Moord in Londen

Klein, afgetraind, gespierd én tanig. Even hard blazen en hij lazerde om. Kleine mannen… onderschat ze nooit.  Deze zitten tjokvol compensatiedrift.  In de bokslokalen van Chicago en omgeving waren ze daar van doordrongen. Jimmy Barry, vlieggewicht, en watervlug in de ring. Met een dodelijk knock out. Letterlijk.
Jimmy, bijgenaamd de Kleine Tijger, met op z’n conduitestaat eenenzeventig  gevechten. Waarvan hij er negenendertig op knock out won. Jimmy’s carrière speelde zich af eind negentiende eeuw, de wildwesttijd van het boksen. Waar argeloos over de  gezondheid van een pugilist werd beschikt. Als er maar spektakel kwam. Garantie voor volle bokszalen, én de portemonnee van de organisators. Zeker met  De Kleine Tijger op het programma. Zoals het gevecht Barry tegen een zekere Jimmy Shea, gehouden in  juli 1893.
Hoe Shea na de partij er uit zag, daar moeten wij maar niet aan denken. De man werd door Barry in de vierde ronde vier keer tegen het canvas geramd. En dat was er ook nog Casper Leon die zijn leven te danken had aan de aanwezigheid van de politie. Casper tegen Jimmy Barry. Een partij met als decor het New York van 1895.  Om de agressie van het publiek binnen de perken te houden waren bij het gevecht een aantal agenten aanwezig. Tot groot geluk van Casper. Want die kreeg van Jimmy Barry, tijdens de tweede ronde een vreselijke afstraffing.
De Chicago Tribune had het over een mishandeling. Dat was ook de overtuiging van de aanwezige politie. Die stapten vervolgens in de ring om het gevecht te stoppen.
Dat was nog niets vergeleken wat Walther Croot, kampioen van Engeland, te wachten stond. Walther Croot,  bokser uit Londen daagde Barry uit. Een partij, gehouden in het Londense Covent Garden. Croot,  23 jaar, tijdens zijn detiende gevecht, werd hard door Barry geraakt, viel  achterover en werd bewusteloos uit de ring weg gedragen. Niet veel later stierf Walther  aan hersenletsel. Een incident dat bij  de Kleine Tijger diepe indruk maakte. Na dat gevecht durfde Barry niet meer tot het gaatje te gaan, en sloeg nooit meer een tegenstander  knock out. Jimmy Barry, die als één van de weinige nooit  één gevecht verloor, meldde zich op drieënzeventig jarige leeftijd bij zijn Schepper.

Met dank aan de wonderbaarlijke database van John Brouwer de Koning.
Bron: onder meer BoxRec, en het digitale archief van de Chicago Tribune.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: