Gebleekt gebeente

Geen mens ligt daar wakker van. En zó interessant is het nou ook wéér niet. Maar onder de kreet ‘opdat we nooit vergeten’, toch maar een lullig stukje aan wijden. Vandaag is het precies honderdvijfentwintig jaar geleden dat ene Charley Mitchell, een pak op zijn lazerij kreeg. En niet zomáár een aframmeling.
Charley, zwaargewicht bokser, afkomstig uit Birmingham Engeland, met een redelijke staat van dienst. Vocht nog wedstrijden met de blote knokkels. Waarvan de winnaar veertig pond voor kreeg. Een fooi natuurlijk. In 1883 nam Charley, honderd officiële partijen achter zijn naam, eindelijk zijn plekje in de boksgeschiedenis in, door wereldkampioen John Sullivan in de eerste ronde neer te halen. De revanche die in Frankrijk plaats vond, ging over negenendertig ronden, en duurde uiteindelijk twee uur. Na afloop waren zowel John als Charley, met opgezwollen koppen, onherkenbaar. Hoewel de partij als onbeslist werd verklaard, kreeg Charley van zijn supporters, een van goud en zilver gemaakte kampioensgordel. Maar genoeg het bed van Charley opgeschud.
Het is vandaag precies honderdvijfentwintig jaar geleden..: weten jullie nog? Dat Charley een gooi ging doen naar de wereldtitel. Met een daaraan verbonden zak poen, gevuld met 20.000 dollar. Een kapitaal toen. Wat zeg ik nou? Nog stééds, zal ik bedoelen.  Daarvoor moest Charley wel, vanuit Engeland, de oversteek maken naar Amerika, want Jacksonville, Florida. Waar duizenden liefhebbers, én in de ring, James Corbett hem opwachtte. Om kort te gaan, in de derde ronde zag Charley Michell het licht uitgaan. Jim Corbett, 20.000 dollar rijker.
Hoewel Charley allang vergeten is, zong zijn naam vier jaar geleden nog rond.  Om precies te zijn in Chicago, waar op een sportveiling Charley’s gordel onder ‘de hamer ging’.
Verzamelaars, een vréselijke mensensoort. Zijn in staat om hun zusters of anders hun dochters, aan het plaatselijke bordeel te verkopen, om maar dat ene gewilde object in hun verzameling te krijgen. Ook in Chicago waar Charley’s gordel voor dertigduizend dollar werd afgehamerd. Ergens in een graf in Engeland, draaide het gebleekte gebeente van Charley Mitchell, zich om…
Charley Mitchel, 57 jaar geworden, bokser uit de prehistorie, en eind jaren vijftig opgenomen in de Boxing Hall of Fame.

Bron: John Brouwer de Koning en diens  merkwaardige  database, en de Daily Mail jaargang 2015.

One Response to “Gebleekt gebeente”

  1. Jan Zomer Says:

    André, je opmerking ‘Verzamelaars, een vréselijke mensensoort’, spreekt me bijzonder aan. Uiteraard niet iedere verzamelaar behoort tot een ‘vréselijke mensensoort’, integendeel zelfs. Wel heb ik me de afgelopen maanden in deze ‘mensensoort’ verdiept en ben tot de ontdekking gekomen dat er verzamelaars zijn met een bijna criminele doelstelling. Eén van hen spant de kroon en onder het mom van een Nationaal Wieler Museum staan er inmiddels in Noord – Holland acht containers met wielermateriaal te verpauperen. Kleptomanie, een dwangneurose, fobie, hebzucht of wellicht een ‘geestelijke stoornis’ kunnen hieraan ten grondslag liggen. Jij hebt zelf al diverse malen op sublieme manier beschreven dat een Wieler- of Sportmuseum geen bestaansrecht heeft in Nederland en de bewijzen zijn er. Toch heeft de betreffende persoon van ‘die vréselijke mensensoort’ nog veel goedgelovige aanhangers. Zo lang het duurt…….


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: