Ontwaakt gij verworpenen der wieleraarde!

Een geslaagde voorjaarscampagne. Het lijf scherp. De geest vol moraal. Met een overwinning in het prestigieuze Circuit d ‘L ‘Indre vertrok hij zelfverzekerd naar Parijs. Voor Eloi Tassin mocht de Tour de France, editie 1939, een aanvang nemen. Eloi, een jaar eerder zijn debuut, wist wat hem te wachten stond. Tassin, jongen afkomstig uit Pays de La Loire, achtte zich niet kansloos voor etappewinst. In La France was hij toch al eerder vijf keer in een etappe bij de eerste tien geëindigd? Dát bedoelde hij. Eloi geen man van de natte dromen. De tweede etappe richting Rennes sloeg hij namelijk toe. Voor Tassin was deze Tour een binnenkomer. In tien etappes zag hij zijn naam terug bij de eerste tien. Voor Eloi kon de oogsttijd een jaar later beginnen.
Wat niet doorging. Met dank aan de Pantsereenheden van General Guderian. De Mof was Frankrijk binnen geraasd. De ‘koers’ én de Ronde van Frankrijk lagen op hun kont. Oogsttijd werd oorlogstijd. En Eloi Tassin? De man naderde met angstige snelheid de drie kruisjes. Het lichamelijke verval was begonnen. Gefrustreerd tot het bot kon hij wachten. Zes jaar lang. Dan is het eindelijk 1945. Jaar van grote dromen. En toekomstverwachtingen. Leve De Koers. Ook voor Eloi Tassin. Die demonstreerde dat hij nog lang niet versleten was. Zes overwinningen nam hij meer naar Pays de la Loire waaronder het nationale kampioenschap op de weg en de Grand Prix des Nations. Maar dát was kattenpis. Althans in de ogen van een Franse renner. Want daar draait het maar om één ding… Enfin, 1947! De eerste naoorlogse Tour. Met Tassin en anderen verworpenen der wieleraarde aan het vertrek. Tassin ging geschiedenis maken. Weliswaar klein, maar toch… Acht jaar na zijn eerste zege in de Tour de France, won hij de etappe Bordeaux-Sables-d ‘Ollonne over 272 kilometer.
Eloi Tassin, zestien jaar profrenner, stierf in 1977, vijfenzestig jaar oud. Hoewel ‘maar’ twee etappeoverwinningen in de Ronde van Frankrijk, is de man niet vergeten. In 2012, op zijn honderdste geboortedag ging op het Plateau des Fêtes de cyclosportief ‘Eloi Tassin’ een tourtocht van start. Inmiddels al voor de vierde keer verreden.

 

Bron: But Club jaargang 1947.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: