‘Je moet ze aan het boksen laten proeven’

De partijen waren aardig. Het decor schitterend. En het initiatief valt niet genoeg te roemen.  De prestigieuze Ben Bril Memorial, gehouden in Carré liet zien hoe het ooit was. Keren de tijden van boksgala’s in Krasnapolsky en het Zonnehuis weer terug? Is er nog toekomst voor  de, dit jaar, een eeuw bestaande boksbond? Of balanceert het Nederlandse boksen op de rand van de afgrond? Stuyfssportverhalen, aanwezig in Carré, sprak met de man die het weten kan.

‘Het was een leuke avond. Deed denken aan de jaren tachtig. Maar toen stonden er alleen maar Amsterdamse jongens in de ring. En dat waren geen programmavullers hè, maar de hoofdpartijen. En nu? Ze bellen wat rond en dan staan er een Braziliaan en wat Oostblokkers in het Carré.’ Voormalig boksnestor Ruud van der Linden ramt meteen de spijker op zijn kop. Legt de hand op de zere plek. ‘Het Amsterdamse boksen maar ook die van het land, ligt op zijn kont’, gaat Van der Linden verder.
‘Geld voor kleinere toernooien waar het talent vandaan moet komen, is er niet meer’, sombert de voormalige kampioenenmaker. ‘Om mijn boksers van boksschool Albert Cuijp wedstrijden te geven, huurde ik voor een prikkie het Zonnehuis. Tegenwoordig moet daarvoor duizenden euro’s voor worden opgehoest.  Terwijl bokspromotors de grootste moeite hebben om een redelijk programma financieel rond te krijgen, groeien bij de concurrentie, want kickboksen, de bomen nog steeds naar de hemel.
Niet alleen geldgebrek is de oorzaak, maar vooral gebrek aan doorstroming van talent. Ooit was de hoofdstad, maar ook Rotterdam, de bakermat van het boksen. Iedere buurt kende zijn eigen boksschool, met een onuitputtelijke aanwas van talent. De bron is opgedroogd. De kleine boksschooltjes, uniek in hun soort, zijn verdwenen.
´Klopt´, vult Van der Linden, nu bestuurslid van het rayon Noord-Holland aan. ´Wat je nu hebt zijn grote sportscholen waar weinig of niets vandaan komt. De weinige aanwas die je hebt moet je aan het boksen laten proeven. Ze moeten wedstrijden hebben. Wij hebben daar een beginnetje mee gemaakt.´ Van der Linden heeft het over de instuifwedstrijden op zondagmorgen gehouden in Purmerend, Den Helder en in Amsterdam. ´Die partijtjes zijn bedoeld voor nieuwelingen, en junioren. Ze mogen niet te hard slaan, dan wordt er ingegrepen door de scheidsrechter. Het succes is redelijk. Er zijn al veertien jongens doorgestroomd naar de diverse competities.´
Dan is er nog die ene vraag. Waarom floreert het kickboksen wel? ‘Boksen is een Olympische sport, gebonden aan allerlei regels. Dan moet je aan allerlei eisen voldoen zoals gediplomeerde trainers. Kickboksen is wat dat betreft niet georganiseerd. Iedereen kan zomaar zo’n schooltje beginnen.’

Foto 1: Vissen in de Goelag-Archipel. Van der Linden op uitnodiging van Russische boksvrienden in Siberië. Foto 2:  Boksteam Albert Cuijp, met rechts de latere Europees kampioen Pedro van Raamsdonk . 
Foto 4: Het kampioenschap van Amsterdam 1915, gehouden in café Oost-Indie in de Watergraafsmeer.

7 Responses to “‘Je moet ze aan het boksen laten proeven’”

  1. Pedro van Raamsdonk Says:

    Organisatoren zoals Ruud van der Linden, met een groot hart voor de bokssport, zijn met een vergrootglas niet meer te vinden.
    De tijden zijn natuurlijk ook veranderd.
    Tegenwoordig draait alles om geld.

  2. rudykoopmans Says:

    hoi met alle respect voor de heer v.d linden die heel veel voor de sport heeft gedaan,maar het boksen zo als vroeger komt nooit meer dat was ,alle regeltjes kap etc dat is niet het boksen wat de mensen willen zien ,als er nu een rake stoot is word er geteld belachelijk.vroeger kon je 2 ronden slaag krijgen en dan de 3 r op ko winnen,daar kommen de mensen voor sensatie’.en we leven in een andere tijd boksen in hol is voor; bij je kan wel achterom blijven kijken ;komt nooit meer terug die leuke kroeg partijen verder veel succes met je blad even iets anders in brasil bel me maar ruud als je weer in de buurt bent .gr rudy

    • ed yuitendaal Says:

      rudy ik moet nog steeds denken aan jouw gevecht tegen blanchard in ahoy wat een publiek ik moest in een zaal ernaast op een scherm kijken omdat het uitverkocht was, ik geef nu zelf boksles in ijmuiden maar ik zie wel een grotere belangstelling bij de jeugd ga ook met 4 jongens naar de boksinstuif.
      doe jij nog wat aan de boksport b.v trainingen? een collega van mij heeft nog tegen je zoon gebokst en een oudere kennis van me tegen jou in krasnapolsky (henk schoorl) , goed om wat van je te horen.
      gr ed

    • ed yuitendaal Says:

      correctie degene die tegen jouw gebokst heeft was john uncle en niet h.schoorl

  3. Pedro van Raamsdonk Says:

    Na 2012 zijn de kappen (voor het overgrote deel van de boksers) verleden tijd.

  4. ruud van der linden Says:

    Ruud zodra ik weer mag reizen van de dokter, ga ik je bellen zodra ik weer nabij Fortaleza ben, Op naar het cafe Viva Olanda in Prainha 30 km onder Fortaleza.
    groeten ruud van der Linden

    • Isabella Holtes NSF Says:

      Ruud, hartelijke groeten van Isabella (NSF, maatschappelijke Begeleiding). Ja, we zijn een dagje ouder geworden, maar we leven nog.


Geef een reactie

error: Inhoud is beschermd!

Ontdek meer van Stuyfssportverhalen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder