Gloria

De afgetrainde kont op een  koude, harde stoep.  Een nat zweetsjaaltje,  om de nek. Het hart bonkt nog op volle toeren.  Adrenaline raast door het lijf. Lurkend wordt een slok uit een  aluminium bidon genomen. Met een onzekere oogopslag wordt beduusd op de uitslag gewacht. De aankomst van de tweede etappe Virre-Reins. Ronde van Frankrijk anno 1939, kabbelend in een gezapige tijd, waarbij de  waanzin van hedendaagse Touraankomsten nog vér weg was. Dat laatste kwam bij  Jean Fontenay, 28 jaar, alleen in duistere en onheilspellende nachtmerries voor.
Maar nu was de man door twijfel gevangen. Had  hij nou wél of niet de gele trui veroverd? Jean Fontenay, afkomstig uit Bretagne, groot geworden als boerenzoon op het platteland van Bretagne,  waar de koers nooit ver weg was en is, kon gerust zijn.  
Bretagne dus, waar lokale wielerhelden, tot op hoge leeftijd, in de kroeg tot vervelens hun verhalen orareerde.
Misschien kreeg Jean Fontenay dáárvan wel zijn roeping.  Jean, een boerenknuppel, vers uit de stallen van zijn pa, werd renner en harde dagelijks urenlang zijn kloten op een  racezadeltje. Voor een handvol franken was Jean prof in de schaduw van het bestaan. Was in drie Tourversies tamelijk anoniem. Maar niet in 1939! Daar had de Bretonner een uitschieter, wat staat voor de gele trui en dat voor twee dagen. 
Fontenay en zijn koersmakkers,  de verloren, sneue fietsgeneratie. Daar zorgde de komende wereldbrand wel voor. Evengoed kon niemand  zijn gele truien meer afpakken. Voor Jean waren dat twee dagen in gloria. Tsja die Jean. Na de oorlog nog geprobeerd als renner aan de slag te komen. Werd in 1947 tijdens een training door een jeep aangereden. Exit wielercarrière. Jean Fontenay stierf op vierenzestig jarige leeftijd in zijn geliefde Bretagne.

Bron: Le Miroir des Sports jaargang 1939.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: