Olympische droom spatte uiteen

Je wordt  als bokser afgevaardigd naar de Olympische Spelen van Mexico 1968. Het kledingpakket zit in je koffer. Je bent in bloedvorm. Je hebt kans op een medaille. Samen met de Olympische ploeg reis je af. Om twee dagen voor de opening te vernemen dat je niet mee mag doen. Dat over kwam Henko Baars. In zijn stamkroeg hartje Jordaan vertelt de vroegere bokser zijn verhaal.

Wat het boksen hem uiteindelijk had gebracht? Met zijn vingers  maakt hij twee nullen. Niets. Helemáál niets. Ja, teleurstelling. Dat laatste is een eufemisme. Want wat Henko Baars overkwam is voor een sporter een gruwelijke nachtmerrie. Met een garantie op een levenslange trauma.  Bijna vijftig jaar later knaagt dat  nóg aan hem. Verbitterd is hij niet. Wél teleurgesteld. De voormalige bokser heeft zijn sportcarrière al lang achter zich gelaten. Maar begin niet over dat ene incident in 1968. Hij loopt verbaal meteen leeg.  Het was dan ook geen kattenpis. Baars amateurbokser, drievoudig Nederlands kampioen. Begin jaren zestig een gevreesde pugilist met in zijn twee vuisten een knock-out. Baars werd goed genoeg bevonden om Nederland te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van Mexico. Wat een opmaat werd voor een groot sportdrama. Henko Baars, jongen afkomstig uit de Jordaan, en  trainend op de boksschool van Bep Kneppers gevestigd in de Haarlemmerhouttuinen. Een  voormalige middengewicht, die zich zelf  geen technische bokser noemt. Niet zo’n berekenende puntenscoorder. Hij was een knokker en sloeg zijn tegenstanders het liefst neer.  Om dat te doen moet je wél ‘eerst zelf nemen’. Incasseren. De klappen opzoeken. Dan pas kun je ze ook uitdelen. Dat lukte de Jordanees  aardig.

Waarom nooit prof?
Van de meer dan tachtig partijen won hij de helft  op knock-out. Baars neemt een slok Spa. Boven het kroegrumoer uit vertelt hij verder. Waarom hij  nooit prof werd? Voor de vroegere champ   een aftelsom. Als amateur trok hij door heel Europa. Zag iets van de wereld. En had ook een heel team achter zich. Als  prof kwam je nergens. Moest je alles alleen opknappen.  Henko Baars,  met zijn eigen typische manier van boksen, trok volle zalen. Vooral tijdens de boksgala’s gehouden in het  Krasnapolsky van de jaren zestig. Met Henko in de ring was spektakel verzekerd. Ook buiten de ring. En daar ging de Jordanees behoorlijk de fout in. Van een bokser wordt geacht  om in het maatschappelijke leven nooit de vuisten te gebruiken. Makkelijk gezegd. Daar moest je indertijd mee in de Jordaan aankomen. Volgens Baars werd hij op straat regelmatig uitgedaagd. Tot zo’n uitdager te ver ging. Baars sloeg hem neer.  Een schorsing van twee jaar volgde. Om in mei 1968 ijzersterk terug te komen in de ring.

Staalharde rechtse
Tijdens het jubileumtoernooi van de Boksbond stond een supergetrainde Henko Baars tegen de Russische middengewichtkampioen Stanislav Stroemkis. De laatste kreeg van Baars een ‘staalharde’ rechtse op de kaak en ging neer. Het publiek sprong  op de stoelen.  Uiteindelijk verloor Baars de partij op één punt. Voor de keuzecommissie was het duidelijk: Baars mocht naar de Olympische Spelen van Mexico. Nadat de middengewicht in Zeist na een grondige conditietest uitgevoerd door artsen van het NOC, was goedgekeurd, kon hij, bij Perry van der Kar op de Overtoom, zijn Olympische kledingpakket ophalen. 
Niet alleen fysiek werd Baars door de molen gehaald, ook het hoofd. Dokter Van Win, bondsarts van de boksbond,  vroeg aan zijn collega De Jongste, arts van het toenmalige NOC   toestemming voor een EEG van de hersenen van Baars. Twee dagen voor het vertrek naar Mexico, wordt De Jongste opgebeld door de voorzitter van de boksbond met de mededeling dat er iets aan de hand was met Baars’  EEG.   Waarmee aan de horizon het drama voor de Jordanees opdoemde. Van Win hield de uitslag van de scan voor zichzelf. Baars vertrok onwetend  naar Mexico.

Geen tijd
Tussen beide artsen ontstond in Mexico grote onenigheid waarvan Baars de dupe werd. De bokser wist dat er iets speelde. Terecht. Voor aanvang van het toernooi moesten alle EEG-uitslagen verplicht overhandigd zijn aan de overkoepelende arts genaamd Herngreen.  De laatste  kreeg deze. Op  één na, die van Baars. Nadat Herngreen aan Van Win vroeg waar de EEG van Baars bleef antwoordde de laatste dat hij geen tijd hier voor had.   Op grond daarvan werd de bokser reglementair, vlak voor de opening van de Spelen op het vliegtuig gezet richting Amsterdam. Een Olympische droom spatte uit elkaar. En een levenslange frustratie begon.
Bij terugkomst nam Baars contact op met de afdeling neurologie van wat nu  het Leids Universitair Medisch Centrum is. Na een EEG én meerdere hersenonderzoeken kon men geen afwijkingen vinden. Baars werd goed gekeurd.

Geen weg terug
Henko Baars, inmiddels vijfenzeventig jaar weet het nog allemaal goed. Hoe de boksbond hem liet vallen, en nooit meer iets van zich liet horen. Ook dat hij een medaillekandidaat was. 
Ach, er is nu voor Baars geen weg meer terug, is zijn antwoord op de vraag hoe het nu gaat met hem. Hij heeft een goede en mooie tijd gehad met boksen. Heeft veel gezien van de wereld. Na een tamelijk turbulent leven is hij nu gelukkig met zijn bestaan. Hoewel hij er alleen voorstaat hoor je hem niet klagen.  Of hij behalve zijn frustraties  nog iets aan die Spelen heeft overgehouden? Ja, zijn Olympische colbertje, wedstrijdshirt en broek. Die doet hij nooit meer weg. Want ondanks de teleurstelling zijn die hem heel lief.

Foto 3: Links trainer Bep Kneppers met Henko Baars.

Foto 4: Henko Baars in zijn stamkroeg hartje Jordaan.

9 Responses to “Olympische droom spatte uiteen”

 1. Henny Marinus Says:

  Een Jordanese jongen wie er alles voorgedaan had,veel getraind geleefd als een Monnik wie dan als de Olympische spelen voor de deur in 1968 staan en Henko Baars daar aan mag deelnemen.Maar niet te weten,hoe er met hem gespeeld wordt,de Boksbond laat hem vallen en de honger naar de Olympische spelen en een Titel waren voorbij het zou lang duren dat het voor Henko uit zijn gedachte was.

 2. Henk eggens Says:

  Geweldige sensatie daar kwam je voor net als herman en joop kruis alle 3 kanjers

 3. Derk Hommersom Says:

  Hij is voor mij nog steeds een…wapenbroeder.!!!…lol.
  .

 4. Fred Bergman Says:

  In ik meen 1984 was er net zo’n teleurstelling voor een Nieuwegeinse bokser op de Olympische spelen in Spanje. Daags voor de eerste wedstrijd verbrandde hij een voet in het Turks bad door een foute ontluchting. Daarmede waren zijn Olympische spelen achter de rug voor ze begonnen waren! Ik meen dat hij Severeijnse heette.

 5. Michel Jean Theodore van Halderen Despeghel Says:

  Henko Baars, een bokser waar je tegenop keek, vooral hard en medogenloos voor zijn tegenstanders nooit persoonlijk contact met hem gehad wel altijd als bokser verwonderd naar hem gekeken nooit bang om te incasseren en zeker spectaculair om te zien. De hoofdbesturen van de Nederlandse Boksbond hebben altijd uitgeblonken in hun menselijke contacten.

 6. Gerrie Vink Says:

  Ik heb heel veel met deze man gespard in de sportschool van Ome Bep Kneppers.
  Ik heb ontzettend veel van van Henko geleerd hij was een groot voorbeeld voor mij.
  Als je conditioneel even stuk zat tijdens het sparren wist hij je zo ver te krijgen dat je door een bepaald punt ging en dan leek het of je vleugeltjes kreeg en kon je de hele wereld aan.
  Tijdens de wedstrijden heeft dit me er vaak doorheen geholpen.
  Henko bedankt.

 7. Mario van den Busken Says:

  Ik ken Henko ook van de de boksschool van ome Bep Kneppers. De boksschool zat toen in de lagere school in de Nova zemblastraat. Als jochie van 16 jaar daar gaan trainen. Ik kom ook uit een boks familie vader Laurens van den Busken en jongere broers Ko en Willem (kampioen van Nederland). Wat een verhalen kreeg je van Henko te horen je keek tegen hem op. Geweldig persoon geen kapsones. Wie weet kom ik je nog een keertje tegen Henko . (Ome) Joop ben ik in de stad al een keertje tegen gekomen 👍👍 meteen kwamen ook de Zandvoort/Bloemendaal verhalen boven tafel , het strandhuisje van ome Bep uit de winteropslag in elkaar zetten en schilderen met z’n allen. Mooie tijd was dat Gr. Mario van den Busken

 8. T.Breet. Says:

  Henko is 10 Juni 2019…in zijn slaap overleden.


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: