Henko Baars overleden

Café Lowietje, hartje Jordaan, beroemd en bekend geworden door de politieserie Baantjer. Op de zaterdagen druk bezocht door toeristen, hopend op een vleugje Jordanese romantiek. Lowietje,  bruine Amsterdamse volkskroeg zoals deze behoort te  zijn. Aan de muur foto’s van bekende stamgasten en aan de stamtafel de laatste échte Jordanezen, waaronder Henny Marinus, (links op de foto) en Henko Baars, (rechts). Marinus en Baars, buurtjongens op leeftijd, en beide gewezen  sporthelden.  Marinus, tweevoudig Nederlands wielerkampioen, en Baars,  ooit een gevreesde amateurbokser met drie nationale titels. En daar hield de vergelijking tussen Baars en Marinus meteen op.
De altijd  aimabele en vriendelijke Marinus had, tot op hoge leeftijd, zijn pr goed voor elkaar. In iedere Jordanese kroeg waar hij zijn afzakkertje nam, hangt z’n  foto als wielrenner. En de argeloze gasten die dat waren ontgaan werden door hem even bijgepraat over z’n wielerverleden. Was altijd leuk te zien dat Marinus’ verhaal meteen via de i-phone werd nagetrokken.  ‘Het klopt ook nog’, werd er verbaasd geroepen. Waarop Henny meteen wat te drinken aangeboden kreeg.
Baars was de tegenpool van Marinus. Op enkele intimi na wist niemand in de kroeg wat zijn boksverleden was. Baars,   tachtig partijen, waarvan  de helft via knock out werd gewonnen,  drie keer Nederlands kampioen en trainend  bij de oerjordanese boksschool van Kneppers. Dat Baars  in 1968 zijn land mocht vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van Mexico, was een bevestiging van zijn kunnen. Wat een sportief hoogtepunt had moeten zijn, werd een prelude, voor een levenslange trauma.
Baars een medaillekandidaat, gearriveerd in Mexico-City, kreeg enkele dagen voor zijn eerste partij te horen, dat hij direct naar huis gestuurd werd. Reden? Een, latere, discutabele hersenscan enkele weken voor de Spelen gemaakt van Baars. De Nederlandse Boksbond liet Baars meteen vallen en liet vervolgens niets meer van zich horen. Baars, tijdens zijn latere leven,  redelijk verbitterd hierover, had behalve zijn Olympische colbertje, niets aan het boksen overgehouden.
Maar ook sporthelden hebben niet het eeuwige leven. Vorig jaar stierf op bijna tachtigjarige leeftijd Henny Marinus.
Henko Baars, 78 jaar, heeft Marinus niet lang overleefd. Afgelopen week sloot de voormalige bokskampioen definitief zijn ogen. Het wordt stil in café Lowietje.

3 Responses to “Henko Baars overleden”

 1. Ramon Voorn Says:

  Rust in vrede ouwe gabber

 2. Bap van Breenen Says:

  Hoi André, Ik woonde in de jaren van beide helden die jij noemt, in de Haarlemmer Houttuinen. Schuin tegenover mij
  woonde Attie Kuyt die ook een behoorlijk goede bokser was en bevriend met Henko Baars uit de Vinkenstraat. Zij stonden samen in de finale van het kampioenschap van Noord Holland en sloegen elkaar helemaal verrot. Baars won maar beide vrienden konden niet meer op hun benen staan. Kuyt ging daarna wielrennen bij Ulysses waar hij clubkampioen werd en nog een aantal mooie resultaten behaalde.

 3. Martin Suurs Says:

  Twee jongere buur jongens van mij, ik ben nu 71 jaar.
  Ik Hennie vaak zien trainen op een home trainer in de vis winkel van zijn ouders, samen met zijn jongere broer Adrie.
  Hennie na zijn wieller carrière, 1 jaar verzorger en leider geweest van de voetbalclub ARTA. In dat ene jaar ook kampioen geworden.

  Henka zoals wij hem noemde, iemand die bij mij hoog in het vaandel staat, waarom ik 8 jaar hij 14 jaar samen naar de bioscoop de Hollandia. Later samen naar de Grot, Bellemystraat, hij achter de bar bij Las Vegas, van Cok en Big. Als Henka s’avonds aan het werk was vroeg ik mag ik je auto lenen, een blauwe Ford Capri, om een meisje een slinger te geven.
  Henka ik heb je later te weinig gezien maar als ik je zag op het Jordaafestival of op de Lindengracht markt of wel eens bij Loewietje het was altijd een dikke knuf.
  Henka lieve jongen, al was je niet altijd lief voor iedereen, maar dat had dan wel een reden, BEDANKT dat Ik je gekend heb.
  Martin.


Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!
%d