gefinisht boven op de col en de betreffende etappe werd gewonnen door Jean-Pierre Danguillaume.  Voor Touradepten gaat het komende week ongetwijfeld smullen worden.
Ter gelegenheid van het eeuwfeest wordt de ‘reus van de natuur’ zoals zijn bijnaam luidt, twee keer beklommen. Dinsdag gaat het peloton, in de etappe van Bagnéres-de-Luchon, de eerste keer over de Tourmalet. Donderdag finisht de koninginnenrit van de Tour boven op de berg.
Links boven: De beklimming van de Tourmalet in 1948 met v.l.n.r. Brulé, Apo Lazarides, Louison Bobet en de latere winnaar van de etappe én de Tour Gino Bartali.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: