Hup Saar….!

Hebben we net de ramp met de Noord-Zuidlijn verwerkt doemt er een nieuwe op: de Olympische Spelen! Dat krankzinnige megalomane plan van de gemeente Amsterdam om de spelen in 2028 te organiseren.
Om twee weken in het middelpunt van de wereld te staan wordt de stad en de omliggende natuur voor eeuwig verwoest. Je kan er op wachten dat de zogenaamde infrastructuur verbetert moet worden wat ten kosten zal gaan van onder meer het ongerepte Waterland.
Maar in de pikdonkere tunnel van wanhoop gloort er een lichtje: Maarten van Poelgeest. De GroenLinks wethouder wees het Westelijk Havengebied (Houthavens en Minervahaven) aan als locatie voor die Spelen, en dat viel bij sommigen nou niet echt lekker. Met de kreet dat de ‘havens zijn een economische motor voor Amsterdam’ trok het bedrijfsleven direct zijn steun voor de organisatie in. De Kamer van Koophandel sprak zich ook uit tegen deze locatie en vindt het belachelijk dat de haven gekozen is.
Los van het feit dat die Spelen er natuurlijk nooit mogen komen is vrijwel iedereen vergeten dat het Westelijk Havengebied historische grond is. In 1928 vond aan de voet van de Hembrug, op vrijwel de plek van Poelgeest gedroomde locatie, de start van de Olympische wegrace plaats.
Volgens het blad Sport In Beeld, dat in augustus 1928 met een extra Olympische nummer uitkwam, was dat ´een vrij monotone beweging daar de renners niet tegelijk vertrokken´. Bij de start van de lokale favoriet Duyken (foto) verbaasde de dienstdoende redacteur zich over de ´overdreven politiemacht die aanwezig was´.
Dat laatste kan wel eens een dejavue zijn want volgens ingewijde schijnt notoire dwarsligger Saar Boerlage (haar naam zijt geprezen), en haar clubje, die eerdere Olympische plannen eigenhandig de nek omdraaide, al warm te lopen…
Hup Saar…!!

Foto: Archief Stuyfssportverhalen

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: