Voor eeuwig bewaard

Tourwinnaars, én Vlaamse  klassiekerkoningen. De hele toenmalige Europese wielertop stond aan het vertrek. Lokale kranten kwamen superlatieven tekort. Het was dan ook een primeur. De ronde van het Amsterdamse Vondelpark anno 1923.  Dat uiteindelijk Omer Huysse, een Vlaamse kasseienknuppel én winnaar van Touretappes, won is geschiedenis.
Van deze historische koers is niet veel meer over. Behalve dan dat ene programmablaadje, in bezit van Stuyfssportverhalen.
Het laatste, evenals een  programmablad van de  Olympische wielerwedstrijden tijdens de Spelen van 1928, gekregen van, een vroegere sportmakker én vaste bezoeker van deze blog. Een genereus geschenk dat feitelijk thuis hoort in het Stadsarchief van Amsterdam: met de zekerheid dat het voor de eeuwigheid én in perfecte omstandigheden wordt bewaard.
Samen met een zogenaamde ‘trainingskaart’ uitgegeven in 1961, voor het Olympisch Stadion verkregen van de vroegere  wielerprof Henny Marinus én vier clubbladen van Olympia jaargang 1927 werd dat overgedragen aan archivaris Ron Blom, zie foto,  van het Stadsarchief.
En mochten bezoekers van deze blog ook dergelijke historische sportparafernalia in bezit hebben, wees daar dan héél zuinig op. Hou dat in familiebezit of, als dat niet mogelijk is, schenk het aan een streek- dan wel een gemeentearchief.
En geef dergelijke objecten vooral nóóit, aan een zogenaamd wielermuseumpje. Ondanks de goede bedoelingen van dergelijke initiatiefnemers, zijn wielermuseums gedoemd te mislukken want financieel niet te exploiteren. In het laatste decennia  zijn ze stuk voor stuk failliet gegaan. De geschonken historische objecten belandden vervolgens op Marktplaats of verdwenen in andere duistere kanalen.

6 Responses to “Voor eeuwig bewaard”

 1. Henny Marinus Says:

  Het is een Hele Eer om bij het Stadsarchief van Amsterdam voor ””Altijd”” in het Archief opgenomen te worden,ik wil André Stuyfersant,en de Heer Ron Blom van het Stadsarchief daarvoor Hartelijk Bedanken.

 2. Bap van Breenen Says:

  Hoi André, Mijn hele wielergeschiedenis van Amsterdam en omstreken 1885 – 2015 heb ik aan het gemeente archief geschonken. 1400 pagina’s op A4 formaat verdeeld in 4 dozen. Daar was geen compleet boek van uit te brengen omdat het dan uit vier delen zou bestaan en volgens uitgevers is daar maar een beperkt publiek voor. Ik durf wel te zeggen dat in dit werkstuk ruim 90 procent verwerkt is van alles wat er in en om de stadions heeft plaatsgevonden. Zo ook twee programma boekjes van de Olympische Spelen van 1928 waarvan er één over de wegwedstrijd gaat (er waren er oorspronkelijk drie) Verder vele unieke foto’s van zowel de weg en baan wedstrijden. De eindeloze lijst van renners die ooit in de uitslagen stonden, o.a. de renners die ooit een keer 5e werden in een criterium maar ook de kanjers die honderden uitslagen bijeen hebben gereden. Vele wedstrijd aankondigingen uit het verre verleden plus de daar bijbehorende foto’s. Jaren ben ik er mee bezig geweest en nu kan iedereen die dit wel bekijken gratis en voor niets urenlang genieten van deze wielerhistorie waarin ook alle clubs uit Amsterdam vanaf de beginjaren worden genoemd, plus De Bataaf en De Amstel. Ik heb ondervonden dat er bijna nooit iemand een onderwerp of foto beschikbaar wou stellen voor dit werkstuk. Ze schermden altijd met de opmer-king; Daar ben ik ook mee bezig. Maar ik heb tot nu toe nooit iets gezien! Wel willen de z.g. verzamelaars van mij dingen hebben zoals de genoemde programma boekjes. Hopelijk worden ze niet uit de dozen in het archief geplukt want ook dat gebeurt nog wel eens. Ik wist niet waar ik met het geheel naar toe moest want mijn kinderen hebben er geen belangstelling voor. Dus uiteindelijk naar het Gemeente Archief. Als je dit in werk uren alsnog uitbetaald zou krijgen kun je een mooie auto kopen maar ik vind het veel leuker dat iedereen (ook de mensen die de tegenwoordige wielerboeken niet kunnen kopen) gratis in het archief e.e.a. door kunnen bladeren. Met de uitslagen na 2015 ben ik gewoon door gegaan zodat het later een aanvulling kan zijn. De laatste twee (moeilijke ) jaren ben ik op zoek gegaan naar alle uitslagen van de Amsterdamse clubwedstrijden en dat zijn er ook nog heel wat! Een aantal aparte dingen heb ik te leen gekregen van het Sport Museum in Lelystad dat allang ter ziele is. Ik maakte veel reproductie foto’s o.a. uit de fotoalbums uit het privé bezit van de familie Moeskops. Maar toen er met sluiting van het museum begonnen werd, is er veel zoek geraakt of onderhands verkocht op veilingen. Er stond opgegeven moment een container buiten waarin allemaal losbladige sportkranten werden gekiept en ja toen ik vroeg waarom ik dat niet kon krijgen kreeg als antwoordt we maken geen uitzonderingen. Er was een grote collectie exclusieve sportboeken en ik vroeg waar die gebleven waren. Naar het NSF-NOC op Papendal. Toen ik daar een keer dingen aan het uitzoeken was vroeg ik of ik deze boeken mocht inzien maar dat kon zogenaamd niet omdat ze nog aan het inventariseren waren, zelfs vijf jaar later kwam ik er niet aan toe. Ook over de start en finish van het sportmuseum heb ik een boekje samengesteld maar daar kom ik voorlopig nog maar niet mee naar buiten want dan heb je kans dat je nog voor laster opgepakt gaat worden. Sport is niet alleen maar mooi en je moet er niet te veel in graven! Groeten,

  Bap van Breenen

  • Stuyfs Sportverhalen Says:

   dag Bap, wat dat Stadsarchief betreft: ik kreeg de verzekering, via een e-mail, dat het door mij gegeven programmaboekje Olympische Spelen 1928, nog niet in het archief zat. Ik geloof je op je woord als jij schrijft dat jij twee stuks geschonken had.Hoop maar niet dat dit soort onvervangbaar materiaal niet ‘zomaar’ uit de dozen wordt geplukt. En chapeau voor jouw onderzoek betreffende het hoofdstedelijke wielrennen. Overigens: mocht ik in de toekomst dergelijk ‘spul’ tegen komen dan gaat dat direct naar hert Stadsarchief. En wat die zogenaamde sport- en wielermuseums betreft daar koester ik net als jij, een diep wantrouwen tegen.

   • Bap van Breenen Says:

    Hoi André, Mijn boekje is niet los geschonken het zit tussen het geheel van de historie maar ik heb zelf geen index meer van de pagina volgorde! En weet dus niet of er iemand in het archief mijn werkstuk pagina voor pagina heeft doorgenomen. Lijkt me een flinke klus als je niet in de wielersport geïnteresseerd bent.

 3. Henny Marinus Says:

  Ik heb Respect voor je Bap van Breenen,Familie van de Krachtpatser Hein van Breenen oud Tour de France renner.Jammer dat veel van je Geschreven Wielerlectuur in de Container is beland,maar in een Wielerboekje door jou geschreven waar je Henny Marinus heel vaak in noemd,nog dank daarvoor,Bap van Breenen.

 4. Stuyfs Sportverhalen Says:

  Via de e-mail laat dr. Ron Blom,archivaris bij het Stadsarchief Amsterdam weten, dat alle, door Bap van Breenen aangeleverde materiaal, in de collecties van het Stadsarchief aanwezig zijn..


Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d