Een Kruiswegstatie van negen ronden

Copy of Ben Bril 2015 21 300Het gala behoort inmiddels tot een sportklassieker: de Ben Bril Memorial, voor de achtste keer gehouden in Koninklijk Theater Carré. Stuyfssportverhalen was daar bij en volgde Joos Poulino én Jessica Belder. Beiden gingen voor het Nederlands kampioenschap.

Hij houd van zijn eiland. Alleen een visuele gehandicapte was dat ontgaan. Een grote vlag  van Curaçao hangt pontificaal aan de deur, van de kleedkamer van Joos Poulino, 27 jaar. En deze had veel weg van een jongerensoos. Een lekker ontspannen muziekje. Vijf vrienden. Een  fruitmixer draait op volle toeren. Grappen die tegen de muur kaatsten. En relaxed zittend, Joos Poulino, een middengewicht. Naast hem trainer Joval. De laatste, stoïcijns de handen van zijn puppil intapet. Indrukwekkende tattoos verdwijnen onder lagen wit plakband. Met een paar gemummificeerde handen begint de opwarming. Volgens een aanwezige neef gaat Poulino zich nu visualiseren.
Copy of Ben Bril 2015 12 300Yes, Yes, Yes roepend, strak in de kleedkamerspiegels kijkend, worden armspieren los geschud. De man pept zich op. Achteraf gezien was dat allemaal onnodig. Joos  had net zo goed meteen de ring in kunnen stappen. Niets aan het handje.
Zijn tegenstander wekte namelijk de sterke indruk dat deze enkele uren eerder langs de Amstel een paar bokshandschoenen had gevonden en het wel aardig vond het ook eens te proberen. Waarmee het kampioenschap van Nederland een slachtpartij werd. Met Faroek Daku, een in Amsterdam wonende Oegandees van dertig jaar in de rol van slachtoffer. Passief, solliciterend naar een gesprekje met een neuroloog, onderging Daku, notabene kampioen van Afrika de afstraffing. Een levende bokszak met een incasseringsvermogen van een Centuriontank.
De verse kampioen begreep daar niets van ‘Tijdens de eerste ronde dacht ik dat kan niet waar zijn’, vertelde hij na afloop.  ‘Hij zat te bidden om die ene stoot. Ik sloeg zo hard ik kon, maar hij bleef negen ronden op de been. Ik wil graag iemand in elkaar slaan, maar niet dood maken’. De opmaat voor iets vreselijks speelde zich al vóór het gevecht af.
Copy of Ben Bril 2015 17 300Na aangekondigd te zijn door ringspeaker Eric Dijkstra bleef het stil. Wie er ook uit de coulissen kwam, geen Daku. Na minuten wachten kwam Daku eindelijk op: wapperende vlag van Oeganda voorop.  Op weg naar zijn Kruiswegstatie die uiteindelijk, door interventie van de scheidsrechter, negen ronden duurde. Voor Joos Poulino, na het gevecht kilo’s lichter, met een afzakkende broek, is zijn titel een opstapje naar meer. “Koning van Europa’ wil hij worden, riep hij na afloop, zonder  met zijn ogen te knipperen. Om haastig daar aan toe te voegen dat hij nog steeds een gewone jongen is. Zo één die zich nergens te groot voor voelt. Ook niet om  Stuyfssportverhalen te woord te staan.

One Response to “Een Kruiswegstatie van negen ronden”

  1. Dirk Says:

    Joos en Jessica zijn gewoon toppers van Europees niveau


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: