Hard als een Padanokaas en gemeen als putjeswater

Ronde van Frankrijk, synoniem met vakantiegevoel. Drie weken iedere dag topsport op de televisie. Mooie verhalen én foto’s in de bladen. Stuyfssportverhalen gaat ook mee met de waan van de dag. Even geen horrorverhalen over doodgevallen stayers. Tijdens de Tour  mooie en unieke ‘plaatjes’ uit zijn archief. Uiteraard met betrekking tot de Tour. Vandaag derde etappe Tour 1931 met aankomst in Brest. 

De renners waren gewaarschuwd. Het kon er wel eens ruig aan toegaan. De aankomst in Brest had daarom ‘code rood’. Een finish op een wielerbaan is per definitie link. Maar die van Brest ging een stap verder. Via een steile wand met een haakse bocht de wielerbaan op. Het gedrang begon al vér voor aankomst. Eerste gewin is kattengespin. Vóór in het peloton moest je zitten. Want arriveer als eerste op de baan en de zege zit in je akertje. De Italiaan Rafael Di Paco wist daar wel raad mee. Di Paco, scherpschutter in massasprints, hard als een Padanokaas en gepokt en gemazeld in de vuurlinies van de Italiaanse koersen, had al tien overwinningen op zak.
Rafaele, gemeen als putjeswater, nam het zekere voor het onzekere en stuurde ‘per ongeluk’ even naar links. Achter zich hoorde hij het geluid van krakende frames en brekende spaken. De grootste concurrent Charles Pelissier sloeg tegen de vlakte.   Altijd mooi meegenomen. Di Paco won dan ook de etappe.
Rafaele, vrouwenversierder, hekel aan trainen, won in dat jaar vier touretappes. In latere edities van de Tour sloeg hij nog vijf keer toe. De carrière van de Italiaan nam een merkwaardige wending toen hij in 1940 deelnam aan de Zesdaagse van Buenos-Aires. Terwijl de Toscaan zijn rondjes maakte brak de oorlog uit. Di Paco kon niet terug naar Italië. Waar hij ongetwijfeld niet zó rauwig om was. Niet alleen de  Argentijnse señora’s waren niet te versmaden maar Di Paco won, tot 1945, in het Zuid-Amerikaanse land nog negen koersen.
Rafaele DiPaco, Toscaan, profrenner van 1928 tot 1944, stierf op zevenentachtigjarige leeftijd.

 

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: