De held van Le Châtre

 

‘Weinig drinken jongen, dat is slecht voor de benen’, had ploegleider Marcel Bidot hem nog toevertrouwd. Indachtig de woorden van Bidot, plaatste hij zijn ultieme demarrage. Met een verzengende zon in de nek, een tong als een gemummificeerde muis, én kristalliserende nieren, trok hij op avontuur. Voor medelijden is geen plaats. Renners dienen  nou eenmaal te lijden, want in  het  zweet des aanschijn zult gij Uw kloten er af rijden. Of hij schroeiplekken in zijn ‘kruis’ had?  Dat zal Marcel Dussault  die donderdag 30 juni 1949 een rotzorg zijn geweest.
Parijs-Reims, de aftrap van de Tour, als de brave en piepjonge poulain van Bidot  het op zijn heupen krijgt. Opgejut door een roeptoeterende ploegleider raast Dussault door. Nog twintig kilometer te gaan. Dertig seconden voorsprong, en elegant op  zijn Stellafiets zittend, is de stylist bezig met wat een mijlpaal in zijn lange leven gaat worden. Zijn ultieme sportmoment. Marcel Dussault, jongen afkomstig uit La Châtre,  departement Indre, en uitkomend voor de regionale équipe Centre-Sud-Ouest, wint de etappe. (Voor de statisticineuroten onder ons: in een tijd van vijf uur met een gemiddelde van 34 kilometer.) Met als bonus de gele trui! Weliswaar voor één dag maar toch… Dat  Marcel op slag dé held van zijn streek werd, daarover straks meer.
Dussault in 1949, winnaar van zes grote koersen waaronder Parijs-Bourges, was geen toevallige voorbijganger. In drie latere edities van de Tour kan hij nog twee keer de bloemen ophalen.  Marcel Dussault, twaalf jaar profrenner, en gestopt in 1959, blijkt  een ware liefhebber van de koersfiets te zijn. Tot op hoge leeftijd trainde hij rondom La Châtre zijn dagelijkse rondje. Tot die fatale dag in 2004. De oude Tourheld wordt aangereden door een auto. Hersteld van twee gebroken ribben en een hersenschudding, hangt de oude strijder voor altijd zijn koersfiets aan de haak. Marcel Dussault, 88 jaar, was de enige renner afkomstig uit het departement Indre die ooit een gele trui won. Dat maakte hem, tot zijn dood in 2014, tot  dé  absolute streekheld.

 

 

Bron: Miroir Sprint jaargang 1949, en de site La Nouvelle République.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: