De Dood had het scenario al klaar

Juli 1967. Stayerskoers. Een van de combinaties is voor honderd procent Mokums. Gangmaker Joop Stakenburg leidt renner Bertus Raats veilig naar de finish. Staak en Raats, twee ras-Amsterdammers.  Joop lid van Olympia, Bertus van Ulysses. Waren decennialang actief in de wielersport, en  gefascineerd door het stayeren.  Dat De Dood  een wrede en onvoorspelbare rukker is blijkt wel weer. Want het scenario van  Raats en Stakenburg had hij al klaar. Beiden zouden omkomen bij een bizar dodelijk ongeluk.
Joop Stakenburg, twaalf jaar professional stayer. Behalve een derde plaats bij het nationaal kampioenschap in 1961, viel er weinig voor hem te lachen.  Wat hij als renner tekort kwam maakte hij als gangmaker meer dan goed. Behoorde tot de top. Loodste Cees Stam drie keer naar een wereldtitel. Verdiende niet alleen zijn brood op de wielerbaan maar was een groot liefhebber van het metier. Was vrijwel wekelijks met zijn renners onderweg door Europa. Op alle Europese wielerbanen was Joop kind aan huis. Dan is het 1989. Staak met zijn renner Mario van Baarle op weg naar een stayerskoers in Wenen. Het werd Stakenburg’s laatste reis. Op de autobahn in de buurt van Ausbach verongelukte  Joop Stakenburg, 61 jaar.
Raats, na zijn rennerscarrière, werd ook gangmaker. Was voornamelijk actief op de derny. Werkzaam als amanuensis bij een scholengemeenschap, ontdekte Bertus ook  ‘de gave van het geschreven woord’. Werd gewaardeerd wielerjournalist bij een hoofdstedelijke krant. Bertus Raats, zo’n man die niet moe te krijgen was. Barstensvol energie. Was betrokken bij organisaties van diverse wielerkoersen en schreef tussen door ook nog de geschiedenis van het Amsterdamse wielrennen, uitgegeven in een serie boekjes.
De voormalige amanuensis, want inmiddels in de vut, begaf zich ook in de wereld van de autorally: wat zijn dood tot gevolg had. September 2010. Bij het uitzetten van een rallyparkoers verongelukte de Amsterdamse wielerhistoricus.  Bertus Raats  had gisteren 74 jaar geworden. Op Bertus’ geboortedag werd zijn kleinzoon Sven clubkampioen tijdrijden. Sven verrichte dat kunstje op de fiets van zijn opa. Was Raats toch een klein beetje bij aanwezig…

Foto 1: Raats in het shirt van Ulysses achter Stakenburg. Foto 2: Een maand na het nemen van deze foto verongelukte Bertus Raats.

Foto’s: Guus de Jong en Hilco Koke

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: