Aan vingertoppen boven de afgrond

Voor gokkers viel er geen cent te verdienen. Een kampioenschap zonder outsiders. En maar één favoriet. Kortom, een uitgemaakte zaak.  Het nationale stayerskampioenschap, gisteravond gehouden in het Alkmaars Sportpaleis,  was wat bezetting betreft een tikkeltje gedevalueerd. Dat Reinier Honig zijn achtste nationale titel ging ophalen was  zeker. Wat restte waren de tweede en derde plek, die  enige spanning opleverde. Stayersliefhebbers maakte dat evengoed niets uit. Blij dat ze waren met een  koers achter zware motoren.
Wat dat betreft kan het Alkmaars Sportpaleis, én de groep enthousiaste gangmakers niet genoeg geprezen worden. In tegenstelling tot  het Apeldoornse Omnisport, dé wielerbaan van Nederland. Als er één baan geschikt voor het stayeren is dan wel die van Apeldoorn. Maar dat gebeurd niet. Verboden door de leiding. Met als enige rede dat men bang is dat er een druppeltje motorolie op hun mooie  baan terecht komt.
Terug naar het stayerskampioenschap, een koers over tweehonderd ronden. Waar Reinier Honig precies halfkoers op stoom kwam. Interessanter waren de jonge nieuwkomers onder de stayers. Jongens als een Robin Rol, en Tom Wijfje (foto). Vooral de laatste. Tom Wijfje, broer van schaatster Melissa Wijfje, en  pas eenentwintig jaar. Wijfje, gegoten aan de rol, maar wél op  iets te lichte versnelling, mist nog  de inhoud, wat goed gemaakt werd met doorzettingsvermogen. Rondenlang zat Wijfje ‘op breken’, en hing aan  z’n vingertoppen boven de afgrond. Volgens z’n  gangmaker Hans van Klaveren, zat z’n renner op het laatst te schreeuwen van ellende. Als er dan toch spanning én verrassing  was, gebeurde dat letterlijk in  de laatste meter van de koers. Ocko Geserick, met de tweede plaats als zekerheid, liet zich de laatste dertig meter van de koers uitbollen. Zowel Geserick als z’n gangmaker Willem Fack letten daarbij niet goed op. Waar Steven Steneke, gegangmaakt door Richard Konijn,  handig gebruik van maakte.

Uitslag nationaal stayerskampioenschap: 1: Reinier Honig, 2: Steven Steneke, 3: Ocko Geserick, 4: Tom Wijfje.

3 Responses to “Aan vingertoppen boven de afgrond”

 1. Uwe Smit Says:

  De jury kon een verschil meten van een 5 duizendste seconde tussen Stenekes en Geserisck. Bloedstollend.

 2. Richard Says:

  Leuk stukje! Werd ik voor half koers enigszins verrast door Geserick / Fack, verraste wij hun in de laatste halve ronde😁
  Wijfje / v Klaveren waren voor mij de outsiders voor het podium. Net als paar weken terug met een dinsd stayerwedstrijd, waarbij wij aan het vechten waren voor de overwinning met een ander koppel, elkaar stuk reden en Hans en Tom er de laatste ronden er overheen wipte

 3. Jan Quax Says:

  Mooi verslag Andre. Dat Reinier zou winnen wisten we, maar het moet altijd nog gebeuren.
  De tweestrijd Geserick – Stenekes bracht toch nog wat spanning. Ik vond het knap dat Richard Konijn zijn renner toch nog naar een tweede plaats wist te rijden.


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: