Honderdvijftig jaar geleden ‘Fight of the Century’

Afgelopen zaterdag was het precies honderdvijftig jaar geleden dat het eerste gevecht om de wereldtitel zwaargewicht plaatsvond.

De ochtend van 17 april 1860 was het perron van  het London Bridge Station afgeladen! Kroegbazen, journalisten, aristocraten, en dokwerkers vochten voor een plaats in één van de wagons. Uiteindelijk waren er twee volle treinen nodig om de meer dan achttienhonderd boksliefhebbers  te vervoeren naar het dorpje Farnborough, dertig mijl ten zuidwesten van Londen.
Op een grasveldje buiten het dorp vond het allereerste gevecht om de wereldtitel zwaargewicht plaats tussen de Amerikaan John Heenan (foto: rechts) toen 27 jaar, en ‘thuisvechter’ Tom Sayers 34 jaar. Hoewel boksen bij de wet verboden was, zong de locatie van het gevecht zich rond in de Londense kroegen. De Britse kranten verbraken de boksboycot en schreven openlijk over de tweekamp.
‘Fight of the Century’ kopte de Times, een kreet die later nog honderden keren gebruikt zal worden. De bokspartij, waar flink op gewed werd, moet iets vreselijks zijn geweest. Gevochten werd met blote vuisten wat het gras al spoedig deed rood kleuren.
Wat een niets vermoedende journalist geschokt deed opschrijven ‘dat dit zijn eerste en tevens laatste getuige was van een dergelijk barbaars ritueel’. Zijn collega van de Times bleek een liefhebber van het ‘blotevuistengevecht’ te zijn. Vermoedelijk stond de man op de eerste rij. Met veel gevoel voor details noteerde hij hoe Sayers neus in de eerste ronde werd verbrijzeld. Volgens hem was het geluid van krakend neusbeen over het hele veld te horen.
Bij het ontbijt moeten zijn lezers over een sterke maag hebben beschikt. Kolommen vol gedetailleerde geweldadigheden stortte de scibent uit over zijn lezers. De partij  die uiteindelijk meer dan twee uur duurde eindigde in chaos toen iemand de touwen van de geïmproviseerde ring doorsneed.
De op de achtergrond aanwezige politie greep in toen de beschonken menigte met elkaar op de vuist wilde gaan. Scheidsrechters verklaarde de match onbeslist. Zowel Heenan als Sayers kregen  een zilveren kampioensgordel.
Of ze die direct omdeden is hoogst onwaarschijnlijk. Heenan wiens ogen helemaal dicht geslagen waren was een week blind en Tom Sayers kon een maand lang zijn rechterarm niet gebruiken want gebroken.
Met blote vuisten op je gezicht en lijf laten rammen doet ‘iets’ met je gezondheid. Zowel Heenan als Sayers werden niet oud: de eerste stierf op achtendertigjarige leeftijd en Sayers werd maar een jaar ouder.

Met dank aan John Brouwer de Koning en zijn geweldige database die de tip gaf.
Bronnen: wikipedia.

One Response to “Honderdvijftig jaar geleden ‘Fight of the Century’”

  1. Rudolf Lubbers Says:

    Zie meer hierover in “The Sun” van eergisteren.
    Wie een kopie wil, moet reageren.


Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d bloggers liken dit: