Stuyfssportverhalen en contact.

Gustaf Ganay, succesvol Franse stayer, waar het evengoed dramatisch mee afliep. Lees: 'Een standbeeld voor de Elektricien van de Alcazar', elders op deze blog.

Gustaf Ganay, succesvol Franse stayer, waar het evengoed dramatisch mee afliep. Lees: ‘Een standbeeld voor de Elektricien van de Alcazar’, elders op deze blog.

In 2009 ben ik met deze blog begonnen. Stuyfssportverhalen is een platform voor historische maar ook hedendaagse sportcolumns. De fascinatie voor sport én het verzamelen van oeroude sporttijdschriften, vaak meer dan honderd jaar oud, brachten mij hier toe. Door de prachtige foto’s, én de soms dramatische én hilarische verhalen van inmiddels totaal vergeten sporters, probeer ik deze weer ‘tot leven’ te brengen. Ook verhalen over hedendaagse sporters komen aan bod. Iedere sportliefhebber is hier van harte welkom en nodig ik uit om regelmatig een kijkje op mijn blog te nemen, waar inmiddels zo’n zeshonderd, door mij geschreven, unieke verhalen- én columns op staan. Veel plezier.

 

André Stuyfersant: stuyf@msn.com

Anonieme reacties en de zogenaamde ‘pingbacks’ worden geweigerd. 

Op alle door mij geschreven verhalen en columns rusten copyright. Zonder mijn toestemming mogen geen verhalen van mij elders geplaatst worden.

45 Responses to “Stuyfssportverhalen en contact.”

 1. roel Says:

  Ik ben vanmiddag begonnen met het lezen van je verhalen. Wat hebben de media een kans laten liggen om jou niet voor te dragen als sportmedewerker van een groot landelijk dagblad. Ik bewonder je vocabulair, wat een fantasie en/of realiteitszin. ik heb het al eerder aan jou medegedeeld maar dit is dan ook de laatste keer dat ik jou ophemel. Wel terecht hoor! Groeten van Roel

 2. wim van eyle Says:

  Hardstikke leuk dat oude boks verhaal! Heb je goede
  research voor gedaan, prima! Jammer van Wieler Express
  nietwaar? Gouden Wiel voor Jan? Hij heeft m.i. liever een
  goed etentje bij de Chinees bij hem in de buurt, en
  terecht.
  wim

 3. Petra Hunsche Says:

  Hey Stuyf !

  Dat heb je weer goed voor melkaar, mooie site ! Ik lees je verhalen af en toe in de Mug, of God mag weten waar ze opduiken en je pen is nog altijd even voortreffelijk !

  je (zeer)oud-collega Petje

 4. peter nienhuis Says:

  hallo andre,
  je bent goed man met je verhalen,ga zo door jij bent nog de enige waar ik nog van hoor.Van mijn oude clubje de Matador.Ook je gedrevenheid dat kenmerkt de oude renner.Ik hoop nog vele mooie stukjes van je te horen.
  groet van de ouwe Matador

 5. Maurice Willems Says:

  Leuk om te lezen, dat je er in 1994 óók bij was in de ‘Big Apple’. Succes verder met het aan het “papier” toevertrouwen van je verhalen/ervaringen. Voor ons is dit veelal smullen! Ciao, Maurice Willems

 6. Ignaas Dusseldorp Says:

  He Andre,
  Ik zag je verhaal in het Parool. Dacht toch even kijken. Schrijven kon je altijd al, leuk dat je er zoveel mee gedaan hebt.
  Groet Ignaas (van je triathlon cluppie)

 7. peter nienhuis Says:

  andre jij ook een gezond en een goed schrijfjaar 2011,nog bedankt voor je mooie verhalen.Je oude wielmaatje groetjes

 8. eric van oostrom Says:

  Hoi André,
  Nog de beste wensen en schrijf ze in 2011. Ben ook jouw e-mailadres kwijt. Dus doe ik ’t maar langs deze weg. Alvast bedankt voor het Placké interview.
  Groeten,
  Eric

 9. Ivonne Kennedy-Cornelissen Says:

  André, ik las dat je mij wilt helpen met het zoeken naar mijn vader Ko Cornelissen.
  Het valt mij op dat hij wel voorkomt op de lijst met kampioenen (o.a. 1920 en 1927),
  maar altijd als Cornelisse, dus zonder N. Ook op Wikkepedia bij de Ol.Sp. 1924. Daar staat hij als Jan Cornelissen, ook geboren in 1904 maar later, 1983 geloof ik, gestorven.
  Mijn vaders zuster staat ook in het geboorteregister als Francien Cornelisse.
  (Haar zonen waren Jan en Joop Zwaan, de atletiekers…..in de spelen waar Fanny B.K. meedeed Joop leeft nog, woont in Asd. bejaard)
  Frans de Moor, ook boksen was getrouwd met een volle nicht van mij. Ik heb hem goed gekend.

 10. Jan O Says:

  Waar vind ik Appie Donker? In de jaren 70 waren wij buren en fietsten wij samen in Waterland.

  Jan Oor

 11. Ron Couwenhoven Says:

  Ik las het verhaal over de kortebaansprinters en de wedstrijd van 20 decembr 1879 in Amsterdam. Deze werd niet op de Amstel gehouden, maar op de baan in het Vondelpark. Winnaar Marten Castelein kwam niet uit Saarwoude, maar uit Suawoude in Friesland. Kort na zijn huwelijk met Korneliske Kalsbeek verhuisde hij naar Wartena en nog wat later naar Warga, waar hij zijn hele leven woonde. Castelein was één van de onbetwiste sterren van de hardrijderijen in de negentiende eeuw.

  Ron Couwenhoven
  e-mail: r.couwenhoven@chello.nl

 12. wim van eyle Says:

  Beste Andre,
  Knap stukkie werk over Piet Dickentman. En dan nog met
  de muziek van Duke WEllington op de achtergrond, helemaal
  mijn pakkie aan. Dat geluid van die gangmakers-motoren kan
  ik dromen (vanaf 1952…). Ga zo door man (nu die straat nog).
  Beste groeten
  wim van eyle

 13. Petra Hunsche Says:

  Ha Stuyf, leuk om je stem weer eens te horen, via de radio nu. En nog altijd even begeesterd…alsof de tijd niet bestaat, goed hoor! Hartelijke groet, je Petje

 14. Ivonne Kennedy-Cornelissen Says:

  Hoi André, inmiddels heb ik de geschiedenis over mijn vader ‘rechtgezet’. Er staat een artikel in ‘de
  vriendenband’ (atletiek) over mijn zoektocht. En Wikkipedia is ook in orde.
  Vriendelijke groet, Ivonne Kennedy-Cornelissen.

 15. suske verhaegen Says:

  prachtig en mooi ik ben Suske verhaegen ex-renner en bezieler van het kempens wielermuseum

 16. suske verhaegen Says:

  mijn adres leopoldstraat 117
  2280 grobbendonk
  suske verhaegen

 17. peter nienhuis(vroeger pieter nienhuis) Says:

  hallo andre, ik zat het verhaal van Hennie Marinus te lezen die rit zag ik op de baan tegen Timoner.Wat een sensatie was dat.Je schrijft over de hoge goden wat ik fantastisch vind.Maar heb je wel eens gedacht om over de gewone jongens te schrijven die uit een achter buurtje kwamen en toch hele leuke verhalen met zit mee dragen.Om maar eens een kleurrijk vergeur te noemen Piet Noomen die ik ontmoette in het Vondelpark met de jongens van de Matador en gipsafdrukken ging maken van onze wielerschoentjes omdat hij vond dat je misschien wel beter ging fietsen,een klein voorbeeld Andre en zo zijn er nog vele leuke verhalen te vertellen als jij er wat in ziet,groetjes van de ouwe Matador

 18. Renso van Nuland Says:

  Grandioze site! Nu pas ontdekt, maar lees de verhalen met veel plezier. Ga zo door!

 19. Martijn Kniest Says:

  Ik kijk bijna iedere maand even op je website/blog om te spieken over er een nieuw verhaal staat. Ik hoop dat je nog lang doorgaat want ieder keer weer lees ik ‘ademloos’ de verhalen over avonturiers en epische wedstrijden uit vervlogen tijden. Vooral de wielerverhalen hebben mijn interesse, fantastisch om deze te lezen en mooi dat ook de oude, minder bekende kanten van de wielergeschiedenis hier tot leven komt..in leven blijft.

 20. Duizzie Says:

  Hallo, ik wou u even attenderen dat u De Fauw verkeerd gespeld heeft in uw verhaal over dode wielrenners! groeten

 21. Josephine Isaacs Says:

  Hallo André, ik wilde contact met u opnemen via bovenstaand adres, maar ik krijg een waarschuwing dat het mogelijk een “phishing site” is. Dus ik probeer het op deze manier. Ik ben op zoek naar informatie over de WK wielrennen in September 1904 in het Crystal Palace in Londen. Ik heb documentatie dat mijn grootvader (René Louis de Fielliettaz Goethart) daar als amateur heeft deelgenomen. Hoe kan ik daarvan de resultaten vinden? Ook zoek ik naar resultaten van hem in Duitsland en België (tussen 1897 en 1905).
  Hij fietste op de tandem, o.a. met Viruly, en reed ook lange afstand met motorgangmaking. Mvg, Josephine

 22. Uwe Says:

  André Ook dit artikel vergezeld van een foto met de stayers naast elkaar. Heb je ook gegevens over de oude wielerbanen. Zoals lengte, breedte en steilheid van de bochten. Uwe

 23. Hans Says:

  Loden plaquête voor de sportschrijver van het jaar!

  Hans Kramer

 24. Hans Kramer Says:

  Dag Stuyf,

  Zag net op internet je naam bij discussies over Amsterdamse framebouwers.
  Nou heb ik indertijd een raceframe op maat laten bouwen door PETER SERIER in de Nieuwe Uilenburgerstraat.
  Het frame is (uiteraard) van Reyolds 531, met gegraveerde lugs met een S er in.
  Ik heb hem nog steeds en rijd er regelmatig rondjes op (old school)!
  De fiets is prachtig donkerblauw (met iets van schittering er in) met witte letters Serier er op.
  Afgemonteerd (natuurlijk) met Campagnolo Super Record.
  Behalve de trapas, zadelpen, naven en pedalen; die zijn van Record (ivm het breekgevaar van de titanium onderdelen bij Super Record indertijd).
  Waar Peter nu zit weet ik niet, maar hij is indertijd naar Giant gegaan.

  Groeten van Hans

 25. Pieter Zandvliet Says:

  Zijn deze verhalen ook in een boek verkrijgbaar?

  Vriendelijke groet Pieter Zandvliet

 26. Verhaegen Suske Says:

  weer mooie verhalen doe zo voort

 27. peter brune Says:

  Volg dit nu al een hele tijd, fantastische verhalen! Dank!

 28. Verhaegen Suske Says:

  als wielersportman kan je dat niet missen voort doen

 29. Hans Kramer Says:

  1000 euro vindersloon voor gestolen fietsersbeeldje!

 30. Hans Kramer Says:

  Fantastisch sportboek ter recensie is: Uit Koers van Frank Heinen!

 31. Hans Kramer Says:

  Dag Stuyf,

  Check deze:

  http://www.youtube.com/watch?v=1-JZFxpuEnw

  Groeten van Hans

 32. Marieke Gorter Says:

  Op 13 december schreef je het verhaal “de staalmeester is vertrokken” met de prachtige gestileerde foto van Guus de Jong. Ik las voor het eerst een verhaal van jou, omdat die mooie man op de foto mijn geliefde is en een dag eerder overleden. Sindsdien lees ik al je verhalen. Je bent een meester in het korte verhaal, met een paar korte schetsen en inhoudelijke informatie neem je, je lezers bij de hand, niets moeilijker dan dat. Ietsiepietsie weet ik van schrijven, omdat ik meer dan 15 jaar in de redactie zat van het patienten blad van hersenletsel (NAH) . Ik interviewde bevlogen grootheden van die tijd, zij wilden de gevolgen van hersenletsel ontsluieren. Elk artikel woordjes tellen en ijdelheid bevredigen. Neem mij nog vaak bij de hand.

 33. Benoit Yserbyt Says:

  Als wielerverzamelaar, die ook nogal nostalgisch aangelegd ik beland ik wel es meer tussen de oude verhalen op internet! Maar U wil ik toch echt feliciteren met Uw juweeltje van een blog, ik ben reeds ruimschoots mn schade aan het inhalen en verwoed aan het lezen geslagen…heerlijk, ook de sereniteit waarmee U de graven van onze helden behandeld! Proficiat, mijn ‘klakke’ af!!!

 34. Arjen Says:

  Als wielerfan word ik blij van websites zoals deze. Mooie artikelen met gevoel voor nostalgie. Ga zo door! Wellicht een idee om via crowdfunding oid een gebundelde versie uit te brengen.

 35. ouwe Matador Says:

  andre waarom heb je het nooit gehad over de club de Matador ,want daar begon het ook voor jou,of schaam je er voor.
  Als je het over het verleden hebt moet je ook alles vertellen want dat is toch de moeite waard,

  • stuyfssportverhalen Says:

   dag Peter, en natuurlijk schaam ik mij niet voor mijn weinig glorieuze rennersverleden. Tsja, dat begon in 1964 bij, inderdaad De Matador, een klein clubje in de marge van het Amsterdamse wielrennen. Heel leuke tijd gehad daar niet van. Leuke kameraden gemaakt waaronder jij. Maar voor mij begon het ‘echte’wielrennen pas toen ik een jaar later lid werd van Ulysses: die andere Mokumse club. Daar voelde ik mij, een echte renner. Enfin, twintig jaar gekoerst met weinig succes want alleen kleine prijsjes. Over die tijd had ik maar één column geschreven want ‘herenliefde anno 1966’. Kortom ik had niet zóveel stof om over mijn fietsverleden te schrijven. Maar blijf evengoed mijn blog bezoeken Peter.

 36. Berend Says:

  Ik volg alleen de Tour de Frans. Ik lees ook je stukjes. Vind ik wel leuk al die verhalen van vroeger. Ga zo door Andre, en maak een hoop mensen blij. Groetjes van je ouwe vriend Berend Slotema.

 37. Kees Pootjes Says:

  Tijdens het smurfen op het net kwam hier te recht en bij het lezen van Stuyfs en toen was de link vlug gelegd want gelukkig heb ik op mijn oude dag nog niet zoveel Alzheimer !!!
  Denk dat ik je voor het laatst gesproken heb in het oude WG toen je daar voor een onderzoek kwam en ik daar werkte als techneut van de röntgenapparatuur.
  Leuk om weer namen te lezen waar ik mee gefietst heb en was toen lid van Ulysses………………….mooie tijd gehad daar.

  Mzl

  Kees Pootjes

 38. peter(alias pieter) nienhuis Says:

  ja natuurlijk heb ik nog een herinnering aan kees pootjes ,we reden toen op een doordeweekse avond onze rondjes in het gebied bij de cocacola fabriek als ik het goed het en wij waren weg gesprongen ik zat te linkeballen en won de sprint.
  Maar jij kees won de eindstrijd en ik werd tweede kan je het nog terug halen.groetjes kees

 39. Tweede adem Says:

  Dag Stuyf,
  Is die brug er al en waar?
  Foto’s?

  • Stuyfs Sportverhalen Says:

   De brug, in de zogenaamde ‘sportheldenbuurt’, Zeeburgereiland, is al klaar. Het wachten is op de voltooiing van de andere twee bruggen. Dan pas komt de officiële naamplaat erop. Zodra dát het geval is publiceer ik daar een verhaal met foto’s over.

 40. Gerrit Herders Says:

  Beste Andre, zou ik het verhaal ‘Albert en de langste ontsnapping ooit’ over mogen nemen?
  Bedankt al vast
  Groet, Gerrit

 41. Stijntje Bruijn Says:

  Hoi Andre,
  Wat leuk je net ontmoet te hebben in het park! Fantastisch hè, zo’n gedeelde sport ervaring als de New York Marathon! Ik ga met aandacht jouw site bekijken. Je zorgt er in ieder geval voor dat ik met een glimlach rondloop, wat een leuke ontmoeting!
  Groeten,
  Stijntje


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: