Duizelingwekkend

Zeven seizoenen verdedigde hij het doel van Ajax. Om in 1958 te vertrekken naar Feyenoord. En geen Ajaxsupporter die daar wakker van lag. Laat staan dat er rellen  waren uitgebroken. In de koffiehuizen  van Amsterdam-Oost werd daar de schouders over opgehaald. Het zal ze een rotzorg geweest zijn. Hooguit werd geschamperd over het absurde hoge bedrag dat Feyenoord had overgemaakt aan de penningmeester van Ajax.
Voor Eddy Pieters Graafland werd maar liefst 134.000 gulden voor neergelegd, een recordbedrag in die tijd. Duizelingwekkend genoeg om voor het toenmalige sportmagazine Sportief de cover daar mee te openen. Terzijde: keeper  André Onana staat momenteel in de etalage voor dertig miljoen euro.
Ajax, en alle toffe jongens uit Amsterdam-Oost maakte zich geen moment druk over diens vertrek. Voor de plek ‘Pieters Graafland’ stond het talent  Jan van Drecht te trappelen. Van Drecht, toen zesentwintig jaar hield het doel van Ajax redelijk schoon. Tot 1959. Om nu nóg onbegrijpelijke redenen werd Van Drecht vervangen door Bertus Hoogerman.
Van de laatste had schrijver dezes een jeugdtrauma overgehouden. Even uitleggen: als supportertje aanwezig bij Feyenoord-Ajax in de kuip van 1963. Waar Hoogerman, als een bijziende accordeonspeler de ene bal na de ander doorliet. Om te eindigen bij 9-3 voor Feyenoord. Tsja, dan Pieters Graafland…
De tijdens zijn leven al legendarische Eddy Pieter Graafland, uitgegroeid tot de drie beste keepers van de vorige eeuw,  en volgens vele een uiterst beminnelijk mens, is vandaag vertrokken naar de Grote Voetbalhemel. Pieters Graafland werd 86 jaar.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: